Japoncada zıplayan top anlamına gelen ‘’mari’’ ve suda yaşayan bitki anlamına gelen ‘’mo’’ kelimelerinin birleşmesiyle oluşan marimo, Japon kültürüne göre sahibine şans, mutluluk, huzur ve bereket getiriyor. Üstelik ünü ülke sınırlarını çoktan aştı!
Anavatanı Japonya ve İzlanda
Suyun doğal hareketleriyle top şeklini alan yeşil alglerin oluşturduğu marimo, fotosentez yaparak kendi besinini üretebilen ve su içinde yaşayan bir canlı türü olarak sınıflandırılıyor. Japonya’nın Akan, İzlanda’nın Myvatn göllerinde koloniler halinde yaşayan marimo, oldukça az rastlanan canlı türleri arasında. Nadir de olsa Birleşik Krallık, Rusya, İskoçya, Estonya gibi ülkelerde de bulunan bu yosun, Kuzey’in ılıman iklim bölgelerindeki gölleri mesken tutuyor.
Su dolu fanusun içinde yaşıyor
Marimo yosunu, şans ve mutluluk getirdiği inancının yanı sıra bakımı kolay olduğu, yılda ortalama 5 mm büyüdüğü ve cam bir fanusun içinde eve şık bir atmosfer kattığı için her geçen gün daha fazla kişinin dikkatini çekiyor. Özenli bakıldığı sürece çok uzun yıllar yaşayabiliyor. En fazla 20-30 cm civarında büyüyebildiği için fanus haricinde büyük akvaryumlarda da bakılıyor.
Kelebek etkisi sürüyor
Japonya’da evrimleşmesine rağmen İzlanda ve İskoçya’ya nasıl gittikleri konusunda bilim adamlarının akıllarında hala soru işaretleri bulunuyor. 1921 yılında Japonya’da, 2006 yılında ise İzlanda’da ‘’ulusal hazine’’ ilan edilerek koruma altına alınan bu canlıların belli aralıklarla avuç içinde sıkıcı tutunca dilekleri gerçekleştirdiğine dair inanışlar var. Şans, huzur ve mutluluk getirdiği için ilk olarak Japonya’ya giden turistlerin ilgisini çeken ve zaman içinde tıpkı bir evcil hayvan gibi uzun yıllar evde beslenmeye başlanan bu canlıların popülerliği dünyanın dört bir tarafına yayılıyor. Öyle ki İstanbul Gayrettepe’deki kahve ve tasarım mekanı Petra bile yoğun ilgi gördüğünü ve her hafta yeni sipariş aldıklarını belirtiyor. Fiyatları 80-120 TL arasında değişen bu bitkiyi ayrıca İstanbul Çukurcuma’daki Müz’e gidip alabilir ya da web sitesinden online satın alabilirsiniz.
Bakımı oldukça zahmetsiz
Bir kavanoz, fanus veya akvaryumda rahatça bakılabiliyorlar. Suyunu her hafta bir süre dinlendirilmiş çeşme suyuyla değiştirmek ve hafifçe sıkarak suyunu boşaltmak bakımı için yeterli. Anavatanı soğuk bölgeler olduğu için su değişimi sırasında soğuk su kullanılıyor ve çok sıcak yaz aylarında belli aralıklarla fanusu buzdolabına koymakta fayda var. Ayrıca bu canlılar ılıman ve soğuk iklim kuşaklarında yetişmeleri nedeniyle, her ne kadar yaşamlarını sürdürmek için ışığa ihtiyaç duysalar da direkt gelen güneş ışığından olumsuz etkileniyorlar.