Çeşme ve Bodrum ‘out’, Mikonos ve Ibiza ‘in’

Çeşme ve Bodrum ‘out’, Mikonos ve Ibiza ‘in’

Özellikle son birkaç yıldır Türklerin yurt dışındaki en gözde tatil yerlerinden olan Ibiza ve Mikonos’un yaz esintileri ülkenin dört bir yanında hissediliyor. Her geçen yıl daha fazla kişi akın akın bu adaların yolunu tutuyor. Peki neden? Mikonos ve Ibiza furyasını, adaların günlük hayatını, eğlence kültürünü ve dur durak bilmeden artan popülerliğini ele aldık…

Mikonos 2017 yazının da en gözde tatil duraklarından biriydi

Mikonos’un simgelerinden biri de değirmenler
Mikonos’un simgelerinden biri de değirmenler

Her ne kadar Türkiye’nin Akdeniz ve Ege sahilleri eşine az rastlanır güzelliklere sahip olsa da son yıllarda yadsınamaz bir gerçek var: Çeşme, Alaçatı ve Bodrum yaz aylarını tatil yaparak geçiren deniz, kum, güneş sevdalılarına artık dar geliyor! Türkiye’nin ünlü tatil beldelerinin pahalılığı ve kalabalığı, yurt dışında tatil yapmanın geçmişe oranla daha erişilebilir olması gibi nedenlerle farklılık arayışında olanlar bu yıl da ağırlıklı olarak Ege Denizi’ndeki Kiklad Adaları’na bağlı Mikonos’u tercih etti. Öyle ki tatil rotasını Mikonos’a çevirenlerin her adımda bir Türk’e rastlamaları işten bile değil… Çünkü “Rüzgarın Adası” olarak bilinen Mikonos, yalnızca Yunanistan’ın değil bütün Avrupa’nın en ünlü eğlence adaları arasında. Son zamanların popüler ifade biçimiyle özetlemek gerekirse: Çeşme ve Bodrum ‘out’, Mikonos ve Ibiza ‘in’.

Adada seçenek çok

Tatilcilerin yaz aylarında Mikonos’a gitmesinin nedenlerinden biri de turkuaz denizi
Tatilcilerin yaz aylarında Mikonos’a gitmesinin nedenlerinden biri de turkuaz denizi

M.Ö. 5000 yılından beri yaşamın devam ettiği adada daimi ikamet edenlerin nüfusu 15 bin. Ancak yaz aylarında gelen turistlerle birlikte bu sayısı bazen 50, hatta 100 bini geçiyor. Turkuaz denizi, eğlencenin tam gaz devam ettiği meşhur beach club’ları ve her kesime hitap eden çeşitliliğiyle Mikonos, Yunanistan’ın sayıları yüzlerle ifade edilen adaları arasında belki de en popüler olanı. Interni, Nammos, Caprice, Santa Marina ve Scorpios gibi ünlülerin de uğrak noktası olan meşhur mekanlar haricinde daha pek çok alternatif bulmak, farklı konseptlerdeki kafe ve restoranları deneyim etmek mümkün. Adada yer alan mekanlarda dans, eğlence, müzik, kahkaha ve sohbet 7/24 devam ediyor.

Kültür ve iklim benzerliği öne çıkıyor

Adanın Türkiye’yle kültür ve hava açısından benzerliği de ön plana çıkıyor. Türk sayısındaki fazlalık nedeniyle de Çeşme ve Bodrum müptelaları Mikonos’ta yabancılık çekmiyor, hatta eğlencenin ve huzurun sınırlarını zorluyorlar. Dahası Rodos, Girit ve Paros Adaları haricinde Mikonos’ta da Türk işletmeleri ve markalarındaki büyük artış dikkatleri fazlasıyla çekiyor.

Adada yaz aylarında Türk nüfusu öyle yoğun oluyor ki bazen Türkiye’de görmeye alışık olduğumuz olaylar da yaşanıyor…

Türkler Mikonos’un yaz aylarındaki müdavimleri olunca, Türkiye’ye özgü olayların Yunanistan’ın en popüler adasında yaşanması da haliyle kaçınılmaz. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda adanın Psarou Plajı’nda bulunan ünlü beach club’lardan Nammos’ta yaşanan kavga, Çeşme ve Bodrum’dan görmeye alışık olduğumuz manzaraları anımsatıyor. Mesela eğlencenin dozunu kaçıran iş adamlarından oluşan iki grup arasında tansiyonlar yükselebiliyor, arbede çıkabiliyor…

Ünlü simaların yolu da buralardan geçiyor 

Şeyma Subaşı, bekarlığa veda partisini Mikonos’ta kutladı
Şeyma Subaşı, bekarlığa veda partisini Mikonos’ta kutladı

Özellikle son birkaç yılda, sosyal medya hesaplarında yüz binlerce takipçisi olan Şeyma Subaşı, Başak Dizer, Eda Taşpınar, Burcu Esmersoy gibi ünlü simaların yanı sıra sosyetenin önde gelenlerinden Sabancılar ve Sarıgül Ailesi de tatil keyfini Mikonos’ta sürmeyi tercih ediyor. Son günlerin en popüler internet yüzlerinden Şeyma Subaşı ise temmuz ayında arkadaşlarıyla birlikte Mikonos’ta bekarlığa veda partisi yaptı. Artık yalnızca yaz eğlenceleri ve bekarlığa veda partileri değil, doğum günleri hatta düğünler bile Mikonos’ta yapılıyor. Onur Baştürk de 30 Temmuz 2017 tarihli Kelebek’teki köşesinde bu duruma esprili bir dille gönderme yapıyor: “Mikonos havalimanındaki pasaport kuyruğunda kimin ne kutlamasına geldiğini anlıyorsun. Askıda elbise ya da smokin taşınıyorsa, bil ki o abi ya da abla düğüne gelmiş. Kız kıza bir grup fazlaca gürültü yapıp pasaport kuyruğunda dahi heyecanla coşuyorsa, bil ki onlar da doğum günü kutlamaya ya da bilemedin bekarlığa veda yapmaya gelmiş.”

Mikonos’u Ibiza takip ediyor  

Ibiza da Mikonos’tan hemen sonra popülerliğini artırdı
Ibiza da Mikonos’tan hemen sonra popülerliğini artırdı

İspanya’nın özerk bölgesi olan Balear Takımadaları’nda yer alan Ibiza da tıpkı Mikonos gibi, sosyal medya, alternatif yurt dışı tatili arayışı, herkesi çeken eğlence hayatı vb. faktörler nedeniyle adından sıkça söz ettiriyor. Ancak daha uzakta yer alması, Mikonos’un aksine Türkiye’den direkt uçuşun olmaması (Adaya Madrid veya Barselona aktarmalı olarak gidiliyor), fiyat pahalılığı gibi nedenlerle Ibiza, Türkler arasında henüz Mikonos kadar popüler değil. Yine de Türkiye’deki şirketlerin Ibiza yatırımları da yok değil. Örneğin Corendon Turizm Grubu, 2016 yazında Marble Stella Maris Hotel’i hizmete açarak “adanın ilk Türk yatırımı” unvanına sahip oldu.

Ibiza’da da Mikonos gibi meşhur eğlence mekanları var

“Parti Adası” olarak nam salmış Ibiza’da da tıpkı Mikonos gibi gündüz ve gece eğlencelerinin nabzını tutan pek çok mekan var. Nassau Beach Club, Blue Marlin, Pacha, Cafe del Mar adanın ismiyle özdeşleşen mekanlar/eğlence durakları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ancak unutmamalı ki iki adaya gidenlerin memnuniyet oranı ne bekledikleriyle doğru orantılı olarak büyük farklılık gösteriyor. En iyisi gelecek yazdan itibaren Mikonos’u da Ibiza’yı tatil rotaları arasına eklemek ve adaların tadını keyifle, içinizden geldiği gibi çıkarmak…