Kapasite var ama fiyatlar yüksek!

Kapasite var ama fiyatlar yüksek!

2023 yılının global reasürans buluşmalarında son buluşma yeri Baden Baden Reasürans Buluşmaları, 22-26 Ekim tarihlerinde gerçekleşiyor. Avrupa’nın her yerinden gelen 3 bin sigorta ve reasürans profesyonelinin buluştuğu Baden Baden 2023 Geleneksel Açılış Sempozyumu ile başladı.

Kongreshausta GuyCarpenter’ın ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyumda özet olarak reasüransta alternatif çözümler öne çıktı. GuyCarpenter, Scor, Lloyd’s ve PGGM temsilcilerinin konuşmaları ve soru cevapla ilerleyen sempozyumda, geleneksel reasürans teknik ve kapasiteleri dışında alternatif yeni yöntemlerin geliştirilmesi ve böylece büyüyen kapasite talebini karşılayacak yeterli sermayenin sigorta ve reasürans piyasalarına yönelmesinin cazip kılınmasını sağlayacak öneriler konuşuldu. Bu çerçevede LLoyds temsilcisinin yaptığı konuşmada, sermayenin MGA’lere (sigorta teminat sağlayıcıları) yönelmesini cazip kılan yeni London Bridge isimli uygulama tanıtıldı. Hollanda kökenli PPMG temsilcisi ise sigorta bağlantılı yatırımların diğer alternatiflere göre daha kazançlı olduğunu ve bir fon yönetim şirketi olarak reasürans şirketlerine ortak olduklarını belirtti. Scor temsilcisi katastrofik risklere dikkat çekerken alternatif kapasiteleri cazip kılmak için kapasite sağlayıcıların talep ettiği düzenleme, ölçülebilirlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık konularında daha fazla iş birliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Açılışını Baden Baden Belediye Başkanı‘nın yaptığı sempozyumun ev sahibi GuyCarpenter temsilcisi ise giderek daha çok sigorta satın almacısının alternatif reasürans yapılarına yöneldiğini belirtirken fiyatların arttığını ve bunun kritik bir eşiğe gelerek dengeye oturacağını söyledi. Kongreshaus’ta sempozyumun gerçekleştiği sıralarda alışık olunduğu üzere aktivistler petrol kömür ve benzeri faaliyetlerin sigortalanarak çevreye zarar verilmesinin desteklendiği gerekçesi ile binanın önüne zift dökerek ve asılan pankartlarla sigortacıları protesto ettiler. 

İkinci gün başlayan görüşmeler oldukça umut verici gerçekleşirken öncelikle söylenmesi gereken dünyada reasürans kapasitesi açısından bir problem yok ancak maliyet tüm dünyada artmış durumda. Özellikle deprem sonrası Türkiye için bu durum daha da geçerli. Özetle kapasite var ama maliyet yüksek! Bölüşmeli reasürörlerin Monte Carlo’daki sert duruş ve yaklaşımı olumlu anlamda oldukça değişmiş durumda. Bu Türkiye sigorta piyasası için sevindirici bir gelişme. Gerek bölüşmeli gerekse bölüşmesiz reasürans ihtiyacını karşılayabilecek bir pazar var ancak fiyatlar yukarıda oluşuyor. Milli Reasürans ve Türk Reasürans’ın Türk Sigorta sektöründeki lider ve öncü konumları ve aldıkları kararlar ve uygulamalar diğer reasürörler tarafından da çok olumlu karşılandı diyebilirim. Ülkemize olan teveccüh ise sadece batıdan değil ortadoğu ve doğudan da yaklaşımlar var. 

Bu sene Baden Baden’a Türk Sigorta, reasürans ve brokerlık şirketleri profesyonelleri yanında Türkiye Sigorta Birliği adına Başkan Uğur Gülen, Başkan Yardımcısı olarak ben, Genel Sekreter Özgür Obalı ve Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay da özellikle deprem sonrası iletişimi kuvvetlendirmek adına katılıyoruz. Şirketlerimiz ve brokerlarımız ikili ve üçlü görüşmelerini sürdürürken Türkiye Sigorta Birliği’nin en üst düzeyde görüşmelerini yoğun bir tempoyla devam ettirmesi çok olumlu karşılık buldu. Baden Baden zaman zaman yağmurlu bazen de güneşli havası ile adeta reasürans piyasalarına model oldu. 

Türkiye Sigorta Birliği’nin hazırlayarak tüm Türk şirketlerine dağıttığı bilgilendirme kartları, Baden Baden katılımcıları ve reasüröler tarafından ilgiyle karşılanırken bilgilendirme konusunda önemli bir işlev üstlendi.