İstanbul’un en eski yapılarından biri olan Moda İskelesi’nin restorasyon çalışmaları tamamlandı ve 19 Ağustos’ta törenle açıldı. Tarihi Moda İskelesi; kütüphanesi, kafesi ve çalışma alanıyla İstanbulluları bekliyor.
Hem iskele hem de yaşam alanı
Yeni halini görenlerin çok beğendiği Tarihi Moda İskelesi, deniz taksi yanaşma noktası olarak kullanılıyor; bir süre sonra ise şehir hatları seferlerinin ekleneceği belirtiliyor. İskelenin alt katında kafe, bekleme alanı, çalışma alanı ve canlı müzik gibi performansların yapılacağı bir etkinlik alanı bulunuyor. İskelenin 250 metrekarelik üst katında da 87 kişi kapasiteli kütüphane ve teras yer alıyor. Dokuz bin eserin bulunduğu kütüphanenin kitaplarından faydalanmak isteyenler kayıt olarak ayda 3 kitap alabiliyor. Tabii ki bir kahve yudumlayarak denize karşı kitap okumak da mümkün…
Moda İskelesi’nin tarihçesi
Moda İskelesi; Osmanlı padişahı Sultan Mehmet Reşat döneminde, mimar Vedat Tek (Haydarpaşa Vapur İskelesi’nin mimarı) tarafından tasarladı ve 1916-1917 yıllarında inşa edildi. Uzun yıllar, Adalar-Anadolu-Plaj seferleri bu iskeleden gerçekleşti; aynı zamanda su sporları kulüplerinin de merkezi oldu. 1937'de şiddetli bir fırtınada zarar gören iskele uzunsüre kapalı kaldı. Her ne kadar 1964 yılında tekrar açılsa da ulaşım şartlarının değişmesi nedeniyle yolcu sayısı oldukça düştü ve 1986 yılında işlevsiz hale geldi.
İlk restorasyon çalışmaları 2000 yılında gerçekleşti ve bir süre sonra Moda İskelesi yeniden açıldı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve Türkiye Deniz Ticaret Odası Başkanlığı’nın başlattığı bu çalışmaların, restorasyon planına uymadığı açıklandı ve iskele 2015 yılında kapandı. İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun işlemleri sonrasında iskelenin altı ay içinde aslına uygun haline getirilmesine karar verildi. İskele, o dönemlerde özel bir işletmeye devredildi ve kafe olarak hizmet verdi; kafe uygunsuz olduğu gerekçesiyle 2016 yılında kapatıldı.
Bu süreçten hemen sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından “150 günde 150 proje” kapsamında restorasyon ve işlevlendirme çalışmaları başlatıldı. Moda İskelesi, 19 Ağustos 2022’de tekrar açıldı.
“Kadıköylülerin, tarihi Moda İskelesi'ni yine iskele olarak görmek istediklerini dile getirmiştik.”
Tarihi Moda İskelesi’nin açılışına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, projeyi ve düşüncelerini şöyle anlattı: “İstanbul'da bu anlamda bizi üzen çok yapı vardı. Tek tek ele alıyoruz. Bir de attığımız bu adımlar gerçekten büyük işler. Bence kalbini burkan, yüzünü asan, umutsuz eden, hani vardır ya kendinize özel bir şey vardır. O sizden kopar giderse dünyanın en mutsuz ve en umutsuz insanı olursunuz. Ama size ait olan o duyguları, o hisleri çok yakın bir biçimde yakalar ve hissederseniz; o zaman da dünyaya umutla bakarsınız. Aslında Moda İskelesi'nin dünkü haliyle bugünkü arasında en büyük fark bu”.
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ise açılışta şunları söyledi: “Kadıköylülerin tarihi Moda İskelesi'ni yine iskele olarak görmek istediklerini dile getirmiştik. Talebimiz, niyetimizi belli edecek bir tabelanın iskeleye asılmasıydı. Sayın İBB Başkanımız sağ olsun aynı hassasiyete sahip olduklarını belirtti. Hemen ilgili arkadaşlarını görevlendirdi ve aynı hafta tarihi iskeleye eskiden olduğu gibi Moda İskelesi tabelası asılarak hem zihniyetin değiştiğini gösterdi hem de kapısı kilitli iskelelerini uzaktan kaygıyla izleyen Kadıköylülerin yüreklerine su serpti”.