Motosiklet sürücülüğünde acemilik dönemini en güvenli şekilde geçirebilmek için en iyi yol, klasik hatalardan uzak durmak. Bora Sinmez Sürücü Kursu’ndan aldığımız bilgiler doğrultusunda, yeni motorcuların trafiğe çıkmadan önce kulağına küpe olması gereken kuralları çıkardık...
1-Trafik işaretlerini okumamak
Uzmanlar, motosiklet kullanmaya başlayanların (özellikle gençler) en sık yaptığı hatalardan birinin, trafik levhalarını okumamak olduğunu söylüyor. Buna göre kazaların pek çoğu, trafik işaretlerini anlamamak ya da kuralları uygulamamaktan kaynaklanıyor.
Ehliyet sınavına kadar trafik kurallarına dair çok az şey biliniyor. Sınav öncesi ezberlenen kurallar da sonrasında akıldan uçup gidiyor. Oysa yola çıkmadan önce bu işaretlerin tamamına hakim olmak gerekiyor. Trafik kitabı okumak sıkıcı geliyorsa, biraz pratik yapabilmek için telefonunuza trafik kurallarını ve işaretlerini öğreten uygulamaları indirebilirsiniz.
2- Debriyaj kontrolü
Debriyajın yanlış kullanılması da yine en sık yapılan hatalardan biri. Debriyaja yumuşakça basmak, işin püf noktası. Debriyajı musluk olarak hayal edebilirsiniz. Musluğu birden açarsanız, ıslanırsınız ama kontrollü olarak açarsanız su, istediğiniz kadar akar. Dolayısıyla kullanım kılavuzundaki yönergelere sadık kaldıktan sonra doğru uygulaması hiç de zor değil. Bu arada arabada debriyaj kullanımı, motosikletten daha farklıdır. Arabadan sonra motosiklet kullanmaya başladıysanız, alışkanlığınız oturana kadar biri diğerine ket vurabilir.
3. Diğer araçları çok yakından takip etmek
Motosiklet kullanırken öndeki araçla aranızda olması gereken mesafeyi zamanla ayarlayabilirsiniz. Öndeki araçla aranızda en az iki saniye olmalı! Eğer hava yağmurluysa, ani fren olasılığı gözetilerek bu mesafe dört saniyeye çıkarılmalı. Bu göz mesafesini alışkanlık haline getirmek için kendi kendinize sesli olarak saymayı deneyebilirsiniz. Hız arttıkça mesafe daha da fazla artmalı. Aksi halde ani fren yapmanız gereken bir durumda, zincirleme kaza olasılığı da artacaktır.
4- Yerinde saymak
Sollamak gerekirken beklemek, ilerlemek gerekirken ise teklemek de yine kazaya sebebiyet veren hatalardan. Motorcuların, kurallara uyacak şekilde kararlı ve istikrarlı sürmeleri ve planlı hareket etmeleri gerekiyor. Aksi halde diğer sürücüleri yanıltabiliyorlar. Dolayısıyla özellikle kavşaklar acemi motorcuların sınanma yeri diyebiliriz, burada her zamankinden fazla dikkat etmek gerekiyor.
5- Fren kullanımı
Doğru yerde, doğru şekilde ve gerçekten ihtiyaç olduğunda fren yapma disiplini; akıcılık, sürat ve güvenlik için büyük önem taşır. Çünkü sertçe yapılan frenleme, motorun doğal dengesini bozar. Frenlemede ne kadar iyi olduğunuz, ön frene ne denli hakim olduğunuzla alakalıdır. Freni kademeli olarak artırmaya çalışmanız gerekir. Ani sıkılan ön fren sonucu arka teker havalanabilir. Önceden bol bol antrenman yapıp panik frenini refleks haline getirmekte fayda var. Frenleri sıkma ve bırakma da seviyeli olarak yapılmalı.
Motorun ön ve arka freni ayrıdır. Arka frenle yavaşlar, ön frenle durursunuz. Ön frenle yavaşlamayı mümkünse hiç düşünmeyin. Arka frenle 20-30 km hıza düştükten sonra ön frenle de takviye yapın. Şehir içinde ön ve arka freni bir arada kullanmayı bilmiyorsanız, kaza yapmaya açık hale gelirsiniz. Her şeye hazırlıklı olmalısınız.
6- Viraja giriş hızı
Virajlar, yolların en tehlikeli kısımları belki de. Eğer doğru hızda geçmezseniz kazaya davetiye çıkarmış olursunuz. Virajlarda dönemeyeceğini anlayıp aniden gazı kesmeye çalışmak, motorun dengesini kaybetmeye sebep olabilir. Genelde de düşmeyle sonuçlanır. Frene basmaktansa hız kesmek daha doğru olacaktır. Virajdan çıkarken ise hız artırmaya hazır olmak gerek. Genel olarak frenleri ani sıkma ya da ani bırakma, gazın veya debriyajın sert kullanımı, amatörce vites değiştirmeler, lastiklere binen yükü değiştirerek motorun dengesini bozar.
7- Kavşak disiplini
Motosiklet eğitmenleri, “İyi bir sürücünün her zaman kavşaklara gelmeden kendini durmaya hazırlaması gerekir” diyor. Yavaşlayarak kavşağa girmek, doğru yöne kontrollü bir şekilde girmeye olanak verecektir. Bu da aniden durmak gerektiğinde güvenli fren yapmayı mümkün kılar.
8- Göstergelere bakmak
Sürüş sırasında gösterge panosuna bakmak da yine sık yapılan yanlışlardan biri. Çünkü bu hem dengenizi kaybetmenize hem de yola odaklanmanıza engel olabilir.
9- Güvenlik ekipmanları
Koruyucu kask ve diğer ekipman motor sürücüleri açısından hayati öneme sahip. Buna rağmen oldukça ihmal edilen bir konu. Daha hafif olmak adına güvenlikten ödün vermeyin. Hava yastığı olan motosiklet ceketinden korumalı pantolona pek çok malzeme sizin güvenli sürüşünüzü destekler.
10- Eğitim şart!
Pek çok kişi motosiklet kullanmaya arkadaşlarından görerek heves ediyor ve bu yolla ilk sürüş denemelerini gerçekleştiriyorlar. Bir kere motosiklete hakim olduğunu düşününce de ehliyet almak için verilen eğitimi hafife alıyor. Oysa motosiklet kullanımı, otomobile göre çok daha dikkat, güvenlik ve bilgi gerektiren bir konu. Bu yüzden mutlaka işin ehli olan donanımlı kişilerden eğitimini almalısınız. Motorsiklet çeşitlerine göre kullanım şekli de değişkenlik gösterebilir. Kullanılacak motorun cinsine ve gücüne göre alacağınız eğitim farklılaşacaktır.
Son olarak yazıyı motorcu duasıyla bitirelim: Tekerinize taş değmesin!
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR!
Trafik Sigortanız, Quick Sigorta ile Saniyeler İçerisinde Hazır!