Has Riders: “Hedefimiz, bilinçlendirmek”

Has Riders: “Hedefimiz, bilinçlendirmek”

Kadir Has Üniversitesi öğrencileri tarafından 2015’de kurulan Has Riders, sadece motosiklet sürücülerine değil aynı zamanda motosiklet kullanmayıp motosiklete ilgi duyanlara, motosiklet kullanmak isteyenlere kapılarını açıyor. Has Riders motosiklet kulübünün başkanı Ada Okcan’a kulüp hakkında merak ettiklerimizi sorduk. 

Has Riders’ı kurmaya nasıl karar verdiniz?

Motosiklet hakkında bireyleri bilinçlendirmek, önyargıları kırmak ve motosiklet kullanan öğrencilerimizle dayanışma içinde olabilmek için bu kulübü kurmaya karar verdik. Bilinçsizce ve eğitim almadan motosiklet kullanan çok genç var ve onlara okulumuz dahilinde ulaşıp bilinçlendirebiliriz diye düşünüyoruz.

Öğrenci kulübü olarak bir motosiklet kulübü olmanın avantajları/dezavantajları var mı?

Üniversite bünyesinde bir motosiklet kulübü olmak tabii ki bazı avantaj ve dezavantajları beraberinde getiriyor. Üyelerimizin hepsi okulumuzun içerisinde bulunduğu için iletişimde kalmak çok daha kolay ve hızlı. Okul içinde birbirimizi her gördüğümüzde selamlaşmamız bile bizi ayakta tutuyor. Hedefimiz motosiklet kullanıcılarını bilinçlendirmek. Üyelerimiz öğrencilerden oluştuğu için bu süreç, daha da verimli işleyebiliyor. Çünkü genellikle yeni bilgiler öğrenmeye açık kişiler oluyor. Tabii bunların yanında bir kuruma bağlı olduğumuz için bağımsız kararlar almak neredeyse imkânsız.

Ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?

Has Riders, motosiklet hakkında bilinçlendirmek için seminerler düzenliyor.
Has Riders, motosiklet hakkında bilinçlendirmek için seminerler düzenliyor.

Sene başında haftanın bir gününü belirliyoruz ve yıl boyunca o gün, haftalık rutin buluşmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Her sene mutlaka teorik motosiklet eğitimi ve ilk yardım seminerleri düzenlemeye çalışıyoruz. Ayrıca trafik ve motosikletle ilgili seminerler düzenliyoruz. Uygun zaman bulduğumuzda da motosiklet sürüşleri, kamplar ve diğer üniversite kulüplerine ziyaretler düzenliyoruz.

Kulübün kaç üyesi var?

Kulübün 60 üyesi var.
Kulübün 60 üyesi var.

Kulübümüzde 60 üye bulunuyor. Kulübümüze üye olanlarla sadece resmiyette üye-yönetim ilişkisi kurarız. Aslında kulübümüze gelen herkes bizim arkadaşımızdır. Dolayısıyla resmiyette 60 üyemiz olsa da bize destek veren daha fazla arkadaşımız var.

Üyelerin görev dağılımı nasıl yapılıyor?

Kulübümüzde yönetim işlerini yürütecek ve okul ile iletişimi sağlayacak bir yönetim kurulumuz var. Başkan ve yardımcıları, üniversite ile iletişimi sağlayan ve kulübümüzde yönetim işlerini yürüten kişilerden oluşuyor. Sosyal medya işleri ile ilgilenen bir sosyal medya sorumlumuz var. Bu kişilerin göreve gelmesi tabii ki kulüp üyelerinin oyladığı seçimle oluyor. Seçim yapılmadan önce adaylar seçiliyor ve adaylar kendilerini ifade edebilmek adına konuşmalar yapıyorlar.

Has Riders'a üye olmak herhangi bir şart var mı?

Bu konu, Has Riders’ın geçmişten günümüze gelen yöneticileri tarafından defalarca konuşuldu ve hep aynı sonuca varıldı: Has Riders'a üye olmanın tek koşulu, Kadir Has Üniversitesi öğrencisi olmak. Bu koşulun sebebi de bir üniversite öğrenci kulübü olmamızdan kaynaklanıyor. Motosiklet kullanmayan arkadaşlarımız da var mesela. Kulüp içerisinde motosiklete ilgi duyduğu, motosiklet kullandığı, motosiklet kullanmak istediği veya motosiklet korkusunu yenmek istediği için aramızda bulunan arkadaşlarımız da var.

Üyelerinizin günlük hayatına yerleştirmesi gereken kurallar var mı?

Motosiklet kulüp kültürüne yerleşmiş olan yeleklerden biz de kullanıyoruz. Fakat buna yüklenen anlam ve kullanım amacı bazen değişebiliyor. Bize göre bu yelekler kulübe aidiyet hissini artıran, birlikteliği pekiştiren ve tanınırlığı gösteren unsurlar. Biz bu davranışları arkadaşlarımızın içinden gelerek yapmasını istiyoruz. Dolayısıyla günlük hayatlarında yelekleri zorunlu kullanmaları gibi bir kuralımız yok ancak yeleğe sahip arkadaşlarımız zaten yelekleri çıkarmıyorlar. Yalnızca kulüp etkinliklerinde giyilmesini disiplin için şart koyuyoruz.

Öğrenciyken bir motosiklet kulübüne dahil olmak nasıl bir his?

Kulüp üyeleri birbiriyle sürekli dayanışma içerisinde.
Kulüp üyeleri birbiriyle sürekli dayanışma içerisinde.

Ben motosiklet kullanmaya, motosiklet kullanan bir aileden gelmeme rağmen üniversiteye gelince başladım. Okulumda da motosiklet kulübü olduğunu öğrenince çok sevinmiştim çünkü motosiklet hakkında tecrübeli arkadaşlarımdan öğreneceğim çok şey vardı. Öğrenmeye açık olduğunuz bir dönemde, bunun gibi organizasyonlar çok verimli oluyor. Daha önce de dediğim gibi biz hepimiz arkadaşız ve dayanışma içindeyiz. Birimizin çözemediği bir problemi, çözebilecek çokça arkadaşımız oluyor.

Kulüp üyesi olmak veya bu kulüpte bir görevinizin olmasının zorlukları var mı?

Tabii ki hayatta aldığımız sorumluluklar artınca göstermeniz gereken çabanın da artması gerekiyor. Hem öğrencilik hem kulüp başkanlığı beni zorlamıyor dersem yalan olur fakat her zaman bir şekilde üstesinden geliyorum. Özellikle sınav dönemlerinde eksik giden şeyler olabiliyor. Bu dönemde gerek arkadaşlarımızın saygısıyla gerek yönetimin geri kalanının yardımıyla sorunları bir şekilde çözüyoruz.

Kulüp olarak motosiklete olan tutkunuzu nasıl anlatırsınız?

Kulübümüzdeki arkadaşlarımız motosiklete karşı bilinçli olduklarından herkes motosiklete tutku, sevgi ve saygıyla yaklaşırlar. Bu tutku risk seviyesinde değil tabii ki. Motosikleti arkadaşlarımızdan bazıları hobi için bazıları ise sadece bir ulaşım aracı olarak kullanıyor. Mesela benim için motosiklet, o an sürmeyi istiyorsam süreceğim ve kendimi iyi hissedeceğim bir araç. Ayrıca her türden motosiklet de mevcut kulübümüzde.

İnsanlar size nasıl ulaşabilir?

Bize ulaşmak isteyenler Instagram hesabımızı takip edebilirler. Instagram hesabımızı aktif şekilde kullanıyoruz: @hasriders