İngiltere merkezli seyahat dergisi Time Out, dünyanın en havalı 50 semti listesinin 43. sırasında Kadıköy'e yer verdi. Bu vesileyle Kadıköy’ü ziyaret edecekler için bir rehber hazırladık.
Eskiler, Kadıköy’den karşı yakaya geçecekleri zaman “İstanbul’a gideceğim” dermiş. Anadolu Yakası, İstanbul değilmiş gibi! Belki eskiden farklıydı ama şimdi İstanbul içinde kendi başına bambaşka bir alem Kadıköy.
Çizgi romancılarından kitapçı dükkanlarına, vegan cafe’lerinden kooperatif alışveriş mekanlarına, sinema salonlarından galerilere, kültür merkezlerine, meyve sebzesine doyulmaz göz bebeği çarşısına kadar baştan sona tekrar tekrar keşfedilmeyi hak eden bir yer. Kadıköy’ün ruhu yayılmayı ve başka semtlere örnek olmayı hak ediyor. Eğer bir dönüşüm yaratabiliyorsa örneklerini İstanbul’un başka yerlerinde de görmek güzel olmaz mı, diye düşündürüyor. Time Out’un ilgisini çeken “Turist gibi hissettirmeyen” tarafı bu belki de... Biz de bu güzel semte “Nerede ne yenir, en hızla Instagram’a nereden fotoğraf konur” diye bakarak hızla tüketmek için değil ama yaşatmaya, yarattığı ruhu anlamaya yönelik örnek yerlerle dolu bir rehber hazırladık.
Kültür sanat
Şimdilerde 30’larında olup, lise yıllarını İstanbul’da geçirenler bilir. O zamanlar Beyoğlu’na uzakta yaşayanlar için Kadıköy bir kültür merkezi gibiydi. Şimdi hâlâ böyle ve belki çok daha fazlası var. Sinema açısından oldukça zengin öncelikle. Rexx Sineması, Kadıköy Sineması, Moda Sahnesi Sineması’nın yanı sıra Yeldeğirmeni Sanat vizyon dışı film gösterimleriyle dikkat çekiyor. Dahası Kadıköy Belediyesi tarafından açılan Karikatür Evi, Barış Manço Kültür Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi sürekli etkinliklerle kültürel hayatı canlı tutuyor. Bunların yanı sıra Haldun Taner Müze Evi, İstanbul Oyuncak Müzesi, Barış Manço Evi de görülmeyi bekliyor.
Karga Bar’ın üst katı KargART ve Bina’nın içinde yer alan Bant Mag. Havuz da sergi devamlılığı uzun süredir olan sergi mekanları. Yeldeğirmeni’ndeki Tasarım Bakkalı aylık sergileriyle en özgün sanat alanlarından. Aynı mahalledeki Açık Alan’a da uğranmalı. Süreyya Operası ise yılın büyük kısmında izleyicilere klasik müzik konserleri, opera ve baleler sunduğu gibi minik izleyiciler için de sahne sanatlarıyla tanışmanın yolu oluyor.
Yeme içme
Kadıköy’ün en meşhur yeme içme mekanlarının başında; bin kere de gitseniz, mevsime göre değişen menüsünde hâlâ ilginç yemekler bulabileceğiniz Çiya Sofrası, klasik tatlılarıyla Baylan Pastanesi, sabah kahvaltısında aile evinde hissettiren Beyaz Fırın, iyi bir meyhanede aradığınız her şeyi size sunan Koço ve sokak yemeklerinin lezzetli adresleri büfeler geliyor. Ama daha alternatif lezzetler de var. Matcha Çayı ve vegan poğaçalarıyla Yeldeğirmeni’ndeki Cafe Mu, vegan mantı ve “dumpling”lerinin yanı sıra envaiçeşit mantısıyla Mr. Dumpling Kadıköy, Yeldeğirmeni’nin ev yemekleri alanında en lezzetli köşelerinden Tonton Efendi, Moda’da kalabalık bir grup olarak giderseniz herkesin zevkine göre yemek bulabileceğiniz Yer ve Bina bu klasiklerin arasına eklenenler...
Kadıköy’de yaşayanlar ya da semte alışveriş için gelenlerinse vazgeçemediği yer elbette Kadıköy Çarşısı. Bu tarihi çarşının manavları, aktarları ve mezecileri, balıkçıları keyif dolu bir alışveriş şansı sunuyor. Süpermarkette sıra beklemek yerine sohbet ederek lezzetli yiyecekler almak isteyenleri bekliyor. Dahası, bir de Salı Pazarı var ki dillere destan! Ama bu iki ana öteberi alışverişine alternatif iki kooperatif, Kadıköy’ü farklı bir sosyalleşme alanına kavuşturuyor. Merdivenköy Mahallesi, Ressam Salih Ermez Caddesi, Lütfiye Sokak’ta açılan Ovacık Doğal Ürünler İstanbul Satış Ofisi; Ovacık’tan gelen, yerel üreticiyle tüketiciyi direkt buluşturan bir yer... Bu kültürün semtteki öncüsü ise Kadıköy Kooperatifi.... Burası, Caferağa’da Hacı Ahmet Bey Sokak’ta bulunuyor; Anadolu’nun birçok farklı yerinden gelen ürünlerle tüketicileri buluşturuyor.
Eğlence