Sıcak havalarda içinizi ferahlatırken aynı zamanda sağlık aşılayacak yepyeni bir alternatife hazır olun. Tüm yönleriyle su kefirini incelemeye aldık!
Su kefiri nedir?
Meksika kökenli olduğu tahmin edilen, geçmişi 1800’lü yıllara dayanan ve son zamanlarda birçok kişinin hayatına girmeyi başaran su kefiri, tibicos, Kaliforniya arıları ve Japon su kristali olarak da biliniyor. Su kefiri, şekerli su ile kefir tanelerinin fermantasyonu sonucu oluşuyor. Doğal bir probiyotik olan su kefiri, içeriğindeki şeker ile sakın gözünüzü korkutmasın. Çünkü birazdan faydalarını da sayacağımız bu mucizevi içeceğin, fermantasyon işlemi tamamlandığında şeker bütün fonksiyonunu yitiriyor. Şeker tadı olmayan, serin, ferahlatıcı ve oldukça yararlı bir içecek haline gelen su kefirini özellikle sıcak yaz günlerinde siz de evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz.
Su kefiri nasıl yapılır?
Su kefirini evde yapması oldukça basit. Öncelikle su kefirini yaparken herhangi bir metal ürün kullanmamaya dikkat etmeli, plastik ya da tahta ürünler kullanmalısınız.
İhtiyacınız olanlar:
● Cam kavanoz
● 1 litre içecek su (Oda sıcaklığında olan suyun bir bardağını sıcak olarak ayırın)
● 50 gr aktif hale gelmiş kefir tanesi
● 50 gr toz şeker
● streç film, havlu bez, müslin bez ya da filtre kahve kağıdı
● lastik
Öncelikle şekeri kavanoza dökün ve üzerine 1 bardak sıcak suyu ekleyerek kavanozu çalkalayıp şekerin biraz erimesini bekleyin. Üzerine oda sıcaklığındaki suyu ilave edin ve karışım ısısının 20 ile 30 derece arası olmasını sağlayın. Sonrasında kefir tanelerini de içine atın ve kavanozun ağzını streç filmle ya da yukarıda seçeneklerini sunduğumuz bezlerden biriyle kapatıp etrafına lastik geçirin. İşlem bittikten sonra evinizin karanlık bir köşesinde 36-48 saat süreyle bekletin. Süre dolduktan sonra plastik bir süzgeç yardımıyla kavanozdaki tanecikleri süzün. Şişeye almış olduğunuz su kefiriniz içime hazır haldedir. Eğer yeniden mayalama işlemi yapmak istiyorsanız, süzdüğünüz kefiri temiz su ile süzgeçte yıkayın.
Su kefirinin faydaları nelerdir?
Bağışıklığı güçlendirir
Probiyotik içeriğinden dolayı su kefirinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Ayrıca içeriğindeki laktik asit bakterileri de onun iyi bir probiyotik olmasını sağlıyor. İltihap azaltıcı özelliğe de sahip olan su kefirinin, anti alerjik bir yönü olduğu da biliniyor.
Kanserli hücrelerle savaşabilir
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra kanser hücrelerine karşı koruma da sağlayabiliyor. Yapılan araştırmalarda kefir taneciklerinin kolon, göğüs ve kan kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatabileceği söyleniyor.
Mide sağlığını koruyor
Probiyotikler açısından zengin olan su kefiri, mide sağlığına da iyi geliyor. Bilimsel makalelerin yer aldığı internet sitesi Frontiers in Microbiology’de yayımlanmış bir çalışma, kefir tanelerinin birçok farklı çeşitte probiyotik ile sağlıklı bakteri barındırdığını gösteriyor.
Birçok diyete uygundur
Hayvansal sütten meydana gelen sıradan kefiri kimileri hem laktoz intoleransından hem de vejetaryen seçimden ötürü tercih etmeyebiliyor. Su kefiri ise birçok beslenme düzenine uyum sağlayabilir. Ayurvedik beslenme sisteminde de yer alan kefir Uzakdoğu’da geleneksel tedavi yöntemlerinde de kullanılıyor.
Evde basitçe yapabileceğiniz farklı kefir tarifleri
Hazır önümüz yazken sıcak günlerde sağlıklı hem serinletici hem de lezzetli içecekler arıyorsanız, su kefiri çeşitlerini deneyebilirsiniz.
● Limonata su kefiri
Yukarıdaki su kefiri tarifini uyguladıktan ve içindeki kefir taneciklerini ayırdıktan sonra 50 gr taze sıkılmış limon suyunu elde ettiğiniz kefire döküp çalkalayın. Dilerseniz hemen içebileceğiniz limonata su kefirini, bir gün daha buzdolabında bekleterek daha da lezzetlenmesini sağlayabilirsiniz.
● Portakal kabuklu su kefiri
Klasik su kefiri tarifindeki gibi kefir taneciklerini içine koyarken 1-2 adet portakal kabuğunu rendeleyip ekleyin. Buradaki püf nokta portakalın suyunu eklememeniz olacaktır. 36-48 saat kadar süre beklettikten sonra kabukları ve kefir tanelerini süzgeç yardımıyla alın ve suyu bir şişeye boşaltın.
● Ahududulu su kefiri
Ahududulu su kefirini yaparken tamamen organik ahududu kullanmanız gerekiyor. Bu tarifte su yerine 6-8 bardak ahududu suyu kullanılıyor. Kefir tanelerini ahududu suyunda 36-48 saat beklettikten sonra içeceğiniz içime hazır hale geliyor.
● Meyveli su kefiri
Cam kavanozun içinde şekeri sıcak su ile erittikten sonra kefir tanelerini, iki dilim limonu ve dilediğiniz kuru meyveyi (kuru incir, kuru kayısı, kuru dut, kuru üzüm) ekleyin. Ardından kalan suyu da ilave ederek kavanozu 36-48 saat bekletmeye bırakın. Mayalanma süresinin sonunda tanecikleri ve meyveleri süzerek suyunuzu şişeye boşaltabilirsiniz.