Tüketici elektroniğinde inovasyon akımı, tekdüzelikle bilim kurgu arasında bir yere doğru kayıyor. Birkaç sene sonra seri üretime geçecek olan ürün ve hizmetleri görmemiz gereken Las Vegas’taki Consumer Electronics Show (CES) fuarı, bu yıl daha fazla konsepte ve daha uzun vadeli ürün ile hizmetlere odaklandı.
Consumer Electronics Show (Elektrik Elektronik Fuarı), kısa ismiyle CES, yeni yılın ilk günlerinde gerçekleştirildi. CES’in en önemli özelliği yalnızca endüstriye açık olması. Yani fuarın, endüstriden firmalarda çalışan temsilciler, sektörün önde gelenleri ve gazeteciler haricinde ziyaretçisi bulunmuyor. Buna rağmen fuar her yıl, yoğun bir ziyaretçi akınıyla karşılaşıyor.
50 yıllık mazisi olan fuar, birçok tüketici elektroniği ürününün ilk defa gösterildiği yer olma özelliği taşıyor. 1982 yılında dünyanın belki de en popüler bilgisayar modeli olan Commodore 64’ü burada gören katılımcılar, 1970 yılında ilk ev video kayıt cihazıyla ve 2004 yılında bugünün en çok kullanılan optik disk biçimi Blu-ray’le de burada tanıştı. Endüstrinin ilklerine ev sahipliği yapan CES, bu yıl da sektörün gittiği yönü göstermesi açısından önem taşıyordu. Ancak bu yıl fuar, daha fazla konsepte ve daha uzun vadeli ürün ile hizmetlere odaklandı diyebiliriz.
Elektrik kesintili fuar
Ancak bu yıl CES’e damgasını vuran olay, ne robotlar ne de yapay zekanın yükselişiydi. Bu yıl CES gibi organizasyonlarda nadir görülen bir olay oldu ve elektrikler kesildi. “İnsanlık halidir, olur” desek de, hem bu denli büyük bir etkinliğe yakışmadı hem de bu istenmeyen gelişme sonrası fuarın hırsızlığa karşı boşaltılmış olması sevimsiz bir ayrıntı olarak kayıtlara geçti.
Uçtu uçtu drone uçtu
Gelelim fuarda öne çıkanlara… Fuarın son birkaç yıldır gözde katılımcılarından olan Intel, önemli ürünlerini ve teknolojilerini de CES kapsamında açıklıyor. Fakat bu sene ürünlerden çok yapay zeka ve drone’larla yaptığı gösterilere odaklanmış gibiydi. Fuarda NUC 8 isimli minik ve güçlü masaüstü bilgisayarını tanıtan Intel, bu alanda bilgi işçilerinin de hayatını ufak hacimlerde daha kolay hale getirebileceğini gösterdi.
Telefonu bilgisayara dönüştürecek
Oyunculara yönelik yeşil-siyah karizmatik renklere ve üçlü yılan logosuna sahip ürünleriyle tanıdığımız Razer ise geçtiğimiz aylarda duyurduğu akıllı telefonunu bir dizüstü bilgisayara çeviren Project Linda ile bir hayali daha gerçeğe çevirme yolunda önemli bir adım attı. Android temelli bir dizüstü bilgisayar istiyorsanız ve telefonun yanına ikinci bir cihaz istemiyorsanız, hayatınızı kolaylaştıracak bir cihaz gibi görünen Project Linda, henüz beta aşamasında bir ürün. Umarız bu anlamda yalnızca yazıp çizen ve tarayıcı, mobil hizmetlerle iş hayatını idame ettiren kullanıcılara alternatif yaratabilecek bir başlangıç olur. Zamanında Asus’un ürettiği PhonePad’i de birkaç adım öteye taşımış olurlar.
AMD’den Mobil Ryzen ve Vega M
Yeni yıla duyuru bombardımanıyla giren AMD, halinden memnun görünüyor. Elbette henüz sektörü NVIDIA ve Intel hegemonyasından kurtaramamış olsa da, en nihayetinde son altı aydır özellikle işlemci tarafında attığı doğru adımlarla kendisini toparlamaya başlıyor. Geçen sene tanıttığı Ryzen masaüstü işlemcilerinin mobil ve grafik işlemcili masaüstü sürümlerini duyuran AMD, geniş bir kitleyi sevindirdi. Bu sevinenler arasında elbette, yıllardır bir nevi Intel’e mahkum olan dizüstü bilgisayar üreticileri de var.
Sanal gerçeklikte yeni Vive Pro
Akıllı telefon pazarında istediğini çok fazla bulamayan HTC, Vive sanal gerçeklik gözlükleriyle geniş bir kitlenin beğenisini kazandı. Ülkemize olağan satış fiyatının bir buçuk katı gibi fiyatlarla paralel ithalat şeklinde gelen cihazın yenilenen sürümü Vive Pro, daha yüksek çözünürlük ve daha akıcı bir görüntü sunuyor. Daha yeni bağlantı teknolojileri ve hareket sensörü de sanal gerçeklik deneyimini iyileştiriyor.
En ufak 1 TB sürücü
Western Digital tarafından satın alınan dünyanın en büyük flash bellek üreticilerinden SanDisk, 1 TB depolama alanı sunan ufak ebatta USB C parmak belleğiyle dikkatleri üzerine çekti. Veri yoğunluğunun artması, bu denli ufak alana 1 TB gibi harici mekanik disklerin artık standardı olan miktarda veriyi çok daha hızlı biçimde sığdırma imkanı sağlıyor. Aynı zamanda nispeten ufak kapasiteli sürücülerin iyice minyatürleşmesinin de önünü açıyor.
Ekrana gömülü parmak izi
Vivo isimli akıllı telefon üreticisinin, henüz demo olarak sergilese de, AMOLED ekranlarda kullanılabilecek yeni bir teknolojiyle çıkıp gelmesi heyecan yarattı. Bu yeni teknoloji, parmak izi okuyucusunun ekrana bir tabaka olarak yerleştirilmesini sağlıyor. Dolayısıyla incelen akıllı telefon çerçevelerinden sonra akıllı telefonlarda kendisine başka yer arayan parmak izi okuyucuların, tekrar telefonların ön yüzünde kendilerine yer bulması mümkün olacak.
Casio G-Shock Rangeman GPR B-1000
Casio markasını, birçok yüksek nitelikli elektronik cihazla anıyoruz. Markanın yeni güneş enerjili saati, navigasyon özelliğine sahip. Casio Rangeman modelleri, zor şartlarda bile güneşten enerjisini alarak kendisini çalışır vaziyette tutuyor ve tamamen pili bitse bile güneş enerjisi sayesinde kısmi özellikleriyle yoluna devam edebiliyor. Üstelik kablosuz olarak da şarj edilebiliyor.
Sony Xperia XA2 Ailesi