Kış aylarında sokak hayvanları için neler yapılabilir?

Kış aylarında sokak hayvanları için neler yapılabilir?

Kış mevsiminde, sokaktaki dostlarımızın hayatta kalmakta zorluk çekebileceğinden endişe ediyorsanız, onlar için yapabileceklerinizi öğrenin.

Ne yaşadığımız şehir ne de oturduğumuz mahalle yalnızca bize ait. Özellikle kış aylarında unutmamamız gerekenler var: Müşterek yaşamlarımızın tatlı üyeleri sokak hayvanları! Havalar günden güne soğumaya devam ederken, yağmur yağışları kara dönmeden önlemlerimizi alalım istedik. Kış aylarında sokak hayvanları için yapabileceklerimizi derledik...

Özellikle kar yağdığında sokak hayvanları için yiyecek, içecek bulmak oldukça zorlaşıyor. Veteriner Hekim Serdar Bilen’e göre sokak hayvanlarının yoğun olduğu bölgelerde kuru mama ile onların beslenmelerini sağlamamız gerekiyor. Su ihtiyaçlarını gidermek amacıyla da donmayacak özellikteki su kaplarında onlar için su bırakabiliriz. Yani kalın ve derin kaplar seçmek, suların donmasını önlemede oldukça etkili. Öte yandan metal ve çelik kaplar suyu çabuk dondurur. Bu nedenle plastik kaplar kullanmak daha iyi. Ayrıca su kabına koyacağımız suyun ılık olmasına da dikkat edin. Hatta bir damla zeytinyağı damlatarak suyun donmasını bir nebze engelleyebilirsiniz. Veteriner ya da pet shoplarda satılan vitaminlerden alıp, sokak hayvanlarının sularına damlatarak vücut dirençlerini de yükseltebilirsiniz.

Artık yemekleri çöpe atmayın

Belediyelerden sokaktaki hayvanlar için destek isteyebilirsiniz.
Belediyelerden sokaktaki hayvanlar için destek isteyebilirsiniz.

Besin ihtiyaçlarını karşılamak için kuru mamanın yanı sıra artık yemekleri çöpe atmak yerine, bir kabın içine koyup sokak hayvanlarının yiyebilmesi için bırakabilirsiniz. Ancak bu yiyeceklerin içinde baharatlı, tatlı ya da onlar için zehirli olabilecek şeyler olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Hem mama hem su kaplarının kirlenmemesi, içlerinin çöplerle dolmaması için de ara sıra kontrol edilmesi gerektiğini de unutmamak gerekir. Ayrıca kasaplardan sakatat alıp sokak hayvanları için yol kenarlarına da bırakabilirsiniz.

Veteriner Hekim Serdar Bilen’e göre barınma konusu da önemli hususlardan biri. Bilen, hayvanların da insanlar gibi üşüdüğünü ve bu nedenle özellikle kediler için kartondan, üzeri naylon kaplı basit bir girişi olan ve bu giriş rüzgarın estiği yöne bakmayan geçici barınaklar inşa edebileceğimizi söylüyor. Serdar Bilen, dikkat etmemiz gereken önemli bir noktaya işaret ederek, “Köpekler için kulübe tarzı geçici barınaklar inşa ettiğimiz zaman, kısıtlı sayıda kulübe olabileceği için saldırgan olmayan hayvanların bu barınaklar için saldırganlaşması söz konusu olabilir. Köpekler bir bölgeyi sahiplendikleri zaman saldırganlık eğilimi gösterebilir. Yine de kış iklimine uygun olmayan, minyon veya tüysüz hayvanların bu soğuk mevsimleri daha sağlıklı bir şekilde atlatabilmesi için barınaklar inşa edilebilir. Bunun kontrollü bir ortamda gerçekleştirilmesinde ise fayda var” diyor.

Otomobillerinizi kontrol edin

Soğuk mevsimlerde, imkanınız varsa, yavrulu annelere geçici yuva sunabilirsiniz.
Soğuk mevsimlerde, imkanınız varsa, yavrulu annelere geçici yuva sunabilirsiniz.

Yiyecekten sonra en büyük ihtiyaç olan barınma için kış aylarında özellikle yavrulu annelere geçici yuva olmak çok önemli. Yavrular için geçici yuva olmak onların hayata tutunmaları için büyük destek demek. Ayrıca yalnızca sokaklarda yaşayan değil barınak şartlarında yaşamak zorunda olan dostlarımızı da unutmamak gerek. Onların da beslenme ihtiyaçları için yardım da bulunabilirsiniz.

Tabii ki, kış aylarında kedilerin sıcak bir ortam arayışıyla otomobillerin motor bölümlerine girebileceğini unutmayın. Otomobilinizi çalıştırmadan önce tekerlekte ya da motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor. Bunu aracın kaporta kısmına vurarak da yapabilirsiniz. Ayrıca hasta bir hayvan gördüğünüzde onu kaderine terk etmeyin. Siz bir veterinere götüremiyorsanız bile mutlaka belediyenin ilgili birimini arayıp bilgilendirin. Tüm belediyelerde Geçici Hayvan Bakım Merkezi veya Evcil Hayvan Sağlığı Merkezi olduğunu hatırlatmak isteriz.

Kedi ve köpekler dışında, kuşlar için de pencerenizin önüne ekmek kırıntıları bırakabilirsiniz. Pet şişe kullanarak kolayca yapabileceğiniz yemliklere tahıl taneleri ve yemiş bırakarak beslenmelerini sağlayabilirsiniz.

Evdeki dostlarınıza da dikkat edin

Evdeki dostlarımızın da soğuktan korunmasına dikkat edin.
Evdeki dostlarımızın da soğuktan korunmasına dikkat edin.

Kış aylarında evdeki dostlarınıza da özen göstermenizde yarar var. Kış mevsiminde evcil hayvanınızın uzun süre dışarıda kalmadığından emin olun. Ama hava soğuk diye köpeğinizi eve de hapsetmeyin. Günde en az iki kez dışarı çıkartılması gerektiğini unutmayın. Veteriner Hekim İlker Kaynak, bazı egzotik köpek türlerine ya da küçük, hassas ırklara dışarı çıkarken kıyafet giydirmekte fayda olabileceğini söylüyor.

Soğuk ortamların insanlarda olduğu gibi hem kediler hem de köpekler için hastalığa davetiye çıkardığını unutmayın. Kedi ve köpek yataklarının yalıtımlı bir zemin üzerinde bulunması gerekir. Oda sıcaklığının ise 22 derece olması yeterli.