İnatçı baş ağrısı, ani kilo kaybı ya da yorgunluk çok ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Hastalıklar, tedavide çok geç olmadan harekete geçmek için bize önemli sinyaller veriyor. Vücudumuzu can kulağıyla dinlemek ve bu uyarıları görmezden gelmemek hem yaşam kalitemizi yükseltiyor hem de erken tedavi şansı sunuyor.
Gün içinde hissettiğimiz bazı rahatsızlıklar zamanla kronik hale gelmeye başladığında önemli sağlık sorunları kapımızı çalmış olabilir. Örneğin, ağrı kesici alarak geçiştirdiğimiz basit bir baş ağrısı sıklıkla yaşandığında bunu göz ardı etmek ölümcül bir hastalığa davetiye çıkarabilir. Uzmanlara göre böyle durumlarda zaman kaybetmeden ilgili hekime başvurmak, istenilen kan ve tarama testlerini yaptırarak tedaviye başlamak hayat kurtarıyor. Peki hastalıkları ayak seslerinden nasıl tanırız?
Migren değil tümör olabilir
Stres, yorgunluk ya da migren gibi nedenlerden dolayı sık sık görülen baş ağrısı şikayeti kronik hale geldiğinde ilaç kullanmak yerine mutlaka bir hekime danışmak gerekiyor. Zira her sabah baş ağrısıyla uyanmak ve buna eşlik eden mide bulantısı, şikayetin dış etkenlerden değil beyin damar hastalıklarından kaynaklandığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Nörolojik muayenede sinsi beyin tümörü ilk araştırılması gereken durumların başında geliyor. MR, tomografi gibi tarama testleri sonucunda doğru tedaviye başlanması önemli.
Ani kilo kaybı tehlikeli
Kişinin beslenme düzeninde ya da yaşam şeklinde bir farklılık olmaksızın kilo kaybetmesi kesinlikle göz ardı edilmemeli. Uzmanlara göre altı ay içinde istemsiz şekilde yüzde 10'dan fazla görülen kilo kaybı sindirim sistemi kanserlerine işaret edebilir. Öte yandan tiroid bezinin normalden fazla çalışması olarak bilinen hipertiroidi, diyabet ve Çölyak hastalığı da ani kilo kaybının diğer önemli sebepleri olarak sıralanır.
Halsizlik deyip geçmeyin!
Sürekli yorgun ve halsiz hissetmek, baş dönmelerinin artması kronik bir hastalık olan Multiple Skleroz'un (MS) en yaygın belirtileri arasında gösteriliyor. Bir sinir sistemi bozukluğu olan MS hastalığında erken tanı kişinin yaşam kalitesini yükseltiyor. Atak yaşanmadan önce tedaviye başlamanın önemine vurgu yapan uzmanlar hastalığının kişiden kişiye farklı belirtiler gösterebileceğinin de altını çiziyor.
Karaciğerin uyarısı gözden geliyor
Gözlerin beyaz kısımlarının sararması görme bozukluğuna yol açmasa da karaciğer ve safra yolları hastalıklarının en önemli belirtisi. Kandaki bilirubin oranının artması nedeniyle ciltte ve göz akında sararmalar oluyor. Bu durumda mutlaka bir gastroentoloji uzmanına muayene olmak şart. Bir karaciğer hastalığı olan hepatitin türünün belirlenmesi ve buna uygun tedavi yapılması gerekiyor. Karaciğerin yanı sıra safra kesesi yollarının tıkanmış olması da vücutta sarılık belirtileri verebiliyor.
Kontrolsüzce acıkıyor musunuz?
Türkiye’de nüfusun yüzde 15'inde görülen diyabetin en dikkat çeken belirtileri aşırı susama ve kontrolsüz açlık hissine rağmen zayıflama. Vücudun bu sinyallerinin dikkate alınması, basit yaşam değişikliklerinin yapılması ve tedaviye başlanması diyabet gelişimini önleyebiliyor. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin en yaygın görülen türü Tip-2 diyabettir. Teşhis konulan kişilerin bir diyetisyen tarafından hazırlanan programa uygun beslenmeleri gerekir.
İstirahat ederken göğüs ağrısı hissediyor musunuz?
Kalp ve damar hastalıkları öncelikle göğüs ağrısı ile sırt ve kolda uyuşma olarak kendini hissettiriyor. Özellikle hafif tempoda yürürken ya da dinlenme esnasında göğüs ağrısı hissedildiğinde mutlaka kardiyoloji uzmanına görünmek gerekiyor. Böylece kalbi besleyen ve tıkanmaya başlayan damarlar tespit edilerek olası kalp krizinin önüne geçmek mümkün. Araştırmalara göre hastaların üçte ikisinde, kalp krizi yaşanmadan günler önce göğüs ağrısı şikayeti yaşanıyor.
Unutkanlığınız hangi evrede?
Gündelik hayatın temposu, stres vb. nedenlerle yaşanan unutkanlık pek çok kişinin karşı karşıya kaldığı bir durum. Çok sık görüşmediğimiz kişilerin isimlerini ya da gün içinde planladığınız bir işi unutmak normal kabul edilebiliyor. Peki unutkanlık hangi durumlarda Alzheimer'ı işaret ediyor? Arkadaşınıza söylediğiniz bir şeyi kısa süre içinde tekrarlıyorsanız evinizdeki odaları karıştırıyorsanız ya da düzenli alışkanlıklarınızdan vazgeçmeye başladıysanız Alzheimer için tehlike çanları çalmaya başlamış olabilir.
Ciltteki morarmayı önemseyin
Herhangi bir darbe olmaksızın ciltte oluşan ve uzun süre geçmeyen morarmalar, kan hastalıklarının en erken bulgusu kabul ediliyor. Tam teşhis için kan sayımı yapılması gerekiyor. Lösemi, lenf bezi tümörleri veya kemik iliği kanserleri özellikle bacaklarda morarma gibi belirtiler gösteriyor. Bu konuda özellikle ebeveynleri uyaran uzmanlar “Çocuklarınız sık sık düştüğü için bacaklarında morarmalar yaşanması normal ancak ciltteki bu izler sıkı takip edilmeli morarma uzun süre geçmiyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalı” diyor.