Levante Ferries şirketine ait ‘Smyrna di Levante’ adlı feribotla İzmir ile Selanik arasında feribot seferleri başladı. “Dostluk Hattı” hakkında merak edilenler ve Selanik’e gidildiğinde görülecek yerleri derledik.
Levante Ferries şirketine ait ‘Smyrna di Levante’ adlı feribot, ilk seferini Selanik’ten İzmir’e yaptı. Üzerinde Türkiye ve Yunanistan bayrakları ile Türkçe ve Yunanca "İzmir- Selanik Dostluk Hattı" yazısı bulunan ilk ropax (araç ve yolcu taşıyan gemi) ile 119 yolcu, 2 TIR, 5 otomobil, 2 motosiklet İzmir Limanı’na taşındı. Geminin kapasitesi bundan çok daha yüksek. 160 metre uzunluğundaki gemi, 948 yolcu, 315 otomobil ve 60 TIR taşıyabiliyor.
2011 yılında gündeme gelen proje için iki ülke arasındaki resmi görüşmeler 2016 yılında başlamış. Projenin temel amaçları, kara yolu taşımacılığını deniz yolu taşımacılığına aktarabilmek; hem karbon emisyon oranlarını azaltmak hem de sınır kapılarındaki bekleme sürelerini kısaltmak olarak özetlenebilir. Geminin esas faaliyet alanı turizmden ziyade ticari.
Toplam 12 ila 13 saat süren seferler için yolcu biletleri tek yönlü 80, gidiş-dönüş 150 Euro’dan alınabiliyor. Seferler pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 19.00'da Selanik'ten İzmir'e; salı, perşembe ve pazar ise saat 19.00'da İzmir'den Selanik'e olacak şekilde düzenleniyor. Hat şimdilik tek gemiyle açılsa da yaz-kış devam edecek ve talep doğrultusunda ikinci bir geminin de sefere alınması gündeme gelebilir.
Ege’nin iki yakasını buluşturan seferler ile karşılıklı ticaret ve turizm alanlarında kazanç sağlanması hedefleniyor. Hat, Türkiye ve Yunanistan için turizm ve ticarette yeni fırsatlar yaratıyor. Karayoluna alternatif bu rotayla yolcu ve mal taşımacılığının kolaylaşması bekleniyor.
Limanlara ulaşım
Konak bölgesinde bulunan İzmir Limanı’na otomobil, vapur, otobüs, tren ve tramvay aracılığıyla ulaşılabiliyor. Toplu taşımayla ilgili tüm bilgilere izmir.bel.tr adresinden erişilebilir. Selanik Limanı da Kuzey Yunanistan'da, Güneydoğu Avrupa ülkelerine doğrudan erişimi olan büyük Trans-Avrupa otoyol ve demiryolu ağlarına yakın bir konumda. Tren opsiyonlarının çok fazla olmaması sebebiyle Yunanistan’da insanlar şehirlerarası seyahatlerde genellikle otobüs taşımacılığını tercih ediyor. Dolayısıyla Atina-Selanik-Patra gibi büyük şehirler ile birlikte yurtdışı seyahatleri de otobüsler ile gerçekleşebiliyor. Selanik’e indiğinizde toplu taşıma kullanmak istiyorsanız, Yunanistan’daki şehirlerarası otobüs hizmetinin Türkiye’dekinden biraz farklı olduğunu bilmenizde fayda var. Yunanistan’da tüm otobüs işletmeleri kamuya ait. Bu yüzden de tek tip fiyat politikası bulunuyor. Bununla beraber 2-3 saatlik mesafelerde sadece yolcu indirip-bindirmek için duruluyor.
Selanik’te bunları yapın!
Bizans, Roma ve Osmanlı’nın izlerini taşıyan Selanik, birçok farklı tarihi ve kültürel mekanın ev sahibi. Selanik, özellikle Atatürk’ün doğduğu evin burada bulunmasından dolayı Türkiye’den sıklıkla ziyaretçi ağırlıyor. Feribot seferleri sonrası Yunanistan’ın ikinci büyük şehrinin daha fazla ilgi görmesi bekleniyor. İzmir ile birbirine çokça benzetilen Selanik’te ziyaret etmeniz gereken yerler ve yapmanız gerekenlere bakalım.
Atatürk Evi Müzesi: Selanik’te ziyaret edilecek yerlerde ilk sırada Atatürk Evi Müzesi bulunuyor. 1953 yılında ziyarete açılan Atatürk Evi Müzesi, Eski Kent bölgesinde yer alıyor. 1877 yılında inşa edilen bu evde 1881 yılında Mustafa Kemal Atatürk dünyaya geliyor. 1937’de Selanik Belediyesi tarafından Atatürk’e armağan edilen ev, günümüzde yıl boyunca binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Atatürk Evi Müzesi’nde Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım’ın balmumu heykeli bulunuyor. Müze evde Atatürk’ün hayatı hakkında bilgiler içeren kaynaklar sergileniyor. Atatürk’ün kişisel eşyaları ve doğduğu zaman evde kullanılmakta olan mobilyalar da büyük bir özenle korunuyor.