Kocaman bir alana gerek yok, ufak bahçenize veya balkonunuza da baharı getirebilir; Nisan ve Mayıs ayında ekeceğiniz bitki, sebze ve çiçeklerle yaza hazırlık yapabilirsiniz.
Balkon bahçeciliği bir süredir çok popüler
Toprağa dokunmak, mahsulün yavaşça büyümesine şahit olmak, koparıp tüketmek! İşte, kimi insan için dünyadaki en zevkli süreç. Hayallerde büyük bahçeler olsa da bu hobi için balkon bahçeciliği gayet yeterli. Toprağın ısındığı nisan ayı; bitki, sebze ve çiçek ekimi için en ideal zamandır. Alanın büyüklüğüne göre saksı seçtikten ve toprağı temin ettikten sonra ne ekeceğinize karar verebilirsiniz.
Kolay yetişmesi ve sık tüketilmesi nedeniyle balkonda yetiştirilecek en iyi ürünlerin başında yeşil soğan, maydanoz, dereotu, fesleğen, kekik ve nane geliyor. Üstelik, hepsinin ekiminde kullanılması gereken tohum adedi ve ekim şekli değişse de ortalama çimlenme süreleri oldukça kısa. Fesleğen, kekik ve nane fidanı alıp saksınıza ekmek, kısa sürede hızlıca tüketmeye başlamak da bir alternatif.
Nisan ayının sonuna yaklaşırken birçok sebzenin tohumunu ekilebiliyor. Tohumlar ayrı bir yerde çimlendirilip ekilebilirken daha hızlı ürün almaya başlamak için fidan da tercih ediliyor. Nisan ve mayıs ayında kabak, patlıcan, domates, salatalık, biber, bamya, karnabahar, lahana, soğan ekilebiliyor fakat ekilecek ürünü seçerken saksının boyutunu düşünmek gerekiyor. Özellikle domates, biber ve salatalık balkonda çok rahat yetiştirilebiliyor. Tohum ve fidanları diktikten sonra unutulmaması gereken en önemli şey can suyu vermek.
Mis kokulu fesleğeni ekmek de toplamak da kolay
Balkondan burnunuza fesleğen kokusu geldiğinde duyacağınız mutluluğu görür gibiyiz. Torflu toprağı ve orta boy saksıyı seven fesleğen fidesi, bahar aylarında birçok markette ve dükkanda satılıyor. Yemeklerde ve salatalarda sıkça kullanılan bu aromatik bitki, antioksidan özelliğiyle birlikte bir kalsiyum ve K vitamini kaynağı. Gelelim fesleğenin nasıl ekileceğine:
- Fesleğen fidesini, ekeceğiniz saksının dörtte üçünü toprakla doldurduktan sonra köklere zarar vermeden nazikçe saksıya yerleştirin.
- Çok fazla bastırmadan saksı hizası kadar toprak ekleyin. Hemen can suyunu verin.
- Saksıyı rüzgarsız ve bolca güneş alan bir yere yerleştirin.
- Toprağın çok kurumasına izin vermeden haftada bir kere, yaz aylarında ise daha sık sulayın. Fidanın boyu ortalama 15 cm olduğunda üst yapraklardan kopararak tüketin.
Domatesi dalından koparıp yemenin zevki
Eskisi gibi güzel kokan domates bulamamaktan şikayetçiyseniz, evinizin balkonunda yetiştirdiğiniz domateslere bayılacaksınız. Küçük boy domateslerin, saksıda daha kolay yetiştiğini hatırlatıp ekime sürecine geçelim.
- Organik maddelerce zengin ve kolay su geçiren bir toprak alın.
- Tohum kullanacaksanız bir santimetre derinliğinde toprağa sahip saksıya, fidan kullanacaksanız adedine göre geniş ve derin bir saksıya yerleştirin.
- Saksıyı gün içinde altı saat güneş alan bir köşeye yerleştirin.
- Can suyunu verin, toprağın her zaman nemli kalmasını sağlayarak sulama yapın.
- Fidanlar uzadıkça, dalların kırılmaması için sopa, direk benzeri şeylerle bağlayarak destekleyin.
Saksıdan sofraya gelen kıtır kıtır biberler
Vitamin açısından zengin olan bu lezzetli sebzeyi, sabahları saksıdan koparıp yemeye bayılacaksınız. C, A, K, P, B1, B2 ve E vitamini içeren biber, iyi bir antioksidan. Nisan ayında ekeceğiniz biber fidesinden, iyi bir bakımla ekim ayına kadar mahsul alabilirsiniz:
- Yüzde 60 normal saksı toprağı, yüzde 20 gübre ve yüzde 20 torf karışımlı toprağı seven salatalık fidesi için gerekli hazırlığı yapın.
- Ortalama 25 santimetre derinliğinde bir saksı seçin.
- Tohum kullanacaksanız tohumları toprağın üç santimetre altına yerleştirin.
- Fidan kullanacaksanız saksıya toprağı alın, fideyi tam ortaya yerleştirin, üzerine toprak ekleyin ve hafifçe bastırın.
- Can suyu ekleyin.
- Güneş gören ama direkt güneş almayan bir yere saksıyı yerleştirin.
- Sulamayı toprağın kurumayacağı sürede ve çok da nemli olmayacağı oranda yapın.
- Ayda iki kez toprağı gübreleyin.
Balkonunda renk severler için yaz çiçekleri zamanı
Nisan ayı, yazlık çiçekler dikmek ve balkonunuza baharı getirmek için en güzel zaman. Bugünlerde balkondaki saksılarınıza begonya, papatya, mine, godetya, ateş çiçeği, karanfil, gündüz sefası, petunya, yıldız çadırı, zambak ve cam güzeli ekebilirsiniz. Mayıs ayı ise müge çiçeği, sardunya ve açelya ekimi için çok uygun. Topraklarına gerekli besin takviyeleri yaparak ömrünü uzatabileceğiniz çiçekleri, genellikle doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak önemli.