Kendini affetmek, fiziksel ve ruhsal sağlığı için çok kıymetli. Geçmişle boğuşmadan, hatalarla yüzleşerek yapılan bu eylem, meditasyonlarla da desteklenebiliyor. İşte tam bugün kendini affetmeye başlamak isteyenler için öneriler…
Çoğumuz, hatalar karşısında diğer insanları affettiğimiz şekilde kendimizi affedemiyoruz. İnsanın kendine duyduğu bu hissin en büyük zararı ise içsel dengemizi ve huzurumuzu bozması. Uzmanların öz sevgiyle bağlantısı olduğunu söylediği kendini affetme konusu, geçmişte yaşadıklarına takılıp kalan, bu yaşananların ağırlığını hisseden, suçluluk hisseden, kendini yargılayan kişiler için zor fakat yaptıklarımızın sorumluluğunu kabul ettiğimiz zaman imkansız değil. Kendini affetmek; negatif sıfatları bırakmak, geçmişle barışmak, iç huzuru sağlamak, özgüveni, özsaygıyı ve öz şefkati artırmak ve meditasyonlarla mümkün.
Kendini affetmek ne demek ve neden önemli?
Yapılan yanlışları fark etme, kendine karşı şefkat gösterme, sorumluluk alma ile başlıyor kendini affetmek… Geçmişle yüzleşmeye yardımcı olan kendini affetmek, duygusal iyileşme sağlayan bir eylem. Yaşananları reddetmeden, yaşananların bize ve çevremize olan etkisini fark ederek gerçekleşen bu eylem, ruhsal ve fiziksel sağlığı etkiliyor. Suçluluk ve utanç, hayatımızda ilerlemeyi engelleyebilecek güçlü duygular olduğu için kendimizi affetmenin önemi büyük. Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki kendini affetmek; depresyon, anksiyete ve stres semptomlarını azaltıyor. Kendinizi affetmeye başlamak için önce kabullenin, üzerine düşünün, kendinize şefkat gösterin, gerekirse özür dileyin ve telafi edin, kendinizden özür dilemeyi de unutmayın. Olumlu iç konuşmalar yaparak, kendinize negatif sıfatlar kullanmayı bırakarak, sizi destekleyen kişilerle olarak, danışmanlık veya terapi alarak, ilgili kişisel gelişim kitapları okuyarak ve meditasyon yaparak bu güzel yolculuğa başlayabilirsiniz.
Kendini affetme meditasyonu örneği
1. Sessiz bir alana geçin.
2. Rahat edeceğiniz şekilde oturun veya uzanın.
3. Sesli olarak niyet cümleleri kurun. “Artık kendimi suçlamayı ve yargılamayı bırakıyorum, kendime şefkatle yaklaşıyorum” gibi cümleler kurabilirsiniz.
4. Gözlerinizi kapatın ve yavaşça nefes alıp verin. Bedeninizi daha da rahatlatın.
5. Nefes alırken içinizden dörde kadar sayın, yine dörde kadar sayarak nefesinizi tutun, nefesinizi ise altıya sayarak verin.
6. Bu nefes egzersiziyle şu ana odaklanın.
7. Kendinizi affedemediğiniz konuyu düşünün.
8. Kendiniz yargılamadan hissettiğiniz duyguları kabul edin.
9. Affettiğiniz konuyu sesli olarak söyleyin. “Eskiden ... yaptığım için kendime kızmayacağım” gibi cümleler söyleyebilirsiniz.
10. Kendinizi affettiğinize dair cümleleri tekrarlayın. “Hatalarımdan dolayı kendimi affediyorum, ben de insanım ve her insan hata yapar, hatalarımdan öğrendiklerimin farkındayım, kendime kızmayı bırakıyorum” gibi cümleler kullanabilirsiniz.
11. Ardından bu kendine kızma ve yargılama hissini fiziksel bir yük olarak düşünün, onu sırtınızda taşıdığınızı hayal edin.
12. Yavaş nefes alıp vermeye devam edin ve her nefes verişinizde yükün sırtınızdan azaldığını hayal edin.
13. Sırtınızdaki yük azaldıkça huzurla dolduğunuzu hissedin.
14. Elinizi kalbinizin üzerine koyun, kendinize şefkat gösterin. “Sevgiyi ve affedilmeyi hak ediyorum, elimden geleni yapıyorum.” gibi cümleleri tekrar edin.
15. Tekrar nefesinize odaklanın, “Kendime şefkat duymaya başladığım için, kendimi iyileştirmeye çalıştığım için minnettarım” gibi cümleler söyleyin ve meditasyonu bitirin.
Öneri: Bu meditasyonların zamanla size iyi geleceğini unutmayın. Eğer hislerinizle baş edemiyorsanız bir uzmana danışın. Kendinizi affetme sürecinde, kendinize sabırlı ve kibar olun. Her meditasyon bitiminde, nasıl hissettiğinizi ve deneyiminizi yazın. Bu egzersizi, kendinizi her suçlamaya başladığınızda veya düzenli olarak her gün tekrar edin.