Barbie, güzellik algılarını baştan yaratıyor

Barbie, güzellik algılarını baştan yaratıyor

Her beden için bir Barbie sloganıyla yola çıkan ABD’li oyuncak üretim şirketi Mattel, Barbie Fashionistas serisine biri protez bacaklı ve diğeri tekerlekli sandalyeli olmak üzere iki yeni Barbie daha ekliyor. Böylece çeşitlilik adına beden olumlayıcı bir mesajı, tüm dünyaya vermeyi amaçlıyor.

Barbie Fashionistas serisi 2009’da piyasaya çıkmıştı. Bu seri, toplumsal çeşitlilik bağlamında kısa boylu, uzun boylu, zayıf, kilolu, melez, kıvırcık saçlı, düz saçlı, dalgalı saçlı türbanlı, beyaz tenli, esmer, sarışın ve siyah tenli bebeklerden oluşuyor. Şirket daha önce 1990'lı yıllarda, Paralimpik şampiyonu Becky ile bir engelli bebeği piyasaya sürmüştü. Dünyanın en çeşitli ve en kapsamlı bebek serisi olarak çeşitliliği genişleten şirket, bu projesiyle birçok çocuğun ve ebeveynlerin gönlünü fethediyor.

Mattel'in başkan yardımcısı Kim Culmone, kamuoyuna 2019 sonbaharında tekerlekli sandalyeli ve protez bacaklı iki bebeğin seriye ekleneceğini ve hedef kitlelerine hitap edebilmenin onlar için çok önemli olduğunu açıkladı.

Güzellik standartlarını yık!

Yıllardır tüm dünyada özellikle kadınlara dayatılan “toplumsal normlar” ve “güzellik standartları” gibi cinsiyetçi kalıplar, günümüzde tek tek yıkılmaya başladı. 80’li ve 90’lı yıllarda çocuk olanlar sarışın, zayıf, mavi gözlü ve uzun boylu Barbie’lerle oynadı. Bu bebekler televizyonda gördüğümüz mankenlere benziyordu. Fakat hiçbiri ne bize ne de annelerimize benzemiyordu.

Milenyumla birlikte cinsiyetçi bakış açısında eleştiriler gelmeye başladı ve yıllar ilerledikçe ivme kazandı. Bugün dört vücut tipine, yedi ten rengine, 22 göz rengine ve 24 saç stiline sahip barbie bebekler, çocuklardaki beden algısını tamamen değiştiriyor. Toplumda kısa boylu, uzun boylu, engelli, esmer, siyahi, türbanlı ve kilolu insanların var olabileceğini gösteren bu bebekler; ırk, cinsiyet ve din gibi önyargıları aşmamız gerektiğinin mesajını veriyor. 

Barbie Fashionistas serisi ırk, cinsiyet ve din gibi önyargıları aşmamız gerektiği mesajını veriyor.
Barbie Fashionistas serisi ırk, cinsiyet ve din gibi önyargıları aşmamız gerektiği mesajını veriyor.

Görsel Kaynak: www.flickr.com

Barbie Sheroes serisi kahraman kadın karakterlerden ilham alıyor

Spor, yemek, sinema ve fizik alanlarında kendi başarılarıyla çığır açan 14 kadının bebek görünümleri, Mattel tarafından onurlandırılarak Barbie’nin başka bir koleksiyonu olan Barbie Sheroes serisine eklendi.

Bu koleksiyonda yer alan isimler şu şekilde:

● İspanyol tasarımcı ve girişimci Vicky Martin Berrocal

● Çinli oyuncu ve hayırsever Xiaotong Guan

● Avustralya’da doğal hayat programı yapan sunucu ve oyuncu Bindi Irwin

● İtalyan futbolcu Sara Gama

● 2018 ABD'de Snowboard Olimpiyat Altın Madalyası kazanan sporcu Chloe Kim, Polonyalı gazeteci Martyna Wojciecowska

● İngiltereli boks şampiyonu Nicola Adams OBE

● Çinli baş dansçı ve balerin Yuan Yuan Tan

● Amerikalı film yapımcısı Patty Jenkins

● Dünyaca ünlü Fransız şef Hélène Darroze

● Çinli şampiyon voleybol oyuncusu Hui Ruoqi

● Alman tasarımcı ve girişimci Leyla Piedayesh

● Meksika'dan profesyonel golfçü Lorena Ochoa

● Türk şampiyon rüzgar sörfçüsü Çağla Kubat 

Olimpiyat şampiyonu Amerikalı eskrimci Ibtihaj Muhammad
Olimpiyat şampiyonu Amerikalı eskrimci Ibtihaj Muhammad

Barbie Sheroes serisine daha sonradan eklenen bir bebek ise Olimpiyat şampiyonu Amerikalı eskrimci Ibtihaj Muhammad’a ait. Siyahi ve türbanlı olan Ibtihaj Muhammad’ın başarıları, Amerika’nın islamofobik ikliminde çığır açıcı nitelikte… Muhammad’ın Barbie bebeği ise kız çocukları için ilham kaynağı... Mattel, bu bebeği kendilerini sporda ve kültürde hiç temsil etmemiş, kendilerini hiç görmeyen binlerce küçük kız için ilham kaynağı olarak görüyor.

Barbie Inspiring Women serisi dünyada büyük işler yapan kadınları onurlandırıyor

Gençlere gerçek hayattaki rol modelleriyle ilham verme kampanyasıyla birlikte Barbie Sheroes serisi, 8 Mart Kadınlar Günü’nde piyasaya sürüldü.
Gençlere gerçek hayattaki rol modelleriyle ilham verme kampanyasıyla birlikte Barbie Sheroes serisi, 8 Mart Kadınlar Günü’nde piyasaya sürüldü.

Görsel Kaynak: www.flickr.com

Mattel, Sheroes serisinin ardından aynı temada bebekleri içeren Inspiring Women serisini piyasaya sürdü. Bu serideki ilk üç bebek, Atlantik'i geçen ilk kadın pilot Amelia Earhart, Meksika'dan ünlü sanatçı ve eylemci Frida Kahlo ve NASA'da matematikçi olan ve ilk Amerikan insanlı uçuşunun uzaya gidişini hesaplayan Katherine Johnson’dan ilham alarak tasarlandı.

Mattel’in küçük kızlara gerçek hayattaki rol modelleriyle ilham verme kampanyasının bir parçası olarak bu seri, 8 Mart Kadınlar Günü’nde piyasaya sürüldü. Mattel, “Her şeyin olabileceğini hayal etmek, sadece bir başlangıç” sloganıyla cinsiyetçiliğe ve standartlara meydan okumaya devam ediyor.

BEDEN OLUMLAMA HAREKETİNE DESTEK VEREN MARKALAR

Beden olumlama hareketi, son yıllarda hızla büyürken, cinsiyetçilik ve klişe güzellik standartları da gitgide tarihin tozlu sayfalarına karışıyor. Markaların standart güzellik algısı, kadın bedeni üzerinden yaptıkları reklam ve tanıtım çalışmaları da artık işe yaramaz hale geliyor. Bunu fark eden markalar ise imajları üzerinde çalışıyor ve klasik güzellik anlayışının yerine çeşitliliği baz alan doğal güzellik anlayışı konseptini geliştiriyor. İşte bu konuda öncü markalardan öne çıkanlar...

ASOS beden olumlamaya “evet” diyor

İngiliz giyim markası ASOS, geleneksel anlatıyı birer birer değiştiriyor. Marka, çok zayıf mayo modelleri yerine artık doğal güzelliklere sahip mankenleri ve büyük beden mankenlerle çalışmayı tercih ediyor. Marka, özellikle kadınlara kendilerini güvende hissetmek ve kendilerini ifade etmek için ilham veriyor.

İlk olarak 23 Haziran 2017’de web sitesinde, vücudunda çatlaklar olan mankenlerin giydiği mayo modellerini sunmaya başlayan ASOS, bu adımıyla müşterilerden büyük övgüler aldı. Bu yıl mart ayında ise tüm kıyafet modellerini farklı ölçülerde piyasaya süreceklerini açıkladı. 30’dan fazla beden seçeneği olan kıyafetlerin aynı fiyatlara satılması ise büyük beden kadınlara yıllar boyunca yapılan ayrımcılığın önüne geçmek için tasarlanmış çok şık bir hareket olarak görülüyor.

ASOS markasının yine mart ayında piyasaya çıkardığı bikiniyi tanıtan ilk siyahi ve büyük beden bikini modeli Vivian Eyo-Ephraim ise kadınlar tarafından çok büyük bir destekle karşılandı. Financial Times'a göre, ASOS’un satışları son altı aylık dönemde yüzde 27 arttı.

H&M photoshop’a karşı!

H&M, modellerinin fotoğraflarını photoshop’ta düzeltmek yerine modellerin bedenlerindeki çatlaklar ve lekeleri doğal haliyle gösteren bir politika izliyor. Bu beden olumlama hareketi, milyonlarca kadın tarafından büyük övgüyle karşılanıyor. Birçok kadın, bu doğal fotoğraflar sayesinde kendilerini gerçekçi olmayan beden standartlarıyla kıyaslamıyor ve iyi hissediyor.

Gençlerin tam potansiyellerine ulaşması gerektiğine inanan Dove, özbenlik saygısı projesiyle klasik güzellik standartlarına karşı çıkıyor. Dünyada birçok genç kız, daha zayıf ve daha güzel görünmek adına aç kalıyor, anoreksiya ya da blumia gibi hastalıklara yakalanıyor. Özgüvenleri yerle bir olan bu gençlere yardım etmek için Dove bir sosyal sorumluluk projesi geliştirdi ve bugüne kadar 40 milyon kişiye yardım etti.

Dünyaca ünlü şovmen, yapımcı ve yazar Shonda Rhimes, Dove projesinin başında bulunuyor ve beden olumlama hareketinin bayrağını dalgalandırıyor. Dove Self Esteem Project'in desteğiyle, şu anda 40 milyonu bulan kadın kolektifi ağı gitgide genişliyor. Genç kızlara ve kadınlara, aileleri ile nasıl iletişim kuracaklarını, bedenlerini nasıl seveceklerini, özgüvenlerini nasıl artıracaklarını anlatan ve öğretmenler için hazırlanan birçok makale ve videoya, Dove’un internet sitesinden ulaşılabilir.