Soğuk, karanlık kış günleri sona erdi ve bahar bütün renkleriyle kapımıza dayandı. Baharın bütün renklerini evin içinde de yakalamak için belki de en büyük yardımcımız salon bitkileri. Doğru zamanda dikilen ve uygun koşullarda gerekli yöntemlerle bakılan bitkiler evinizi yeşillendiriyor, renklendiriyor, enerjinizi değiştiriyor ve havayı temizliyor. Hadi gelin evinizi doğa ile bütünleştirmek için baharda dikilmesi uygun bitkilere ve bakımlarının nasıl yapılacağına yakından bakalım!
Evinizde salon bitkilerinin tadını çıkarmak sadece konfor sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda hava kalitesine de artırıyor. Ancak bitki yetiştirmek ne yazık ki kolay değil. Bazı bitkiler diğerlerine göre koşullara daha dayanıklı olduğu için çok iyi yetişirken diğerleri bakımsızlık, güneş ışığı veya su eksikliği nedeniyle solabiliyor. Bitki bakımı konusunda en önemli noktalardan biri ise doğru dikim dönemini yakalamak. Bugün size öncelikle ilkbahara uygun ev bitkilerden örnekler verip mevcut bitkilerinizi bahara nasıl hazırlayacağınızdan bahsedeceğiz.
İlkbahara uygun ev bitkileri
● Paşa kılıcı
Paşa kılıcı, çok fazla bakım gerektirmedikleri ve iç mekanda hava temizleme bitkisi olarak ün saldığı için en çok tercih edilen ev bitkileri arasında. Yaprakları dolgun ve boyu uzun olan paşa kılıcı, bitki yetiştirmeye yeni başlayanlar için de oldukça uygun. Öyle ki bu bitkiye özel bir bakım uygulamanıza gerek olmadığı gibi 2-3 haftada bir sulamanız da yeterli. Paşa kılıcının, diğer adıyla sansevierianın ışık konusunda da özel bir beklentisi yok; çok güneş almadığı ve çok karanlıkta kalmadığı sürece yerini kolayca seviyor ve gelişimini sürdürüyor. Paşa kılıcının ünlü olduğu bir diğer konu ise hava temizleme özelliği. NASA’nın 1989’da yaptığı araştırmanın da gösterdiği gibi paşa kılıcı bulunduğu mekandaki havayı temizleyebiliyor.
Bir inanışa göre sansevieria 1 metreyi geçince bakan kişi ev sahibi oluyor. Bu sebeple yeni evlenen, yeni eve taşınan insanlar için olumlu bir dilek ve anlamlı bir hediye seçeneği olduğunu da söyleyebiliriz.
● Lavanta
Stres giderici özelliği ile tanınan lavanta Akdeniz kıyılarına özgü olan bir bitki türü. Aslında dış mekanda daha çok rastlanan lavantanın iç mekanda da bakılması mümkün. En önemli ihtiyacı, sürekli havalandırılan güneşli bir oda. Lavanta ilkbahar ve sonbaharda iyi yetişiyor ve en iyi çiçeklenme ise mayıs ortasından hazirana kadar olan sürede gerçekleşiyor.
Çok nemli toprağı sevmeyen lavanta uzun süre kuru toprakla yaşayabiliyor. Dolayısıyla sağlıklı şekilde lavanta yetiştirmek için; haftada 2 defa bir çay bardağı kadar dinlenmiş suyu vermeniz yeterli. İlkbahar aylarında ise köklerin nefes almasını engelleyen sapların kesilmesi gerekiyor. İşte bu kadar basit!
● Sümbül
İlkbaharda çiçek saplarının büyüyen ve güzel çiçekler açan sümbül mükemmel bir ev arkadaşı. Saksılara ekilmesinin yanı sıra köklerin alt kısmı temas edecek şekilde su dolu bir şişeye daldırılarak hidroponik yetiştirmeye de uygun.
Sümbül ilkbahar aylarında çiçek açıyor ve çiçek açana dek geçen uzunca bir süre boyunca daha soğuk ortamlara da adapte olabiliyor.
Sümbül, Yunan mitolojisine göre Sparta Kralı’nın genç oğlu olup yeniden doğuşu simgeliyor. Buna ek olarak ilkbahar ve yaz aylarının en güzel kokan çiçeklerinden olan sümbül sonsuz sevgi ve bağlılık anlamı taşıyor.
Bahara özel salon bitkisi bakımı önerileri
Sukulentler, kaktüsler, tropik bitkiler ve eğrelti otlarının her birinin ilkbaharda kendine özgü ihtiyaçları var ancak yılın bu zamanında tüm iç mekan bitkilerinizin kış uykusundan uyanmalarını desteklemek için dikkate alınması gereken birkaç önemli detay var. İşte yılın bu zamanında evlerinizde uygulayabileceğiniz birkaç bitki bakımı püf noktası.
1. Toprak değişimi ya da saksı değişimi
Kış boyunca bitkileriniz büyümeyi durdurduysa ya da çiçek açmadıysa korkmayın bu oldukça normal. Baharın gelişiyle bütün bitkiler hareketsiz kaldıkları kış uykusundan uyanmaya başlıyor. İç mekan bitkileriniz kış uykusundan uyandığında, kollarını uzatmaya başlayacak ve aylardır ilk kez yeni büyüme belirtileri gösterecek. Bu, bitkilere büyümeleri için biraz ekstra alan kazandırmak için ideal bir zaman çünkü kökler ekstra toprakla hızla büyüyecek, kök çürümesi riski azaltılarak gübre desteği sağlanacak.
Burada iki seçenek karşınıza çıkacak. Bitkilerinizin yeni alan kazanması için ya daha büyük bir saksıya almanız ya da topraklarını değiştirerek köklerinin hava almasını sağlamanız gerekiyor.
2. Bitkilerinizi uygun olan şekilde besleyin
İlkbahar, bitkilerinize ekstra enerji vermek için mükemmel bir zaman. Sıvı gübre kullanmayı tercih edebilirsiniz ama organik olan her şey işinizi görür! Azdan yana olun ve gübrelerinizi her zaman paket talimatlarında önerilenden biraz daha fazla seyreltin. Tamamen parçalanmış olması koşuluyla kompost gibi organik malzemeler de ekleyebilirsiniz.
3. Budayın, kırpın ve düzenleyin
Bitkilerin çoğu kışı sevmez. Ev bitkilerinin çoğu, mevsimlerin burada olduğundan farklı hissedildiği ve yetiştirme koşullarının bitkinin doğal döngüsüne daha elverişli olduğu çok sıcak, tropikal (veya kuru) yerlerden geliyor. Bitkiler bu sıkıntıyı sarararak, yapraklarını düşürerek, kahverengileşerek, solgunlaşarak gösterir. Bahar, bu üzgün yapraklardan kurtulmak için mükemmel bir fırsat sunuyor. Dolayısıyla bu dönemde yapabileceğiniz ilk adım sararmış ya da kahverengileşmeye başlamış yapraklardan kurtulmak.
Bazen bitkilerinizden vazgeçmek zor olabilir anca kurtulmanız gerekiyorsa bitkilerden kurtulun. Belki büyümek için daha uygun koşulları olan bir arkadaşınıza verebilirsiniz ya da kompost olarak diğer bitkilerinize faydası olması için kullanabilirsiniz.
4. Bitkilerinize için bahar temizliği yapın
Bitkilerinizin daha iyi görünmesini sağlamanın yanı sıra bitkilerinize (özellikle yapraklı tropik bitkilere) yıkama ve toz alma şeklinde bakım yapmak için biraz zaman ayırmak, gelişmelerine yardımcı oluyor. Çünkü yapraklarda biriken toz ışığın yapraklara ulaşmasını ve onların fotosentez ve solunum yapmasını engelliyor.
Temizlemek için yaprağın alt tarafını avucunuzla destekleyin ve ardından yüzeyi, nemli bir kağıt mendil veya yumuşak bir bezle silin. Yaprağın her iki tarafını da temizlediğinizden emin olun. Kestirme bir yol arıyorsanız, su basıncınız çok yoğun olmadığı sürece bitkilerinizi duşa koyabilir ve ılık suyla banyo yaptırabilirsiniz (DİKKAT! Aşırı sulamayın. Bu püf noktasını kaktüsleriniz ve sukulentleriniz için kullanmayın.).
Yapraklarınız temizlendikten sonra, seyreltilmiş organik bir yaprak parlatıcısı püskürterek bu şekilde kalmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bu aynı zamanda haşere ve küfü önlemeye de yardımcı olur. Bitkileriniz pırıl pırıl görünecek, mutlu ve sağlıklı kalarak size teşekkür edecek!
Bonus: Evde teraryum yapmayı hiç düşündünüz mü? Cam fanus içinde bitki yetiştirme sanatı olan teraryum, hem göze hem ruha hitap ediyor. Bu bahar kendinize yeni bir hobi edinmek için siz de uygun yardımcı malzemeleri edinerek kendi mini bitki evreninizi yaratabilirsiniz.