Ona, günümüz dünyasının tekerlekli sandalyesi demek az kalır. Honda UNI-ONE, sadece engelli ve yaşlılar için olmayan, herkesin sanal gerçeklik deneyimi yaşamasını sağlayan, geniş bir alanda gezinmeyi kolaylaştıran, günlük yaşama neşe katmak için üretilen bir elektrikli ve kişisel mobilite aracı olarak tanımlıyor.
Eller serbest kullanım
Japonya merkezli motor üreticisi Honda, otomobil ve motosikletler dışında, kişisel ulaşım ve mobilite araçlarıyla da dikkat çekiyor. Markanın yeni kişisel mobilite aracı UNI-ONE’a, ağırlığı değiştirerek yani beden hareketleriyle yön veriliyor. Üstelik bu şekilde her yöne gidebiliyor; üst bedeni sola doğru hareket ettirince sola, öne doğru hareket ettirince ileriye doğru bir sürüş sağlanıyor. Eller serbest şeklinde sürülebilen bu aracı kullanırken, ayakta duruyormuş gibi daha yüksek bir görüş hizasına sahip olunuyor. Honda UNI-ONE’daki duruş sensörü, yürürken olduğu gibi doğal duruş hareketini algılıyor ve sürücünün ani bir hızda durmasını engelliyor. Kontrol hesaplama hızı yüksek olan aracı yaşlılar, engelliler ve çocuklar rahatça kullanabiliyor; dar dönüşler kolaylıkla yapılıyor, denge kolayca sağlanıyor.
Honda UNI-ONE’ı, alt ekstremite engeli (bacaklarla ilgili) olan kişiler de rahatça kullanabiliyor, aracı ilerletmek için el hareketlerini kullanmak yeterli oluyor. Tekerlekli sandalye kullanan kişiler ise birinin sandalyeyi itmesine veya eliyle elektrikli sistemi kontrol etmeye ihtiyaç duymuyor. Üstelik yanında yürüyen kişiyle aynı hizada yürür gibi aracı sürebiliyor.
Yenilikçi ve güvenliği önemseyen teknoloji
Honda’ya özgü tekerlek mekanizması Honda Omni Traction Drive System ile çalışan UNI-ONE, bu sistem sayesinde yürüme hissine benzer son derece duyarlı bir hareket kabiliyeti sunuyor. Aracın iki tarafına da kurulan sistem, her yöne sorunsuz hareket etmeyi sağlıyor.
Araçtaki üstün mekatronik teknolojisi ise aracın önemli özelliklerinin altını çiziyor. Oturma (alçak konum) veya sürüş modunu (yüksek konum) değiştirirken geçişlerin yumuşak olmasını sağlayan, acil durumlarda düşmeleri önleyen bu teknoloji; Honda UNI-ONE’ın güvenliğini artırıyor. Aracın sistemi aynı zamanda, herhangi bir teknik hata durumunda hatayı otomatik olarak tespit ediyor ve düşmeleri engellemek için alçak konuma geçiyor.
İhtiyaçtan eğlenceye
Bu elektrikli kişisel mobilite aracını, insanların günlük yaşamına keyif ve neşe katmak için ürettiğini söyleyen Honda, UNI-ONE’ın hedef kitlesinin sadece yaşlılar ve engelliler olmadığını belirtiyor. Marka yetkilileri, UNI-ONE’ın fabrika, tesis veya fuar gibi geniş bir alanda gezinmek gibi iş odaklı kullanımının yanı sıra eğlence amaçlı da kullanılabileceğini söylüyor. Örneğin aracın eller serbest özelliği sayesinde XR (genişletilmiş gerçeklik) oyunlarında dijital dünya ile gerçek deneyimler entegre edilebilir.
2022’den beri Japonya’daki tema parkı Suzuka Circuit Park'ta bulunan deneyim standında kullanıcılara tanıtılan Honda UNI-ONE, engellilere yönelik bir destek tesisiyle de çalışarak geri bildirimler alıyor.
Honda’nın dikkat çeken diğer tasarımları
Uzun süredir robot teknoloji üzerinde çalışan Honda, ilk üretimini 2000 yılında insansı robot ASIMO ile yaptı. Hiçbir zaman satışa sunulmayan ve markanın pazarlama ürünü olarak kalan ASIMO’nun 2018 yılında bir daha güncellenmiş versiyonunun üretilmeyeceği duyuruldu. 2009’da tek tekerlekli kişisel mobilite aracı U3-X tanıtıldı. Honda, UNI-ONE’ın çıkış noktası olan kişisel mobilite aracı UNI-CUB’ı 2012’de, UNI-CUB β modelini ise 2013’te duyurdu. Ardından, birkaç yolcu için tasarlanan mikro mobilite aracı CiKoMa ve mikro mobilite robotu WaPOCHI ile dikkatleri çekti. Yenilikçi tasarımlarında gelişmiş kendi yapay zeka teknolojisini (Honda CI-İşbirlikçi Zeka) kullanan marka, daha iyisini yapmak için Honda CI Mikromobilite projesi üzerinde çalışıyor.
Fotoğraflar ve kaynak: