Kadıköy’de yeni bir performans alanı: Alan Kadıköy

Kadıköy’de yeni bir performans alanı: Alan Kadıköy

Kültür sanat mekanlarıyla her zaman ön planda olan Kadıköy’e yeni bir mekan daha eklendi. Teknik yapısı ve sahne detaylarıyla dikkat çeken Alan Kadıköy dolu dolu bir programla ziyaretçilerini bekliyor. 

Oyunların seyircilerin ortasında sergilendiği meydan sahne sisteminin yanında farklı sahne biçimlerine de uygun olan Alan Kadıköy dört yüzden fazla seyirciye ev sahipliği yapabiliyor. Tiyatro oyunlarının yanında sergi, performans ve konser gibi çeşitli kültür sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapabilen Alan Kadıköy bu anlamda İstanbul’daki öne çıkan önemli mekanlardan biri.

Her türlü ihtiyaca cevap verebilen çağdaş bir performans alanı

2016 yılında başlanan projede amaç, zamanla oluşabilecek değişikliklere ve çeşitli ihtiyaçlara kolaylıkla uyarlanabilecek esnek bir mekan yaratmaktı. Esnek bir iç mekan düzenin yanında kuvvetli bir altyapı, zamana karşı dayanıklı ve çağdaş bir kültür yapısına sahip olan bu mekan, zamanla birlikte kendini geliştirmeye de müsait.

Binanın projesi üzerine yapılan ilk çalışmalarda Kadıköy Tiyatrolar Platformu’ndan ve farklı alanlarda çalışan tiyatroculardan tasarım ve mekan dinamiği üzerine görüş ve öneriler alınarak ilerlendi. Bunun yanında Avrupa’daki birçok sahnenin yapısı incelenerek sahne ve ışık uzmanlarından görüş alındı.

Hem iç mekan hem de dış mekan güçlü bir yapıya sahip

Projesi Bingöl Barka Mimarlık ve Danışmanlık şirketi tarafından üstlenilen bina, üç kattan oluşuyor. Alan Kadıköy giriş terası ve kafenin bulunduğu kolonat, çok amaçlı bölünebilir salon, kara kutu tiyatro salonu, fuaye ve tuvaletlerin bulunduğu salon önü ve kulis, soyunma odaları, depolar ve hazırlık odalarının bulunduğu salon arkasından oluşuyor. 

Binanın tasarımında birçok uzmandan görüş alındı.
Binanın tasarımında birçok uzmandan görüş alındı.

Zemin katta bulunan çok amaçlı salon katlanabilir paneller sayesinde farklı boyutlarda kullanılabiliyor. Birinci katta ise binanın ana salonu olan tiyatro salonu bulunuyor. Kapalı otopark, teknik alanlar, servis ve depo gibi yerler de zemin katın altında yer alıyor.

Ana mekan olan tiyatro salonu farklı oyuncu - seyirci biçimlerine olanak sağlayabilmesi için yönsüz kare biçiminde, esnek kullanımı mümkün kılan hareketli koltuk düzeniyle ve her iki tarafta da oyunculara dolaşım ve salona erişim imkanı verecek şekilde tasarlandı. Sahne mekaniği son teknoloji ışık ve ses altyapısı ile güçlendirildi.

PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu sergisi Alan Kadıköy’de

Altı yüz elli metrekarelik sergi salonuna sahip Alan Kadıköy’de “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 – PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” sergisi 15 Şubat 2022 tarihine kadar sanatseverler ile olacak.

“XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı” adlı sergi ilk olarak 2011 yılında Ferit Edgü küratörlüğünde Santral İstanbul’da düzenlenmişti. Bu serginin devamı olarak on yıl sonra Metin Deniz tarafından sergi için yüz 82 eser toplandı. Anadolu yakasının en büyük kültür sanat ihtiyaçlarından olan kapalı sergi salonu ihtiyacını karşılayan Alan Kadıköy bu sergi ile sanatseverlere değerli birçok resim ve heykel görme şansı tanıyor. 

 Alan Kadıköy sergi alanı ile Anadolu yakasının kültür-sanat mekanları arasında öne çıkıyor.
Alan Kadıköy sergi alanı ile Anadolu yakasının kültür-sanat mekanları arasında öne çıkıyor.

Sergi kapsamında Türk resim sanatının önemli ustalarından Abidin Dino, Adnan Çoker, Albert Bitran, Ara Güler, Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Fahrelnissa Zeid, Ferruh Başağa, Fikret Mualla, Hakkı Anlı, Komet, Mehmet Güleryüz, Mübin Orhon, Nejat Melih Devrim, Ömer Uluç, Selim Turan ve Yüksel Arslan gibi sanatçıların eserlerine yer veriliyor. Bunun yanında heykel sanatında hem Türkiye’de hem de yurt dışında öne çıkan heykel sanatçıları İlhan Koman, Koray Ariş ve Seyhun Topuz gibi isimlerin işleri de bulunuyor.

Özellikle Paris Ekolü ile ilgilenen Öner Kocabeyoğlu ise yıllardır bu döneme ait eserler biriktiriyor. Günümüz sanatçılarına ait dünyanın farklı yerlerinden topladığı eserleri 2009 yılında Ralli Apartmanı’nda Papko Art Collection adı altında açtı. Türkiye Paris Ekolü sanatçılarından, yirminci yüzyıl modern sanatı, 1960 sonra çağdaş sanat temsilcisi ve yeni kuşak sanatçılardan birçok eser bulunduran koleksiyon, Türkiye içinde ve dışında çeşitli müzelere eser ödünç vermeye devam ediyor.

Alan Kadıköy’de ocak ayında hangi oyunlar var?

Serbest düzende beş yüz kişiye kadar seyirci alabilen Alan Kadıköy’ün ocak ayı tiyatro programı dolu dolu. Sezona yeni başlayan ve çok sevilen oyunlar tiyatro severler ile Alan Kadıköy’de buluşuyor. 

Ocak ayı programı dolu dolu.
Ocak ayı programı dolu dolu.

● Beni Sakın Yumruklardan: 2020 yılında Ortak Yapım projesi kapsamında Ceren Ercan tarafından yazılan metin, Yelda Baskın tarafından yönetildi. Yiğit Sertdemir ve Ecem Uzun’un yer aldığı oyun, prömiyerini Alan Kadıköy’de yaptı. “Özgürlük ne ve kimin için?” soruları üzerinden son yıllarda artan sosyal medya lincini ve “cancel culture”ı sahneye taşıyan oyun, hikayesini iki mizahçı üzerinden anlatıyor.

● Harika Şeyler Listesi: Duncan Macmillan tarafından yazılan oyunun yapımı Talimhane Tiyatrosu’na ait. Lerzan Pamir’in yönettiği Bora Akkuş’un oynadığı metin, annesinin hastaneye kaldırılmasının ardından bir çocuğun hazırladığı listeyi konu alıyor.

● Gabriel’in Düşü: İlk gösterimini 25’inci Tiyatro Festivali kapsamında yapan oyunun yazarı Sema Elcim ve yönetmeni Ahmet Sami Özbudak. Gabriel’in Düşü üç farklı ailenin kadınları üzerinden göçü ve göçün toplumsal bellek üzerindeki etkilerini inceliyor.

● Istırap Korosu: Bam İstanbul tarafından hazırlanan oyunun yazar ve yönetmeni Murat Mahmutyazıcıoğlu. Seda Türkmen ve Deniz Karaoğlu’nun yer aldığı Istırap Korosu, bir apartmandaki farklı karakterlere ses veriyor.

Daha fazla oyun için buraya tıklayabilirsiniz.


Kaynak:

www.arkitera.com

alankadikoy.com

tiyatrolar.com.tr

www.cumhuriyet.com.tr