Önümüzdeki yıla damgasını vuracak son teknoloji ürünler

Önümüzdeki yıla damgasını vuracak son teknoloji ürünler

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen IFA, tüketici elektroniği üzerine yapılan en önemli birkaç fuardan biri. Özellikle son kullanıcıya yönelik beyaz eşya ve mobil elektronik ürünlerle ilgili önemli yenilikleri her yıl duyurulduğu bir mekan olan IFA, elektronik sektöründe yaklaşık bir yıl boyunca konuşulacak trendlerin de habercisi.

Bu yıl 31 Ağustos - 5 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenen IFA Berlin fuarı, son kullanıcılar ve sektörün nabzını tutmak için ideal noktalardan biri olarak kendisini gösterdi. Hem evimizde hem de cebimizde yer alan her türlü elektronik cihazın yeni modelleri ve eski, klasik ürünlerin ilerleyen teknolojiyle daha da iyileştirilmiş hallerinin bizi beklediği fuarın odak noktası ise akıllanan ev eşyalarıydı.

Beyaz eşyada yapay zeka dönemi

Akıllı evler, akıllı ev aletleri ve akıllı bileşenlerle (aydınlatma, ağ, güvenlik sistemleri gibi) desteklenmediği takdirde eksik kalacak bir kavram. Bu yaklaşıma odaklanan üreticiler gittikçe akıllanan alışıldık cihazlara (televizyonlar gibi) yenilerini eklemeye devam ediyorlar. Daha da akıllanan çamaşır ve bulaşık makineleri, eksikleri alışveriş listelerine ekleyen akıllı buzdolapları tek başlarına elbette yetmez. Bu sene üreticilerin var olan akıllı ev yönetim konsollarıyla kendi akıllı cihazlarını konuşturmaları öne çıkan bir ayrıntıydı. 

Yurt dışında yaygın şekilde kullanılan Amazon’un yapay zeka destekli kişisel yardımcısı Alexa ile kendi beyaz eşyalarının entegrasyonun sergileyen üreticiler, aynı zamanda bu ürünlerle ilgili sarf malzemeleri ve diğer hızlı tüketim ürünleriyle ilgili de Amazon Dash sipariş sistemi otomasyonunu ürünlerine eklemeye başladı. Bu alanda çalışan en büyük üreticilerden Vestel, her ne kadar ülkemizde bu özellikler henüz kullanılamıyor da olsa özellikle yurt dışına yapılan satışlarda etkili olacağını düşünüyor. 2018 yılında Amazon ülkemizde pazara girdiğinde bu özelliklerin bizler tarafından da kullanılabileceğini düşünmek sevindirici.

Akıllı telefonlarda öne çıkanlar

Akıllı telefonlar tarafında fuar, iki önemli ürüne ev sahipliği yaptı. Bunlardan bir tanesi olan Koreli teknoloji devi LG’nin uzun süredir beklenen modeli V30, dikkat çeken cihazların başında geldi. Çerçevelere veda eden üreticiler arasında yerini sağlamlaştıran LG’yi klasik tasarımını devam ettiren Sony takip etti. Xperia XZ1 ve ufak ebatlı ama güçlü telefon sevenler için üretilen XZ1 Compact modellerini tanıtan Sony, kullanıcıların yer yer şikayet ettiği kalın kenarlara dokunmadı ama XZ1 modelinde telefonu inceltti. Görüntüleme teknolojileri açısından da gösterecek yenilikleri olan Sony, mini profesyonel video kamerası RX0’ı da IFA Berlin kapsamında duyurdu.

Sony XZ1
Sony XZ1

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden olan Lenovo hem bilgisayar hem de akıllı telefonlar tarafında önemli duyurularla fuarda yerini aldı. Intel’in sekizinci nesil, kod adı Coffee Lake olan işlemcilerini kullanmaya başlayan ilk üretici olan Lenovo, bir sürpriz yaparak bu işlemcileri kullandığı en yeni dönüştürülebilir ikisi bir arada dizüstü bilgisayarı Yoga 920’yi tanıttı. Ufak tefek yapısı ve yarım günü geçen pil ömrüyle dikkat çeken cihaz her şekle girebilen hızlı ve yetenekli bağlantı teknolojisi olan Thunderbolt 3’e de gövdesinde yer veriyor. Dolayısıyla geleceğe uyumlu bir yatırım olarak raflarda yerini alacağı zamanı bekliyor.

Lenovo Moto Z2 Force
Lenovo Moto Z2 Force

Akıllı telefon tarafında ise modüler eklenti ekosistemi MotoMods destekleyen, Moto Z2 Force ve Moto Z2 Play isimli iki yeni cihaz tanıtan Lenovo, daha farklı bir tercih arayan kullanıcıları Moto X4 ile cezbetmeye çalışacak. Bu akıllı telefon aynı zamanda dört cihaza aynı anda bluetooth ses yayını da yapabiliyor.

Televizyonda Nano Cell Display teknolojisi

Koreli elektronik devi LG televizyon konusunda geldiği aşamaları fuarda göz doldurucu biçimde sergiledi. 4K OLED televizyonlarıyla geniş bir demo alanı oluşturan firmanın Nano Cell Display teknolojisiyle neler yapılabildiğini gösterdi. Özellikle de bir koridorda dairesel tavana yerleştirilmiş ekranlar etkileyiciydi. Ürünlerine entegre ettiği nesnelerin internet temelli akıllı ev ve sesli komut teknolojisi olan SmartThinQ ile hayatı kolaylaştırmayı hedefleyen LG, ileri seviye çamaşır ve kurutma makineleriyle de evinizde yer almayı hedefliyor.

LG OLED TV
LG OLED TV

Şehrin fuar alanı dışında bir noktasında düzenlediği özel etkinlikle kendisini gösteren Samsung, yeni giyilebilir cihazı Fit 2 Pro modelini tanıttı. Aynı zamanda akıllı ev teknolojilerinde de yeni nesil akıllı telefonları olan Galaxy S8 ve Note 8’de yer alan Bixby’yi farklı bir formla kullanacağını duyuran Samsung, bu sayede Amazon Alexa rakipleri arasına katılmış oldu. Akıllı telefon tanıtımını daha önceden yaparak Note 8’i piyasaya süremeye hazırlanan Samsung kullanıcıların ceplerine seslenen bir tanıtım yapmadı.

Samsung Gear Fit 2 Pro
Samsung Gear Fit 2 Pro