İzmir deyince ilk akla gelenler tatil beldeleri ve insanın başını döndüren esintili havası olsa da İzmir’i İzmir yapanlar arasında önemli bir şey daha var: Tam 86 yıldır şehre karakter kazandıran ve Türkiye’de fuar kültürünün gelişmesinde büyük katkıları olan İzmir Enternasyonal Fuarı. 18 Ağustos’ta açılışı yapılan fuarda neler var, neler yok araştırdık
İzmir Enternasyonal Fuarı neler vaat ediyor?
İzmir Enternasyonal Fuarı, kuruluş amacı itibariyle bir sanayi ve ticaret fuarı. Yani fuar katılımcıları Türkiye’den ve dünyadan pek çok özel firma, kamu kuruluşu ve STK’dan oluşuyor. Ancak değişen çağla birlikte ticaret ve sanayinin nabzını tutmanın yanı sıra İzmir Enternasyonal Fuarı, teknoloji ve inovasyon konularında da aktif bir tavır sergiliyor.
Bu yıl “enerji ve inovasyon” teması ve #İzmireYakışır sloganı tanıtımı yapılan fuarın ana sponsorlarından Vestel’in de katkılarıyla, fuarda yazılım geliştirme atölyelerinden 3D baskı makinelerine, robot teknolojilerinden VR uygulamalarına kadar pek çok teknolojik aktiviteye rastlamak mümkün. Ayrıca Turkcell, Ankara Teknopark, İzmir İYTE Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş, Hackerspace, Mekatroniklab ve Kids&Robots markaları da teknolojik yüzleriyle fuarda yerini alan markalar arasında.
İzmir Fuarı demek sanat ve eğlence demek!
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın mevcut koşullarında elbette gazino kültürü devam etmiyor ancak konserler ve çeşitli gösteriler hız kesmeden sürüyor. 19 Ağustos’ta Sıla’nın konseriyle yaklaşık 50 bin kişinin doldurduğu çim alanda, bu yıl Teoman, Selami Şahin, Mabel Matiz ve Buika gibi pek çok popüler ismin sahne almaya devam edecek.
İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında popüler müzikten hoşlanmayanlara da hitap edecek şahane bir konserler dizisi gerçekleştiriliyor. Bu yıl Zuhal Olcay, Lisa Simone, Vedat Sakman, Fatih Erkoç ve China Moses gibi pek çok yerli ve yabancı caz sanatçısını ağırlayan Mogambo Caz Geceleri, İzmir’in en eski kulüplerinden Mogambo’nun Kültürpark’taki yerinde gerçekleştiriliyor. 26 Ağustos’a kadar açık hava tiyatrosunda pek çok oyun ve söyleşinin gerçekleşeceğini de hatırlatalım.
Motor sporlarının kalbi de İEF’de atıyor
Motosiklet tutkunlarından büyük ilgi gören Transanatolia rallisi, 19 Ağustos akşamı fuar alanında başladı. Motosiklet, quad, ssv, cip, otomobil ve kamyon kategorilerinde pek çok aracın katıldığı bu zorlu yarış, İzmir’den başlayarak önce Güney sahillerine, sonra Orta Anadolu’ya, son olarak da Samsun’a uzanan 2800 kilometrelik sarp bir parkura sahip.
Toplam yedi gün sürecek bu zorlu yarışa katılan yabancı uyruklu yarışçıların sayısı hiç de az değil. Özellikle racing tipi motosikletleriyle izleyenleri coşturan İtalyan yarışçılar heyecan çıtasını iyice yükselttiyorlar.
2010 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve aynı zamanda Avrupa’nın en uzun rallisi olan Transanatolia’da hem motor sporları için hem de Anadolu’nun turistik açıdan daha iyi tanıtılması adına son derece önemli bir organizasyon.
86. İzmir Enternasyonal Fuarı ile ilgili bilinmesi gerekenler
● Çim Konserleri’ni izdihama maruz kalmadan rahat koşullarda seyretmek istiyorsanız, portatif sandalyenizi alıp en az 2-3 saat öncesinde kendinize bir yer tutun.
● Fuarın açık alanlarında bol bol yeme – içme seçeneği mevcut. Her zevke ve bütçeye uygun şekilde yeme – içme işini halletmek mümkün.
● Fuar alanına girmek için 3 TL tutarında bir bilet almanız gerekiyor. Eğer İzmirim Kart’ınız varsa (İstanbulkart’ın İzmir versiyonu diyebiliriz) kartınızdaki krediyi kullanarak da içeri girebiliyorsunuz.Girişte bilet sırası beklememek için bu yolu tercih etmenizi öneririm.
● Fuarın açık alanları 12:00 – 24:00, holler (yani kapalı sergileme alanları) ise 16:00 – 23:00 saatleri arasında ziyarete açık oluyor.
● Fuar alanında ya da önünde otopark imkanı bulunmuyor. Ancak Kültürpark’a birkaç dakika yürüyüş mesafesinde bulunan Kahramanlar Katlı Otoparkı’nı kullanabilirsiniz.
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kısa tarihi
İzmir için anlamı büyük olan İzmir Enternasyonal Fuarı, aynı zamanda genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk fuar organizasyonu olma özelliğine de sahip. İlk olarak 1927’de, İzmir İktisat Kongresi kararıyla 9 Eylül Panayırı adı altında küçük bir ticaret fuarı olarak yolculuğuna başlayan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bugünkü hacmine ulaşması uzun yıllar sonraya dayanıyor.
Günümüzde de fuar organizasyonunun gerçekleştirildiği Kültürpark, dönemin belediye başkanı Behçet Uz tarafından bir fuar alanına dönüştürüldü. Ve bu tarihten itibaren düzenli olarak her yıl gerçekleştirilen fuar, 2. Dünya Savaşı yıllarında kesintiye uğrasa da İzmirlilerin göz bebeği olmaya devam etti. 1947 yılında İzmir Fuarı Uluslararası Fuarcılık Endüstrisi Birliği (UFI)’ne üye olan İzmir Enternasyonal Fuarı, böylece dünyadaki saygın uluslar arası fuarlar arasındaki yerini almış oldu.