BDDK'dan kredi kartı taksitlerine düzenleme

BDDK'dan kredi kartı taksitlerine düzenleme

Geçtiğimiz yılın aralık ayında kredi kartı taksitlerine yeni bir düzenleme getirildi. Borca girerek harcama yapılmasının önüne geçmek için getirilen düzenleme ile taksit sayılarında değişiklikler oldu. Yeni düzenleme ile neleri, kaç taksitle alabiliyoruz?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) geçtiğimiz senenin son ayında yeni bir düzenleme açıkladı. Gelen yeni düzenlemede alışverişler için verilen esnek taksit seçeneklerinde farklı ürünler için farklı taksit yapılandırmaları belirlendi. Ülke ekonomisi göz önünde bulundurularak yapılan bu düzenleme, borca girerek yapılan harcamaların kısıtlanmasını ve azalmasını hedefliyor. Peki yeni getirilen bu düzenleme ile hangi ürünleri nasıl, kaç taksitle alabiliyoruz?

Yeni düzenlemede neler var?

Yeni getirilen düzenleme kapsamında fiyatı 3 bin 500 Türk Lirasına kadar olan elektronik eşya alımlarında taksit imkanları altı aydan dört aya düşürüldü ancak televizyon, bilgisayar ve tablet alımları bu kuralın içinde yer almıyor. Vade bilgisayarlarda 12, tabletlerde altı ay ile sınırlı. Ayrıca mobilya ve elektrikli eşya alımlarında taksit sayısı da 18 aydan 12 aya indirildi.

Ayrıca yeni düzenlemeye göre nihai değeri 300 bin TL üzerinde olan araçlar için kredi vadesi 48 aydan 36 aya, nihai değeri 750 bin TL üzerinde olanlar içinse 48 aydan 24 aya düşürüldü. Taşıt teminatlı kredilerinin vadesi de 48 aydan 36 aya indi.

Telefon alımında taksit azaldı

Son model bir telefon için üç aylık taksitlendirme ile aylık ödemeniz bin 900 TL ile 3 bin TL arası...
Son model bir telefon için üç aylık taksitlendirme ile aylık ödemeniz bin 900 TL ile 3 bin TL arası...

Yeni düzenlemeye bilgisayar, tablet ve televizyon dahil olmasa da taksit seçeneklerini araştırmak isteyebileceğiniz pek çok elektronik eşya mevcut. Artık hayatımızın birer parçası haline gelmiş olan cep telefonları buna bir örnek. Şu anda son model bir cep telefonu almak istiyorsanız 9 bin ile 5 bin 600 TL arası bir meblağı göze almanız gerekli. Alışveriş kredileri ile size sunulabilecek olan vade yeni düzenleme kapsamında; 3 bin 500 TL ve altındaki cep telefonlarında 12 ay, 3 bin 500 TL üzerindeki cep telefonlarında üç ay ile sınırlı. Dolayısıyla son model bir telefon için üç aylık taksitlendirme ile aylık ödemeniz bin 900 TL ile 3 bin TL arası olacaktır.

Bilgisayar, tablet ve televizyonlar bu düzenlemeden muaf tutuldu. Şu anda fiyatları 24 bin TL ile 14 bin TL arasında değişen son model bir bilgisayarları 12 aylık ödeme seçeneği ile 2 bin 200 TL ila bin TL arası taksitle alabilirsiniz. Fiyatları 7 bin TL ile 17 bin TL arasında değişen son model tabletler için ise altı aylık bir ödeme planıyla 2 bin 900 TL - bin 150 TL arası taksitlendirme sınırlaması var. 48 bin TL ile 24 bin TL aralığında değişen son model 8K televizyonlar için ise dört aylık ödeme planıyla 6 bin 100 TL ila 12 bin TL arası ödemeleri gözden çıkarmanız gerekli.

Elektrikli eşyalarda yeni düzenleme

Son model bir çamaşır makinesi için bin 700 TL ila 3 bin 500 TL arası bir ücret ödemeniz gerekiyor.
Son model bir çamaşır makinesi için bin 700 TL ila 3 bin 500 TL arası bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Gelelim ev işlerini ve hayatımızı bir hayli kolaylaştıran elektrikli eşyalara… Taksit vadesi 18 aydan 12 aya indirilen bu eşyalar için aylık ne kadar bütçe ayırmanız gerekli? Yeni bir çamaşır makinesi almayı düşünüyorsanız, son çıkan modeller için bin 700 TL ila 3 bin 500 arası bir ücret ödemeniz gerekiyor. Yeni düzenlemenin taksit imkanları düşünülürse 12 aylık taksitlendirmede aylık ödeyeceğiniz meblağ 158 TL ila 324 TL arası olacak.

Fiyatları 2 bin 500 TL’den 5 bin 700 TL’ye kadar değişebilen bulaşık makineleri de yeni düzenleme kapsamında farklı taksitlendirme sınırlarına dahil oldu. Eğer bu sıralar bir bulaşık makinesi almak ve 12 takside bölmek isterseniz, aylık olarak 240 TL ile 515 TL arası ödemeniz gerekecek.

Fiyat aralığı 2 bin 700 TL’den 9 bin 600 TL’ye kadar değişkenlik gösteren buzdolapları için de 12 aylık taksitlendirme tercih ettiğiniz zaman, ödeyeceğiniz aylık meblağ 247 TL ile 870 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

Küçük ev aletlerinde durum nedir?

Mutfak robotu seçenekleri 3 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.
Mutfak robotu seçenekleri 3 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Mutfağınızın ihtiyaçları arasında kahve makinesi, mutfak robotları vb. yer alıyorsa, yeni getirilen düzenlemenin minimum ödemenizi kaç olarak belirlendiğine bakmak isteyebilirsiniz. Kahve makineleri için işlevleri doğrultusunda ciddi fiyat ayrımları mevcut. 12 ay boyunca 165 TL ödeyerek 2 bin 900 TL’lik bir model alabileceğiniz gibi ayda 128 TL ödeyerek 6 ayda 769 TL’lik bir kahve makinesinin borcunu kapatabilirsiniz.

Bilindik bir markadan mutfak robotu almaya karar verirseniz, seçenekleriniz 2 bin 900 TL’den 900 TL’ye kadar değişiyor. Bu da 12 aylık taksit seçeneğini seçmeniz halinde aylık olarak 70 TL ila 269 TL arası bir meblağ ödeyeceksiniz demek.

Eve fırın almayı düşünüyorsanız, bin 500 TL’lik bir mini fırını 12 ay taksitle aylık 135 TL ödeyerek alabilir ya da 650 TL’lik bir ürüne altı ayda 109 TL ödeyerek sahip olabilirsiniz.

Diğer ödeme seçenekleri neler?

Quick Fatura Koruma Sigortası, bu zorlu zamanlarda alışverişte kolaylık sağlıyor.
Quick Fatura Koruma Sigortası, bu zorlu zamanlarda alışverişte kolaylık sağlıyor.

Yeni getirilen düzenlemeler taksitlendirme konusunda el bağlayıcı olsa da kredi kartı dışında ödeme seçenekleri de mevcut. Senetle alışveriş imkanı hala devam ediyor. Senetli ve taksitli alışverişlerin fatura ödemelerini güvence altına alan Quick Fatura Koruma Sigortası, bu zorlu zamanlarda alışverişte kolaylık sağlıyor.

Kredi kartı veya kefil olmadan, taksitli alışveriş yapmak isteyen müşteriler mağazaya gidiyor, satın almak istediği ürünleri seçiyor. Müşteri bilgileri ve satın alınacak ürün bilgilerinin sisteme girilmesinin ardından sistem sorgulama sonucu otomatik olarak onay veya ret veriyor. Onay alınması halinde sistem tarafından otomatik olarak senetler oluşturuluyor ve senetlerin vadesi geldikçe müşteri ödemesini yapabiliyor. Müşteri ödemesini yapmadığı durumda da Quick Sigorta devreye giriyor! Müşteri ve sektör bazında limit ve taksit imkanı sağlayan Quick Fatura Koruma Sigortası’nı incelemek için hemen tıklayın!