Bir motosiklet sahibi olmak istiyorsunuz ve paranız hazır! Peki motosiklet satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Güvenli ve kaliteli bir sürüş için önerilerimize göz atın.
Sıfır motosiklet satın alırken dikkat edilmesi gerekenler
Sıfır motosiklet alırken, tüm motosiklet parçalarının test edildiğini ve fabrikadan tüm denetimlerin yapıldığını varsaymak doğru olmaz. Bazı motosiklet üreticileri, lojistik ya da taşıma maliyetleri yüzünden motosikletin parçalarını birleştirip test ettikten sonra tekrar parçalara ayırıp naklediyor.
İşinin uzmanı bir yetkili bayi bile motosikleti birleştirirken hata yapabilir. Motosikletin tekrar test edilmesinde her zaman fayda var.
Gidon ve aynalara dikkat!
Sıfır motosiklet satın almadan önce ilk yapacağınız şey gidon ve aynaları kontrol etmek olmalı. Gidon üstüne yüklenildiği zaman hareket etmiyor ve sabit kalıyorsa doğru montaj yapılmış demektir. Aynalar ise ters turlu vida sistemi ile monte edildiği için mutlaka düzgün takılmalı. Doğru monte edilmeyen vidalar yüzünden aynalar en ufak bir sarsıntıda dönmeye başlar. Bu yüzden motosikleti almadan önce aynalar en küçük harekette savruluyor mu diye kontrol etmek gerekir.
Manetler kontrol edilmeli
İkinci aşamada manetler kontrol edilmeli. Bazı modellerde telli debriyaj kullanılır. Bu motosiklet modellerinde debriyaj telinin düzgün olarak monte edilmesi gerekli. Bu montaj işleminin doğruluğunu kontrol etmek için debriyaj manetini çektiğinizde, plakanın ayırdığını görmemiz gerekir. Maneti bıraktığımızda ise plaka geri gelmeli. Fren manetlerini kontrol etmek için ise motoru çalıştırmadan, tekerleri döndürüp frenleri sıktığınız zaman tekerlerin durup durmadığını kontrol etmelisiniz. Bir sonraki adımda sinyal ve elektrik aksamın kontrolünün yapılması. Öncelikle farları, ön ve arka sinyalleri, kornayı tek tek kontrol etmelisiniz. Yanmayan ya da çalışmayan sinyal varsa mutlaka düzeltmeli.
İkinci el motosiklet satın alırken dikkat edilmesi gerekenler
Motosiklet fiyatlarına baktınız ve ikinci el motosiklet almaya karar verdiniz. Bu durumda ilk bakmanız gereken ruhsattır. Geçmişe yönelik bakım kayıtları mutlaka incelenmeli. Bu bakım kayıtları mutlaka takip edilebilir ve belgelenebilir olmalı. Orta kalite bir motosiklet bile düzgün bakım yapıldığı takdirde uzun yıllar kullanılabilir. Bu yüzden mutlaka motosikletin bakım geçmişini araştırın..
TRAMER kaydı ve muayene kayıtları...
Motosikletin TRAMER ve muayene kayıtları da çok önemli. 5664 telefon numarasına plaka numarasını SMS atarak bu kaydı görebilirsiniz. Gelen mesajla, aracın en son muayene tarihi ve kilometresi, hasarı varsa hasar kayıtları ile hasarın ayrıntıları incelenebilir. Eğer gelen mesajda motosikletin kilometresi aracın kilometresinden küçük görünüyorsa km sayacı dolandırıcılığı ile karşı karşıyasınız demektir.
Şase kontrolü yapılmalı
Şase ve şaseye bağlı elemanların mutlaka kontrol edilmesi gerekli. Bu parçaların kontrolü için bir uzmanın onayını almanız gerekir. Şase boyalı ise şüpheli bir durum teşkil eder. Şasede boya yoksa, büyük metal elemanlara bakılması gerekir. Benzin deposunun boyanıp boyanmadığını anlamak için ton farkına bakabilirsiniz.