Meraklandıran üç tekerlekli motosiklet: KAWASAKI

Meraklandıran üç tekerlekli motosiklet: KAWASAKI

Japon mühendisliğinin farkını her zaman hissettiren Kawasaki, motosiklet dünyasının sevilen markaları arasında yer alıyor. Bunun yanında gelişen teknolojileri takip eden ve uygulayan marka, dünya standartlarında kendisine üst sıralarda yer bulabiliyor. Şimdi ise yeni bir model ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Üstelik bu yeni model diğerlerinden biraz farklı.

Yaratıcı tasarım
Standartın dışında tasarıma sahip ön süspansiyonlar, konfor vaadiyle ön plana çıkarılıyor.
Standartın dışında tasarıma sahip ön süspansiyonlar, konfor vaadiyle ön plana çıkarılıyor.

Motosiklet dünyasında, piyasaya çıktığı her yeni modelde beklentileri boşa çıkarmayan Kawasaki, patentini aldığı üç tekerlekli yeni motosikletiyle meraklı gözlerin hedefinde. Üstelik üç tekerlekli motosikleti farklı kılan tek şey tekerlek sayısı değil. Çünkü ön süspansiyonları standardın dışında bir tasarıma sahip.

Standart motosikletler, genel olarak önde iki adet amortisör, arkada ise tek amortisör ile yola tutunuyor. Öndeki iki adet amortisör, ön lastiğin iki yanından geçerek, lastik merkezinden birbirine bağlı konumlanıyor. Arkada ise bir maşa, maşanın şaseye bağlı olduğu hareketli bir mil ve bu mil ile şase arasında esnemeyi sağlayan, dışında bir helezon ile iç kısımda bir amortisörden meydana geliyor. Bu amortisör gazlı ya da hidrolik olabiliyor. Bunun dışında arkada da iki adet amortisör ve helezondan oluşan süspansiyon sistemli motosikletler de mevcut.

Kawasaki’nin bu yeni modelinde ise süspansiyon sayesinde, ön tekerlekler hem yatay hem de dikey olarak hareket edebiliyor. Dikey harekette bu tekerleklerin birbirlerinden bağımsız olduğu da görülüyor. Bu durumda ön tekerleklerden birisi yukarı birisi aşağı pozisyonda olabiliyor. Bu da çukurlu ve bozuk yollarda daha yüksek konfor anlamına geliyor. Modelde, selenin altına yerleştirilen lineer ve progresif yaylı amortisör de süspansiyonun ne kadar etkili çalışacağının göstergesi. Sele konforuna damga vuracak modeller arasında yerini alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Motosiklet kullanıcılarının da bildiği üzere, trafikte fark edilmek birinci öncelik. Kawasaki de bunu konuyu oldukça önemsiyor. Nitekim dış tasarımda ise ön plana çıkan şeylerden biri de geniş çaplı ve ikili led far sistemi.

Kawasaki'nin bu patentinde birçok detay parça bulunduğundan patentin fazlasıyla karışık göründüğü ortada. Fakat marka, bu yeni ön süspansiyon sisteminin üç tekerlekli motosikletlerde biraz hafifleme sağlayacağını belirtiyor. Bu kadar çok ekstra parçaya sahip bir ön düzenin nasıl hafifleme yapacağı ise motosiklet sevenler için ciddi bir merak konusu.

Yeni model, J Concept’e benziyor

Bilgisayar oyunlarından fırlamış gibi olan J Concept, yeni patentin ön tasarımı olarak kabul ediliyor.
Bilgisayar oyunlarından fırlamış gibi olan J Concept, yeni patentin ön tasarımı olarak kabul ediliyor.

Yaklaşık beş yıl önce üç tekerlekli yeni motosikletinin sinyallerini veren Kawasaki, sevenlerini hayal kırıklığına uğratmayacak gibi gözüküyor. Beş yıl önce basınla paylaştığı prototiple meraklılarını heyecanlandıran Kawasaki, geçtiğimiz yıl da yayınladığı bir video ile J Concept adlı prototipine hazırlanmaya başladığını duyurmuştu. Yamaha, Niken modeli ile büyük bir başarı yakalarken Kawasaki de üç tekerli motosiklet çıtasını oldukça yukarıya çekeceğe benziyor. Kawasaki’nin üç tekerli bu motosiklet prototipi ayrıca, Transformers gibi şekil değiştiren bir yapıya sahip olması ile birlikte farklı sürüş pozisyonları sağlıyor. Kawasaki’nin satışa çıkaracağı model elbette J Concept’in aynısı olmasa da teknik bakımdan ona benzerliğiyle motosiklet severlerin gönlünü kazanmaya hazırlanıyor.

Kawasaki’nin üç tekerlekli ilk göz ağrısı

Kawasaki’nin 80’li yıllarda ses getiren tasarımı; bugünkü üç tekerlekli motosikletlerin atalarından sayılabilir.
Kawasaki’nin 80’li yıllarda ses getiren tasarımı; bugünkü üç tekerlekli motosikletlerin atalarından sayılabilir.

Elbette yükselen bir trend olan üç tekerlekli motosikletler, piyasaya sürüldükleri ilk günden itibaren gözleri üstlerine çekmeyi başarıyor. Daha önce Yamaha Tricity ve Peugeot Metropolis modelleri ile tanışmış olduğumuz üç tekerlekli motosiklet furyasına Ekim 2017’de dahil olan Yamaha Niken’den sonra Kawasaki de ses getireceğe benziyor.

Patenti alınan bu yeni modelde Kawasaki’nin ilk üç tekerlekli motosikleti değil. 1980’li yıllarda, KXT250 adlı üç tekerlekli bir model çıkaran Kawasaki, bu modelde yan yana bulunan iki tekerleğini önde değil arkada konumlandırmıştı. Oldukça ilgi gören bu motosiklet, şimdilerde piyasada yok. Fakat Kawasaki sonrasında gelişimi devam eden üç tekerlekli motosikletler arasında kendisine yeni bir yol çizerek; biraz Yamaha Niken benzeri bu yeni modelinin patentini aldı.

Üç tekerlekli motosiklet dinamiği

Üç tekerlekli motosikletler, güvenli viraj kontrolüyle kullanıcılardan tam not alıyor.
Üç tekerlekli motosikletler, güvenli viraj kontrolüyle kullanıcılardan tam not alıyor.
Son dönemde popülerliğini katlayan, Yamaha Niken ile birlikte zirve yapan üç tekerlekli motosikletler, gelişimine diğer markalarla birlikte devam edecek gibi gözüküyor. Birçok insanın aklında soru işareti olsa da denge açısından iki tekerleğe göre daha kolay bir kullanım sağladığı yadsınamaz bir gerçek. Fakat üç tekerlekli motosikletlerin viraj kabiliyeti insanların kafalarında soru işareti yaratıyor. Sanılanın aksine son derece atak ve konforlu viraj almayı sağlayan bu motorlar, süspansiyonlarının dengesiyle sağlam bir dönüşü garantiliyor. Elbette iki teker aşıklarının mesafeli yaklaştığı modeller, kullananlardan tam not alıp ön yargıları yıkmayı başarıyor.