Baş döndüren bir müze deneyimi: İllüzyon Müzesi

Baş döndüren bir müze deneyimi: İllüzyon Müzesi

Dünyada büyük ilgi gören İllüzyon Müzesi, İstanbul’da da kapılarını araladı. Optik yanılsamalarla kafaları karıştıran ve “Nasıl yani!?” dedirten bu müzenin büyüleyici dünyasına gelin hep birlikte tanık olalım. 

İlk defa 2015 yılında Hırvatistan’ın Zagreb kentinde açılan Museum of Illusions (İllüzyon Müzesi) o günden bu yana ziyaretçilerinin yoğun ilgisiyle hızlı bir büyüme yakaladı. Sadece dört yılda Berlin, Dubai, New York ve Viyana gibi dünyanın 15 farklı şehrinde, alışılageldik müze deneyiminden çok daha fazlasını ziyaretçilerine sunarken 16. lokasyon olarak İstanbul’u tercih etti. İstiklal Caddesi’nde Narmanlı Han’da kapılarını aralayan müze, etkileyici illüzyonlarıyla ziyaretçilerinin ilgisini çekmeyi başarabildi. Henüz yeni açılmasına rağmen İllüzyon Müzesi’ne ilgi oldukça fazla.
Narmanlı Han’a giriş.
Narmanlı Han’a giriş.

Beyoğlu İstiklal Caddesi’nin eski zamanlarında önemli kültür merkezlerinden biri olan Narmanlı Han, bir süredir atıl durumdaydı. Uzun yıllar süren restorasyonun ardından Narmanlı Han kullanıma açıldı ve akabinde İllüzyon Müzesi, Narmanlı Han’da kapılarını araladı.

Müzede sizi neler bekliyor?

Narmanlı Han’ın o büyülü geçidinden geçtikten sonra karşınıza büyük bir avlu çıkıyor, solunuza döndüğünüzde ise İllüzyon Müzesi hemen karşınıza çıkıyor. Müzenin girişinde biletlerinizi aldıktan sonra, sizi Gift Shop (hediye dükkanı) karşılıyor. Buradan Museum of Illusion baskılı tişörtler, anahtarlıklar, ahşap oyuncaklar, şaka ürünleri, kalemler ve müzeye dair pek çok hediyelik eşya satın alabilirsiniz. 

Gift Shop’a ilgi büyük.
Gift Shop’a ilgi büyük.

Gift Shop’u geçtikten sonra, merdivenlerden inerek büyük bir sergi alanına ulaşılıyor. Sergi tek katlı ve bu sıralar büyük bir ilgi var. Ziyaretçilerin tüm sergiyi en iyi şekilde deneyimleyebilmesini sağlayabilmek için müze yetkilileri, yoğunluğun olduğu dönemlerde ziyaretçileri bekleterek sırayla alıyor. 

Ames Room.
Ames Room.

Sergi alanında 50’den fazla illüzyon yer alıyor. Müzede karşınıza çıkan tüm illüzyonları deneyebiliyorsunuz. Sergi alanındaki görevliler, illuzyonları deneyimlemenize yardımcı oluyor. Alandaki pek çok objeye farklı açılardan baktığınızda farklı görünümler elde edebiliyorsunuz. Örneğin, Ames Room’da siz bir köşeye geçiyorsunuz, arkadaşınız diğer bir köşeye geçiyor. Alanda fotoğraf çekilmesi için ayarlanan bir nokta var. Oraya geçip kendi telefonlarınızla fotoğrafınızı çektirdiğinizde odanın bir köşesindeki kişi çok büyük, diğer köşesindeki kişi ise çok küçük görünebiliyor.

Katılımcılar neler düşünüyor? 

Vortex Tüneli.
Vortex Tüneli.

Müzeye gelen ziyaretçiler arasında üniversiteli gençleri, çocuklu aileleri ve arkadaş gruplarını sıklıkla görmek mümkün. Keyifli bir deneyim yaşatan serginin ziyaretçileri buradan oldukça memnun. Ziyaretçilerle gerçekleştirdiğimiz sohbetlerde, müzedeki tasarımların oldukça beğenildiğine tanık oluyoruz. Çoğu kişi sergiden çıktığında illüzyonların insan beyninde yarattığı etkiyle kısa süreli bir baş dönmesi yaşadığını bizlere aktarıyor.

Ayrıca İllüzyon Müzesi’nin alışılageldik sergi deneyiminden çok daha fazlasını katılımcılara aktardığı da ziyaretçilerin düşünceleri arasında. Katılımcıların bir kısmı, bu serginin bilimsel ve teknolojik bir sergi olduğundan ve buradaki ışık oyunlarının insanın ufkunu açtığından söz ediyor.

“İstanbul turi̇stleri̇n vazgeçi̇lmez desti̇nasyonlarından”

İstanbul İllüzyon Müzesi’nin müze müdürü Cihan Kılınçkaya ile yeni açılan müze hakkında merak ettiklerimizi konuştuk. 

Müze Müdürü Cihan Kılınçkaya.
Müze Müdürü Cihan Kılınçkaya.

Ziyaretçilere akılalmaz illüzyon deneyimleri sunuyorsunuz. Böyle bir müze oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı?

Bu projenin en başında müzenin yaratıcıları ziyaretçilere, illüzyonların büyüleyici dünyasını sunmak isteyerek yola çıktı. Ayrıca illüzyonların arkasındaki bilimi insanlara öğretmek de amaçlanıyordu. Buradan yola çıkarak bu müze, eğlence ve eğitimi bir arada sunan ve ziyaretçilerine daha önce yaşamdıkları bir deneyimi tattıran bir alan haline geldi.

Müze, dünyanın 15 farklı şehrinde ziyaretçilerini ağırlıyor. 16. lokasyon olarak da İstanbul seçildi. İstanbul’da İllüzyon Müzesi açmaya nasıl karar verdiniz?

İstanbul dünyanın en büyük on birinci şehri ve her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. İstanbul tarihiyle, kültürüyle ve eğlence noktalarıyla hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin vazgeçilmez destinasyonları arasında yer alıyor. Dolayısıyla İstanbul, İllüzyon Müzesi için çok önemli bir nokta.

Dünyadaki İllüzyon müzelerine baktığımızda, müzeler genellikle ülkelerin en büyük ve en kalabalık şehirlerinde ve genellikle merkezi ve tarihi noktalarında yer alıyor. Ayrıca İstiklal Caddesi’nde tarihi bir simge olan Narmanlı Han’da açılması da İstanbul’a büyük bir katma değer yaratıyor.

BU MÜZEDE DENEYİM VE KİŞİSELLEŞTİRME BİR ARADA

İllüzyon Müzesi’nin temel hedeflerinden biri de sergiyi ziyaret edenlerin eğlenmesini ve sergiyi deneyimlemesini sağlamak. Etkileşimli bir müze hazırlamaya ve ziyaretçi deneyimine açık olmasına nasıl karar verdiniz?

Müzeler genellikle sessiz ve durağan yerler olarak görülüyor. Ancak bizim müzemizde

eğlenebilir, gülebilir ve bu güzel anlarınızın fotoğraflarını rahatlıkla çekebilirsiniz. Günümüz dünyasında artık yaşanan her an sosyal medyada paylaşılıyor. Hatta sosyal medyada paylaşmak için anlar yaratılmaya çalışılıyor. Müzemizde bilimsel gerçekleri öğrenip kendinizi geliştirirken, illüzyon dünyasının içine dalıp eğlenceli fotoğraflarınızı paylaşabilirsiniz.

Müzemizin interaktif yapıda olması her yaştan ziyaretçiyi etkiliyor ve insanlara özgürlük alanı sunuyor. Son zamanlarda deneyim ve kişiselleştirme, yaşadığımız her alanda karşımıza çıkıyor. Buradan yola çıkarak İllüzyon Müzesi’nde benzersiz deneyimler yaşarken, sergilerimizi de kendi bakış açınızla kişiselleştirebilirsiniz. Bu müzede özellikle ziyaretçilere sunulan özgürlük, en çok ilgi çeken noktalardan biri.

Müze henüz yeni açıldı. Ziyaretçilerden nasıl tepkiler alıyorsunuz, doluluk oranları nedir?

Müzemiz açılır açılmaz büyük bir ilgiyle karşılaştı. Merak uyandıran interaktif illüzyon odalarımız çok beğenildi. Müzemizi ziyaret edenler müzemizden güler yüzle ve birçok keyifli deneyimle ayrılıyor. Özellikle gençler için bu müze bulunmaz bir eğitim ve eğlence alanı. Dolayısıyla gençler de müzeden çok memnun ayrılıyor.

Ailelerden de ailecek eğlenebildikleri ve verimli zaman geçirdikleri için olumlu geri dönüşler alıyoruz. Daha yeni açılmamıza rağmen yoğun bir ziyaretçi ilgisi var. Açılışımızın ardından iki haftada yaklaşık 10 bin kişiyi ağırlamış bulunmaktayız.

İllüzyon Müzesi dünyanın başka şehirlerinde de açılmaya devam edecek mi, müze olarak önünüzdeki adımlar neler olacak?

Ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken İllüzyon Müzesi yakında; Amsterdam, Brüksel, Dallas, Doha, Las Vegas, Miami, Paris, Riyad, Roma, Şangay, Stuttgart ve Taichung City gibi dünyanın farklı noktasındaki bir çok şehirde yerini alacak. İstanbul İllüzyon Müzesi olarak ziyaretçilerimize benzersiz deneyimler sunmaya devam edeceğiz. Eylül ayında faaliyete geçecek etkinlik alanımızda da seminerler, eğitimler, konferanslar düzenleyerek ziyaretçilerimize farklı deneyimler de yaşatacağız.

Fiyatlar

Yetişkin: 49 ₺

Çocuk: (5-18 yaş): 35 ₺

Aile Paketi: (2 çocuk - 2 yetişkin veya 1 yetişkin 3 çocuk): 130 ₺

Öğrenci: 35 ₺

65 yaş ve üzeri: 35 ₺

Müze, yılın 365 günü açık. Çalışma saatleri ise 10:00 ile 22:00 arasında.