Bebekler için önemli prebiyotik besinler

Bebekler için önemli prebiyotik besinler

Son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız prebiyotik terimi, elbette bebekler için de oldukça önemli. Bağışıklığı güçlendiren, sindirim sisteminin çalışmasına yardım eden prebiyotik besinlerle bebekler daha sağlıklı bünyeye sahip oluyor. Peki bu besinler hangileri?

Bebeklerin alması gereken prebiyotik besinler

Kefir

Kefir, en yararlı prebiyotiklerin başında geliyor. Sindirim sistemini düzene sokan, bağışıklık sistemini güçlendiren, idrar yolu iltihapları üzerinde etkisi olan kefiri bebeklerin ve çocukların beslenme düzenine dahil edebilirsiniz. Meyvelerle karıştırarak yenilebilen kefir sade de tüketilebilir.

Taze bezelye

Taze bezelye A, C, B6 ve K vitaminleri bakımından zengin.
Taze bezelye A, C, B6 ve K vitaminleri bakımından zengin.

Mükemmel bir lif kaynağı olan taze bezelye aynı zamanda A, C, B6, K vitaminleri, protein, magnezyum ve folik asit açısından da zengin.

Ekşi mayalı ekmek

Evinizde doğal mayalama yöntemiyle ekmeğinizi hazırlayın.
Evinizde doğal mayalama yöntemiyle ekmeğinizi hazırlayın.

Ekşi mayalı ekmeğin içeriğindeki doğal maya kültürü ile laktik asit, onu iyi bir prebiyotik kaynağı haline getiriyor. Birçok fırın ekşi mayalı ekmeği geleneksel mayalama yöntemiyle yapmıyor. Bu yüzden siz evinizde doğal mayalama yöntemiyle kendi ekşi mayalı ekmeğinizi hazırlayabilirsiniz.

Yoğurt

Çocuğunuza yoğurt yedirerek yeterli miktarda prebiyotik almasını sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuza yoğurt yedirerek yeterli miktarda prebiyotik almasını sağlayabilirsiniz.

2018’de İngiltere’deki Clinical and Experimental Allergy dergisinde yayımlanan bir çalışma, günlük yoğurt tüketen bebeklerde alerji ve egzama olma riskinin yüzde 70 azaldığını ortaya koydu. Siz de gün içinde çocuğunuza yoğurt yedirerek yeterli miktarda prebiyotik almasını sağlayabilirsiniz.

Turşu

1 yaşından büyük bebeklere turşu yedirebilirsiniz.
1 yaşından büyük bebeklere turşu yedirebilirsiniz.

Elbette bir yaşından küçük bebeklere turşu vermeniz önerilmez ama daha büyük yaştaki bebeğinize doğal prebiyotik kaynağı olan turşuyu yedirebilirsiniz. Burada önemli olan tek şey, marketlerde satılan turşulardan almak yerine kendi turşunuzu yapmanız.

Sebzeler ve kuru baklagiller

Beslenmenize sebze ve kuru baklagilleri mutlaka ekleyin
Beslenmenize sebze ve kuru baklagilleri mutlaka ekleyin

Bebeğiniz ek gıdaya geçtikten sonra mutlaka sebzeler ve kuru baklagiller açısından zengin bir beslenme düzenine sahip olmalı. Pırasa, yer elması, bamya, kereviz, enginar, sarımsak, kuşkonmaz gibi sebzelerle; nohut, fasulye, mercimek gibi baklagiller prebiyotik gıdaların başında geliyor.

Prebiyotik besinlerin faydası nelerdir?

Prebiyotik besinlerin hem bebekler hem çocuklar hem de yetişkinler üzerinde birçok faydası bulunuyor.

1-Koruma kalkanı olarak görev yapıyor

Prebiyotikler vücudun savunma sistemini güçlendiriyor.
Prebiyotikler vücudun savunma sistemini güçlendiriyor.

Annenin hamilelik döneminden itibaren aldığı prebiyotik besinler ve içtiği süt, bebek üzerinde olumlu etkiler yaratıyor. Konuyla ilgili fikirlerine başvurduğumuz Dr. Erdinç Ulu, hayat boyu beslenmemizde bulunması gereken prebiyotiklerin vücudun savunma sistemini oldukça yüksek tuttuğunu belirtiyor ve ekliyor: “Son zamanlarda ikinci beyin olarak görülen sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan prebiyotikleri bebeklikten itibaren beslenme düzenimize dahil etmeliyiz. Ayrıca sindirim sistemi düzgün çalışan kişilerin hayat kalitesi de artıyor.”

2-En önemli prebiyotik anne sütü

Dr. Ulu, prebiyotiklerin hastalıklara karşı direnç sağladığını ve en önemli prebiyotiğin anne sütü olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Henüz dünyada anne sütünün bir gramı bile anneler haricinde üretilemedi. Dolayısıyla annenin sütü varsa en azından bebek bir yaşına gelene kadar emzirilmelidir ve çünkü en doğal prebiyotik anne sütüdür.” Ayrıca Dr. Ulu, anne sütünün haricinde bebek ek gıdaya geçtikten sonra içeriğindeki amino asitlerden ötürü balık çorbası ve kemik iliği çorbasının da bağışıklık sistemi üzerinde etkileri olduğunu, zekayı geliştirdiğini ve bağışıklığı güçlendirdiğini belirtiyor.

3-Koliğe karşı koruması olabilir

Prebiyotikler bebeklerin kolik sürecinde olumlu etki yaratabilir.
Prebiyotikler bebeklerin kolik sürecinde olumlu etki yaratabilir.

Amerikan Pediatri Akademisi tarafından yapılan bir araştırma, “lactobacillus reuteri” adlı prebiyotiğin bebeklerin en sancılı dönemlerinden biri olan kolik sürecinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor.

4-Yoğurt; alerji, egzama ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geliyor

Yeni Zelanda’da yapılan bir araştırma, yoğurtta bulunan prebiyotiklerin bebeklerde oluşabilecek egzama ve alerji riskini yüzde 70 oranda azalttığını öne sürüyor. Bunun yanı sıra iltihabi bağırsak rahatsızlıklarına karşı da savaş açan yoğurt, bebeklerin ve yetişkinlerin sindirim sisteminde etkin rol oynuyor. Bu yüzden ek gıdaya geçen bebeğinizin, günlük beslenme programına yoğurdu da eklemeyi unutmayın.