Solaklar, sağlaklar ve dahi ambidekster’ler

Solaklar, sağlaklar ve dahi ambidekster’ler

Büyük ihtimalle sağ elle yazıyorsunuz. Peki dişlerinizi sağ elinizle mi fırçalıyorsunuz? Masadan bir şey düştüğünde sağ elinizle mi uzanıyorsunuz? Yemeği genellikle sağdaki dişlerinizle mi çiğniyorsunuz? Hatta yürümeye başlarken ilk önce sağ ayağınızla mı adım atıyorsunuz? Evet siz dünyanın çoğu gibi “sağlak”sınız. Peki ya daha seyrek görülen solak ve çift elli kişilerin özellikleri nedir, onlar gerçekten özel insanlar mı?

Sağlaklık ve solaklık nedir?

Yazı yazmak, yemek yemek, bardak tutmak, temizlik yapmak gibi işlerde genellikle sağ elini kullanan insana sağlak deniyor. Kimine göre bu kelimenin doğru hali “sağak” olsa da aslında tam bir Türkçe karşılığı yok, yani Türk Dil Kurumu’nda böyle bir kelime bulunmuyor.

Yapılan araştırmalarda insanların ortalama yüzde 70 ila 90’ının sağlak olduğu söyleniyor. İnsanların neden solak veya sağlak olduğu, bunu nasıl öğrendiği veya nasıl tercih ettiği ise bilinmiyor.

Yazı yazmak, yemek yemek, bardak tutmak, temizlik yapmak gibi işlerde genellikle sol elini kullanan insana ise solak deniyor. Yapılan araştırmalar insanların sadece yüzde 10’unun solak olduğu söylüyor. TDK’ye göre solak kelimesinin tanımı “genellikle sol elini kullanan kimse” şeklinde.

Karışık ve çift ellilik ne demek?

Karışık elli olmak, iki eli de farkı işleri yaparken garipsemeden kullanmak demek. Yani karışık elli kişiler yazı yazarken sol elini kullanırken, temizlik yaparken sol elini rahatça kullanabiliyor. Üstelik, karışık ellilik durumunun solaklardan fazla olduğu da ispatlanmış, insanların ortalama yüzde 30’u karışık elli.

Başka bir tanım ise çift ellilik, diğer adıyla ambidekster. Bu kişiler sol veya sağ elini eşit düzeyde başarıyla kullanıyor. Yani sol elle de sağ elle de yazıyı hiç bozmadan düzgünce ve aynı şekilde yazabilen kişiye çift elli deniyor. Yapılan araştırmalarda, sayısının çok az olduğu (ortalama yüzde 1) söyleniyor. Çift elliliğin gün içinde dikkat ederek ve alıştırmalar yaparak öğrenilebildiği, ama bir noktadan sonra insanların yine el tercihi yapma eğiliminde olduğu belirtiliyor. 

İki elini de başarıyla kullanabilen ambidekster kişiler, dünya nüfusunun sadece yüzde 1’ini oluşturuyor.
İki elini de başarıyla kullanabilen ambidekster kişiler, dünya nüfusunun sadece yüzde 1’ini oluşturuyor.

Ambilevöz kişiler ise iki elini de sorunsuz ve başarıyla kullanamayanlar. Yani ne sol eliyle ne de sağ eliyle işlerini yürütebilen kişilere ambilevöz deniyor. Bunun nedeni sinirsel bir hastalık olabileceği gibi uzmanlar tarafından normal olarak da karşılanıyor. Araştırmalara göre insanların sadece yüzde 1’i ambilevöz.

Solaklar daha mı zeki?

Yapılan bazı araştırmalara göre IQ puanı 100’ün üzerinde olan çoğu kişi solak; bazı araştırmalara göre ise solak ve sağlakların IQ puanları eşit. Ama yaratıcılık ve dahilik konusuna gelirsek bu kişiler sağlak da solak da değil; ambidekster. Farklı alanlarda üstün yetenekleri olan ambidekster kişilere ise şu isimler örnek veriliyor: Albert Einstein, Nikola Tesla, Benjamin Franklin ve Leonardo da Vinci.

Yapılan araştırmalar ve ilginç sonuçları

  • 1996 yılında Belçika'da yapılan bir araştırmaya göre, hem çift hem de tek yumurta ikizlerinin yaklaşık yüzde 21'i solak. Sonuca göre ikizlerin solak olması daha yüksek ihtimal.
  • 2005 yılında Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, iyi dövüşçülerin çoğu solak.
  • 2009 yılında Stanford Üniversitesi'nde (Amerika Birleşik Devletleri) yapılan bir araştırma ise oldukça ilginç. Araştırmacılar; solak ve sağlaklara iki farklı insan fotoğrafı gösterip hangisinin zeki, mutlu ve dürüst göründüğünü sormuş. Solaklar soldaki fotoğrafı, sağlaklar sağdaki fotoğrafı seçmiş.
  • 2013 yılında Yale Üniversitesi'nde (Amerika Birleşik Devletleri) yapılan bir araştırmaya göre şizofreni hastalarının çoğu solak.
  • Psikoloji dalında öğretim görevlisi olan Gina Grimshaw’ın 2013 yılında yaptığı araştırmaya göre; solak ve sağlak olmanın sanatçı olmakla bir ilişkisi bulunmuyor, karışık ellilerin ise daha içe dönük olduğu söyleniyor. 

Quick Zorunlu Trafik Sigortası

7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsayan zorunlu trafik sigortan ekonomik fiyatlarla ve anında hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/zorunlu-trafik-sigortasi