A’dan Z’ye alkali su

A’dan Z’ye alkali su

Sağlıklı yaşam konusuna kafa yoranların gündeminde geniş yer kaplayan alkali su, faydalarıyla ön plana çıkıyor. Vücutta biriken zararlı asitlerin uzaklaştırılmasına yarayan alkali su, yararlarının yanı sıra zayıflatıcı etkisi ve çok çeşitli hazırlanma şekilleriyle de biliniyor. Tüm merak edilenleri bir araya getirdik.

Alkali su nedir?

Alkali su, 7’nin üzerinde bir pH değerine sahip su olarak tanımlanıyor. Kalsiyum, mineral ve potasyum açısından zengin olduğu için de çok daha besleyici. Öyle ki uzmanlar alkali suyun sağlık açısından hiçbir risk taşımadığını her fırsatta vurguluyor. Gün içinde alkol, kafein, tuz, şeker, paketlenmiş gıdalar gibi asit-baz dengesini bozan faktörlere maruz kalan bedeni alkali su tüketerek fazla asitten arındırmak mümkün.

Alkali su içerdiği antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
Alkali su içerdiği antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.

Alkali suyun saymakla bitmeyen faydaları

Sağlık açısından birçok olumlu etkisi olan alkali suyun öne çıkan faydaları şöyle:

Zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır: İçerdiği güçlü antioksidanlar ile zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırarak hastalıklarla ve yaşlanmayla mücadele eder.

Kilo vermeyi kolaylaştırır: Vücuttaki asit miktarını azaltan alkali su, sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi de kolaylaştırır. Çünkü fazla yağın vücutta depolanmasını ve ödem oluşumunu engeller.

Ağrıları hafifletir: Eklem, kas ve iskelet ağrılarını hafifletmeye yardım eder, yorgunluğa iyi gelir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Alkali su içerdiği antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur. Soğuk algınlığından kansere kadar pek çok hastalığa iyi geldiği biliniyor.

Cildi besler: Vücudun pH değerini sağlamak cilt sağlığı için oldukça önemli. Cildi nemli tutarak esnekliğini korur ve genç görünmesine yardım eder.

Sindirim sistemini düzenler: Baharatlı yiyecekler, alkol, aşırı yemek ve stres gibi faktörler vücudun asit düzeyini artırarak şişkinlik, hazımsızlık ve mide bulantısı gibi problemler yaşanmasına neden olur. Alkali su içerek asidin etkilerini minimuma indirip sindirim sisteminizi destekleyebilirsiniz.

Alkali suyun diğer faydaları: Kemikleri ve kalbi korur, diyabeti önler ve enerji verir.

Alkali su, zayıflamayı kolaylaştıran etkenlerden sadece biridir.
Alkali su, zayıflamayı kolaylaştıran etkenlerden sadece biridir.

Zayıflatma konusuna dikkat!

Alkali su halk arasında genellikle zayıflatıcı etkisiyle konuşuluyor. Fakat alkali suyun zayıflamayı kolaylaştıran etkenlerden yalnızca biri olduğunu belirtmeliyiz. Sağlıklı kilo kaybı beslenme düzeni, egzersiz programı ve hayat tarzıyla doğrudan bağlantılı bir süreç olduğu için sadece alkali su tüketmeye başlayarak kilo vermeyi beklemek anlamsız olacaktır. Tüm bu koşulları yerine getirdikten sonra düzenli alkali su içerek zayıflama sürecini hızlandırabilirsiniz.

1 limonu dilimleyerek 2 litre suya ekleyebilirsiniz.
1 limonu dilimleyerek 2 litre suya ekleyebilirsiniz.

Alkali su hazırlamak çok kolay

Alkali suyun nasıl hazırlanacağına dair sorularımızı cevaplayan Diyetisyen İlker Pazarbaşı, “Alkali su elde etmek için insanlar genelde suya karbonat ilave etme yöntemini tercih ediyor. Ancak karbonatın suya az miktarda eklenerek aç karınla içilmesi gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Aynı şekilde içme suyuna sebze ve meyve dilimleri ekleyip suyu bir süre beklettikten sonra da alkali su elde edebilirsiniz” diye konuştu. Alkali su gün içinde 2 litreye kadar gönül rahatlığıyla tüketilebilir ve yemek hazırlarken de kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Uzmanlar taze olarak hazırlanıp içilmesini öneriyor.

Evde kendi imkanlarınızla alkali su hazırlamanın çeşitli yolları var…

● Bir limonu dilimleyerek 2 litre suya ekleyebilirsiniz. Sekiz saat boyunca bekledikten sonra alkali su içmeye hazır hale gelecektir. Suya ayrıca 1 çay kaşığı tuz da koyabilirsiniz.

● 2 litre suya eczaneden aldığınız yarım tatlı kaşığı İngiliz karbonatını dökebilirsiniz.

● 1 bardak suya 1 çay kaşığı elma sirkesi ekleyebilirsiniz.

● Sabahları ılık 1 bardak suya çeyrek limon sıkarak içebilirsiniz.

Su arıtıcıları, tüm zararlı maddeleri arıttığı için sağlıklı bir içme suyu vadeder.
Su arıtıcıları, tüm zararlı maddeleri arıttığı için sağlıklı bir içme suyu vadeder.

Su arıtıcıları da önemli

Suyumuzu alkali hale getirsek de her açıdan faydasını görmek için nasıl elde edildiği büyük önem taşıyor. Son yıllarda damacana suya oranla daha sağlıklı ve ekonomik olduğu konuşulan su arıtma cihazlarını seçerken dikkat edilmesi gereken önemli maddeler var. İçilen suyun sağlıklı olması için en doğru ve kaliteli su arıtma cihazını satın almanız gerektiğini unutmayın. Su arıtma cihazının reverse osmosis (RO) sisteme sahip olması gerekiyor. Bu sisteme sahip su arıtma cihazları ağır metaller, kimyasallar ve diğer bütün zararlı maddeler arındırılır.

Ekonomik açıdan sunduğu avantajlarla da bilinen su arıtma sistemlerinin faydaları da şöyle:

● Tüm zararlı maddeleri arıttığı için sağlıklı bir içme suyu vadeder.

● Ne şekilde doldurulduğu ve hangi koşullardan geçerek evinize ulaştığını bilmediğiniz damacana şişeleri hayatınızdan çıkarır.

● Doğal kaynak sularının kalitesinde olduğu için hızlı emilerek böbrek ve bağırsakları daha az yorar.

● Diğer sulara oranla kanda daha hızlı dolaşır, daha dinç hissettirir.

● İçimi yumuşak, keyifli ve lezzetlidir.