İki teker üzerinde rüya gibi bir rota: Alpler

İki teker üzerinde rüya gibi bir rota: Alpler

Tüm Avrupa’nın en güzel manzaralarına sahip Alpler Rotası, motosikletinizle keşfedilmek için sizi bekliyor. Eğer bu rotayı tamamlamayı hayal edenlerdenseniz tavsiyelerimize kulak verin.

Motosiklet kullanan, iki teker üzerinde uzun yol yapmaktan hoşlanan ve hatta bir gün motosiklet sahibi olmayı dileyen herkesin ortak hayalidir motosikletle seyahate çıkmak. İnanılmaz manzaralarıyla Alpler de en ilgi çekici rotalardan biri.

Döne döne ilerleyen virajları aşıp büyüleyici ormanların ve geçitlerin içinden yol alarak birçok saklı hazine ile karşılaşmanın mümkün olduğu bu rota, motosiklet camiasında adeta bir “kilometre taşı” olarak anılır. Sürücünün becerilerini sınarken aynı zamanda ona farklı kültürler ve coğrafyalara ait benzersiz renkleri vadeden bu keyifli rota hakkında merak edilenleri yazdık...

Kimler gidiyor?

Bu rota birçok motosikletçinin hayali haline gelmiş durumda.
Bu rota birçok motosikletçinin hayali haline gelmiş durumda.

Aslına bakarsanız dünyanın her yerinden, özellikle Avrupa ve Orta Doğu’dan pek çok motosikletli gezgin bu rotayı kat etmek için can atıyor. Özellikle adventure tourer ve enduro tipi motosiklet kullananlar Alp rotasının müdavimleri arasında. Orta ve büyük motor hacimleri ile dikkat çeken bu araçların performans, yol tutuş ve yük taşıma gibi özellikleri onları Alp rotası için ideal kılıyor. Genelde adventure tourer ve enduro tipi motosikletlere daha sık rastlansa da Alp rotasını kat eden kalabalık chopper kulüplerinin ve bireysel chopper sürücülerinin sayısı da az değil. Grup sürüşlerinin yanı sıra motosikletçilerin hayallerini süsleyen bir “Solo Alpler” fenomeni var ki, ona da değinmemek olmaz. Bu tarz gezilerde motosiklet sürücüleri yola yalnız çıkıyor ve bir motosiklet sürücüsü olarak sınırlarını zorlama imkanı buluyor. Tabii bir de yalnız olmanın verdiği özgürlüğün tadını hiç bir şeye değişmeyenler de var…

Rota nereleri kapsıyor?

İtalyan Alpleri kıvrımlı yolları kadar dolomitleri ve şahane gölleriyle de ünlü.
İtalyan Alpleri kıvrımlı yolları kadar dolomitleri ve şahane gölleriyle de ünlü.

Motosikletle Alpler’den geçmek isteyenler zaman ve uygunluk durumlarına göre uzun ya da kısa rotalar belirleyebilir. Ancak bu rotanın en güzel yerlerini görmek için 9-10 gün gibi bir süre ayırmanızda fayda var. Yaklaşık 4 bin km uzunluğundaki klasik Alp rotası İtalya Alpleri üzerinden Fransa’ya, oradan da İsviçre Alpleri’ne uzanıyor ve Almanya ile Avusturya Alpleri’ni de kapsıyor. Tabii ki motosiklet sürücüleri bu ana rota üzerinde diledikleri gibi oynamalar yaparak gezilerini diledikleri gibi kişiselleştirebiliyor.

İşte bu 4 bin km’lik uzun rota üzerinde bulunan birbirinden güzel geçitler, motosikletle Alpler macerasını bambaşka bir boyuta taşıyor. Sert virajlar ve gür bir bitki örtüsünün kapladığı derin yamaçlarla kaplı İsviçre Alpleri’nin güney doğusunda bulunan Albula Geçidi, motosiklet sürücülerinin 2 bin 300 metrede unutulmaz bir macera yaşamalarını sağlıyor. Yine gözü yükseklerde olan ve dünyaya “yukarıdan” bakmak isteyen motosiklet sürücüleri mutlaka ama mutlaka Fransız Alpleri üzerinde tam 2 bin 800 metre yükseklikte bulunan Bonette Geçidi’ni rotalarına eklemeli. Bu geçit hem eğimi hem de sürücülerin yeteneklerini zorlayan hava koşullarıyla Alp rotasının olmazsa olmazlarından. 

Bu rotada manzaralara dalıp zaman kaybetmeniz çok olası.
Bu rotada manzaralara dalıp zaman kaybetmeniz çok olası.

Motosikletle Alpler elbette sadece zorlu ve adrenalin yüklü geçitlerden ibaret değil. Çünkü bu benzersiz rota boyunca gerçek olamayacak kadar güzel doğa manzaraları motosiklet sürücülerinin tüm yorgunluğunu almak için bekliyor. İşte bu rüya gibi duraklardan biri Avusturya Alpleri’nin Salzburg mevkiinde bulunan minik kasaba Zell am See. Işıltılı bir mücevheri andıran muhteşem bir göl etrafına kurulan bu kasaba, yemyeşil çayırlarla kaplı dağları ve kristal şeklinde buzulları ile huzuru dünya gözü ile görmeyi mümkün kılıyor.

Türkiye’den gitmek isteyenlere tavsiyeler

Kendi motosikletinizle yola çıkabileceğiniz gibi uçakla gittiğiniz bir ülkeden motosiklet ve ekipman da kiralayabilirsiniz.
Kendi motosikletinizle yola çıkabileceğiniz gibi uçakla gittiğiniz bir ülkeden motosiklet ve ekipman da kiralayabilirsiniz.

Motosikletle Alpler, birçok ülkeden motosiklet sürücüsünü olduğu gibi Türk motosiklet tutkunlarını da cezbediyor. Eğer sizin de aklınızda böyle bir seyahat varsa ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, sizin için derlediğimiz tavsiyelere göz atmanız faydalı olabilir:

● Uçakla İtalya, Almanya ya da Avusturya gibi başlangıç noktası olabilecek bir ülkeye gidip oradan motosiklet ve ekipman kiralayabilirsiniz.

● Tüm yolu kendi motosikletiniz ve ekipmanınızla gitmek isterseniz Kapıkule üzerinden Bulgaristan’a geçtikten sonra doğrudan Avusturya Alpleri’ne doğru yol alabilirsiniz.

● Zamanınız kısıtlıysa ve yolda çok vakit kaybetmek istemiyorsanız İzmir ve İstanbul Tuzla’daki limanlardan kalkan ro-ro gemilerine motosikletinizi teslim ettikten sonra karşı limana uçakla ulaşabilirsiniz.

● Diğer bir alternatif ise motosikletiniz ve ekipmanınızla birlikte deniz yolculuğu yapmak. Bunun için Çeşme Limanı’ndan Atina’daki Pire Limanı’na geçebilir ve Alpler yolculuğunuzu bu noktadan başlatabilirsiniz.