İstanbul emlak sektöründe neler oluyor?

İstanbul emlak sektöründe neler oluyor?

COVID-19 salgını devam ederken emlak sektöründe durum nedir? 2020 yılının mart ayından beri emlak piyasasında neler oldu, tercihler nasıl değişti, önümüzdeki dönemde neler bekleniyor gibi soruların yanıtlarını, sektörün uzmanlarından aldık.

Kentsel dönüşüm projelerinin sürdüğü ve yeni binaların giderek arttığı İstanbul’da, emlak sektörünün gündemini merak ettik. COVID-19 salgını, faiz oranları, alıcının bütçesine uygun ev arayışı, inşaat maliyetleri derken emlak dünyasını etkileyen birçok madde mevcut. Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranları, 2020 yılının haziran ayı düşmüş ve sektörde parlak günler yaşanmıştı. Türkiye genelinde üç ayda 600 bin konut satılmasına neden olan bu faiz oranları, şimdilerde ise oldukça yüksek ve emlak sektörünü olumsuz etkileyen ilk faktör diyebiliriz. İstanbul’daki genel durum ve en hareketli birkaç bölge hakkında bilgi almak için emlak uzmanlarıyla görüştük. 

İnşaat maliyetlerinin yükselmesi, emlak sektöründeki fiyat artışının en önemli nedenlerinden biri.
İnşaat maliyetlerinin yükselmesi, emlak sektöründeki fiyat artışının en önemli nedenlerinden biri.

Faizler de maliyetler de yüksek

İstanbul emlak sektörünün hareketlenmesinin önündeki en büyük engelleri, faizlerin yükselmesi ve yeni bina stoklarının neredeyse tükenmiş olması olarak tanımlayan RE/MAX Gayrimenkul Danışmanı Engin Yaylı; yeni yapılacak binaların, daha önce yapılanlardan en az iki kat yüksek maliyetle inşa edilebileceğini belirtiyor. Genç ve yeni binalardaki bu fiyat artışının, alıcıların seçimlerini ve eyleme geçmesini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Yaylı, eski ve çok eski binalardaki fiyat artışlarının da bir süre daha devam edeceğini öngörüyor ve şunları söylüyor: “Aradığı konut özelliklerindeki beklentisini düşüren, daha uygun fiyatlı evleri tercih etmek isteyen alıcılar ise son yıllarda lüks beklentisiyle yapılan binalar nedeniyle uygun konut da bulamıyor.”

Şu anda emlak alıcısı ve satıcısının harekete geçtiği durumları sadece acil ihtiyaçlar olduğunda gerçekleştiğini söyleyen Gayrimenkul Danışmanı Engin Yaylı, emlak sektörünün Eylül 2021’e kadar bu düzende seyretmeye devam edeceği düşünüyor. Yaylı, özellikle küçük ve orta ölçekteki müteahhitleri, işletme düzenlerinin bozulduğunu, küçüldüklerini veya iş yerlerini kapattıklarını belirtiyor. 

Beylikdüzü’nde genellikle villa tipi müstakil ve bahçeli evler tercih ediliyor.
Beylikdüzü’nde genellikle villa tipi müstakil ve bahçeli evler tercih ediliyor.

Beylikdüzü bölgesinde yabancı eksikliği hissediliyor

Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar bölgesindeki konutların genellikle İran, Irak, Afganistan ve Suriye’den gelen yabancılar tarafından tercih edildiğin söyleyen Devkon Yapı Gayrimenkul Satış Danışmanı Mehmet Altuğ, COVID-19 salgınında ülkeye girişler yasaklandığı için emlak sektöründe önemli ölçüde bir düşüş olduğunu söylüyor. Beylikdüzü bölgesinde, genellikle villa tipi müstakil ve bahçeli evlerin tercih edildiğini belirten Altuğ, Beylikdüzü bölgesindeki güncel durumu şöyle anlatıyor: “Talep arttıkça, mülk ve inşaat sahipleri de fiyatları yükseltti. Bu da Türk vatandaşların alım gücünü negatif yönde etkiledi.” 

Talebin ve maliyetlerin artışı nedeniyle kiralık ve satılık konut ücretlerinde yakın zamanda bir düşüş beklenmiyor.
Talebin ve maliyetlerin artışı nedeniyle kiralık ve satılık konut ücretlerinde yakın zamanda bir düşüş beklenmiyor.

Kızıltoprak Bostancı arasında talep çoğaldı

COVID-19 salgınının ilk bir ayında belirsiz bir dönem geçirdiklerini ve sonrasındaki aylarda Kızıltoprak, Suadiye, Erenköy, Bostancı bölgesindeki talebin oldukça arttığını söyleyen Team Cadde Emlakçısı Kurucu Ortağı Gökhan Kocabaş, bu talep karşılığında fiyatların yüzde 100 oranında yükseldiğini belirtti ve salgın sonrasında da fiyatların bu şekilde kalacağını öngörüyor. İnsanların yaşam alışkanlıklarının değişmesi, genellikle evden çalışılması ve evde daha çok zaman geçirmesi nedeniyle bahçeli, balkonlu, teraslı evlerin çok tercih edildiğini belirten Kocabaş, inşaat malzemelerinin maliyetlerinin artmasından dolayı da fiyatların yükseldiğini söylüyor.

Quick Konut Sigortası, evinizle ilgili tüm riskleri güvence altına almanızı sağlıyor.
Quick Konut Sigortası, evinizle ilgili tüm riskleri güvence altına almanızı sağlıyor.

Eviniz güvence altında olsun

İster ev sahibi olun ister kiracı, evinizin güven içinde olması ve risklere karşı maddi anlamda hazırlıklı olmanız büyük önem taşıyor. Quick Konut Sigortası, evinizle ilgili tüm riskleri güvence altına almanızı sağlıyor. Quick Konut Sigortası; yangın, hırsızlık, deprem, terör, halk hareketleri, sel ve su baskını, dahili su, fırtına, dolu, kar ağırlığı, duman, yer kayması, taşıt çarpması gibi riskleri kapsıyor. Bu sigorta poliçesinin geçerli olduğu süre içinde birer kez kombi ve klima bakımı, halı yıkama hizmetini ücretsiz olarak da sunan Quick Sigorta, evinizdeki tamirat işlemleri için de işçilik ve yedek parçada yüzde 10 olmak üzere, yüzde 40’a varan indirimler sağlıyor. Quick Sigorta’nın DASK Zorunlu Deprem Sigortası ürünü de bulunuyor. Detaylı bilgi için: https://www.quicksigorta.com/konut-sigortasi