Ev kiralamada yeni dönem: Kredi notu

Ev kiralamada yeni dönem: Kredi notu

Kredi notu bankalardan kredi alırken dikkate alınan en önemli kriterlerden. Yakın bir gelecekte her alanda kredi notu uygulaması olacak. Bunun ilk örneklerinden biri emlak piyasasında: Kiracıları artık kredi notu sorgulamaları bekliyor.

Gayrimenkul sektöründe kredi notu uygulaması yaygınlaştı. Hem ev sahibi hem de kiracılar açısından kredi notu büyük bir önem taşıyor. Geçmişte ev sahipleri, evlerini kiraya verirken kiracılarının daha önce oturdukları evde fatura ve kira bedellerini zamanında ödeyip ödemediğini merak ederlerdi. Artık ev sahibi, kiracıların kredi notuna bakarak ödenmeyen fatura ve geçmiş kiraları kontrol edebilecek. Kredi notu yüksek olan kiracı ev sahibine güven verdiği için ev kiralarken avantajlı olacak.

Sistem nasıl işleyecek?

Ev sahibi Findeks kredi notu yüksek kiracıya indirim uygulayabilecek.
Ev sahibi Findeks kredi notu yüksek kiracıya indirim uygulayabilecek.

Ev sahibinin, kiracının kredi notunu öğrenmesi için öncelikle kiracıdan izin alması gerekiyor. Findeks platformundan kişiye özel kredi risk raporu ev sahibi tarafından kontrol edilecek ve ev sahibi kiracının finans hareketlerini inceleyebilecek. Böylece ev sahibi ile kiracı arasında güven oluşacak.

Konu ile ilgili Emlakkulisi.com’a bilgi veren Kredi Kayıt Bürosu Yönetim Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Findeks sisteminin hızlı ve kolay kullanılabilir olduğunu vurguluyor. Akdeniz, süreci şöyle açıklıyor: "Findeks’in en önemli özelliklerinden biri karşılıklı ticari ilişki içerisinde bulunan kişilerin risk ve çek raporlarına karşı tarafın erişim sağlamasına olanak vermesi. Kiracının Findeks’e SMS yoluyla onay vermesi ile ev sahibinin, kiracı adayının raporuna ya da Findeks Kredi Notu’na saniyeler içerisinde erişmesi ve bilgi sahibi olması mümkün. Bu durum, ev sahibine daha güvenli şekilde evini kiralama imkanı sunarken, kiracıya da yüksek kredi notunun avantajı ile daha düşük maliyetli ev kiralama şansını sağlıyor."

Emlakçılar memnun

Gayrimenkul danışmanları ve emlakçılar, kredi notu uygulamasının sektöre belirli bir standart kazandıracağı görüşünde.
Gayrimenkul danışmanları ve emlakçılar, kredi notu uygulamasının sektöre belirli bir standart kazandıracağı görüşünde.

Emlakçılar ve gayrimenkul danışmanlığı yapan firmalar, kredi notu uygulamasını oldukça doğru ve yararlı buluyor. Evinde hasar istemeyen, kira gelirini düzenli olarak almak isteyen ev sahiplerinin temiz sicile sahip kiracılar istediğini savunan gayrimenkul danışmanları bu sistemin emlak sektörüne belirli bir düzen getireceğini savunuyor.

İstanbul Bakırköy’de bulunan Maximum Gayrimenkul’ün sahibi emlakçı Volkan Emre Türk, Findeks sisteminin oldukça faydalı olduğunu düşünüyor. Türk bu konu hakkındaki görüşlerini şöyle açıklıyor: “Eskiden bankalardan kiracıların borç bilgilerini almaya çalışıyorduk. Şimdi Findeks kredi notu uygulaması sayesinde direkt kiracılardan kredi notu belgesini alıyoruz. Böylece süreç daha kolay ilerliyor ve karşılıklı güven duygusu oluşuyor.”

Bazı emlakçılar ise Findeks kredi notu uygulamasının Türkiye’de uygulanamayacağını savunuyor. Ankara Altındağ’da bulunan Yıldız Emlak’ın sahibi Nurgül Babacan, konu ile ilgili görüşlerini şu şekilde dile getiriyor: “Türkiye’de ev kiralamak için memur bir kefil yeterli oluyor. Ev sahiplerinin, kiracıların kredi notuna bakarak indirim yapacağını düşünmüyorum. Bu yüzden Findeks sisteminin ülkemizden yaygın bir şekilde kullanılmayacağını düşünüyorum.”

Hangi not, ne anlama geliyor?

Findeks kredi notundan en yüksek puan 1900.
Findeks kredi notundan en yüksek puan 1900.

Coldwell Banker ve Findeks işbirliği ile bir oluşturulan sistemde KKB aracılığı ile kredi notu öğrenmek mümkün. Findeks, Kredi Kayıt Bürosu’na ait bir marka olduğu için kredi notunuzu buraya ödeyeceğiniz 8 TL karşılığında öğrenebilirsiniz. Findeks sistemi üzerinden kredi notunuzu öğrenmek için öncelikle Findex.com’a kayıt olmanız gerekir. Üyelik işlemini gerçekleştirdikten sonra dilediğiniz zaman kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.

Findeks kredi notu limiti için en yüksek puan 1900. Değerler 1 ile 1900 arasında değişiyor. Kişinin kredi notu ne kadar yüksek ise o denli risksiz olduğu anlaşılıyor. Yani bir kişinin kredi notu 1900 puana ne kadar yakınsa kredi başvurusunun onaylanma olasılığı da o denli fazla demektir. 0-699 puan en riskli, 700-1099 Orta Riskli, 1100-1499 Az Riskli, 1500-1699 İyi ve 1700-1900 Çok İyi anlamına geliyor.