Bu yıl 22-27 Kasım tarihlerinde kutlanan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’na özel olarak ağız sağlığının fizyolojik ve psikolojik sağlığımız için öneminin, ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenlerin altını çiziyoruz.
En ufak bir sorun bile göz ardı edilmemeli
Yemek yemek ve konuşabilmek için önemli olan ağız ve diş sağlığı, fiziksel görünüm ve yaşam kalitesi kadar tüm beden sağlığı için de önemli. Diş taşı, çürük, çarpık diş, diş eti hastalığı ve dolayısıyla ağız kokusu ve diş kaybı en yaygın görülen sorunlar olurken; insanların çoğu, sorun yaşamadıkça diş doktoruna gitmiyor ve bu da fark edilmeden ilerleyen birçok ağız ve diş hastalığına yol açıyor. İlk zamanlarda hissedilmeyen çürükler, daha sonra büyük ağrılara ve yüksek bütçeler gerektiren operasyonlara yol açabiliyor.
Çürük kaynaklı ağrılar dışında; diş eti iltihabını işaret edebilen diş eti kanaması, mikroorganizmaların birikmesine ve diş etinin iltihaplanmasına neden olabilen diş taşları, diş kaybı ve çene hastalıklarına yol açabilen diş sıkma ve gıcırdatma görülürse zaman kaybetmeden diş hekimine görünmek gerekiyor.
Birçok hastalığa yol açabiliyor
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ağız ve diş sağlığı sorunları yaklaşık 3,5 milyar insanı etkiliyor. Uzmanlar, ağız bakterilerinin bağışıklık sistemini, kalbi ve diğer organları etkileyebildiğini söylüyor. Bu durum da kalp ve damar, kalp odaları veya kapakçıkları, solunum yolu, mide, sinir sistemi, şeker hastalıklarına yol açabiliyor. Diş kayıpları, besinlerin yeterince çiğnenmeden yutulmasına yol açtığı için hazımsızlık, gastrit ve ülser gibi sorunları beraberinde getiriyor. Ayrıca yaşlılık dönemlerine kadar doğal dişlerinin çoğunu koruyabilen kişilerin, daha uzun yaşayabildiği söyleniyor. Ağız ve diş hastalıklarının bir diğer boyutu da psikolojik. Örneğin diş eti rahatsızlığı veya diş kaybı olan biri, başka insanlarla iletişim kurmaktan çekinebiliyor.
Diyabet, kemik erimesi, HIV, AIDS, Alzheimer gibi kronik hastalığı olan kişilerin ise vücut direncini azaltabilen ağız ve diş hastalıklarına karşı daha da dikkatli olması gerekiyor. Antihistaminikler, ağrı kesiciler ve antidepresanlar gibi bazı ilaçların, tükürük salgılanmasını azaltabildiğinin de belirtmek gerekiyor. Çünkü tükürük, ağız sağlığını doğal yoldan koruyabiliyor; ağızdaki bakterilerin ürettiği asitleri nötralize ederek çoğalmasını ve böylelikle diş çürüklerine yol açmasını engelleyebiliyor.
Sağlıklı dişler için yapılması gerekenler
- Günde iki kez, ikişer dakika olmak üzere diş fırçalamak.
- Diş fırçasının çok sert olmamasına dikkat etmek.
- Diş ipi kullanmak.
- Mümkünse gargara kullanmak.
- Yılda 1-2 kez düzenli doktor kontrolü yaptırmak.
- Şekeri ve asitli içecekleri az tüketmek, sağlıklı beslenmek.
- Yemeklerden, özellikte tatlı tüketiminden sonra ağzı suyla çalkalamak.
- Tütün ve alkol tüketimini azaltmak.
- Diş fırçasını 3-4 ayda bir değiştirmek.
- Dişle paket vs. açmanın, dişlere büyük zararlar verebileceğini unutmamak.
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası hakkında
1996 yılından beri ülkemizde kutlanan 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ile bu günü kapsayan haftada kutlanan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nın tarihi; 22 Kasım 1908’de, ülkemizin ilk dişçilik yüksekokulu olarak açılan Dişçi Mekteb-i Aliyesi’ne dayanıyor. Diş hekimlerimizin gününü kutluyor, toplumdaki ağız diş sağlığı bilincini artırmak için kutlanan bugünlerde uzun zamandır aksattığınız kontrolleri yaptırmanızı öneriyoruz.
Kaynak:
https://penndentalmedicine.org
https://www.marshfieldclinic.org