Dijital güvenlikle ilgili batıl inançlara dikkat

Dijital güvenlikle ilgili batıl inançlara dikkat

Dijital güvenlik konusunun önemi hala tam anlamıyla anlaşılamıyor. Kaspersky’nin Türkiye’de düzenlediği “Kaspersky Dijital Batıl İnançlar Araştırması” anket sonuçlarına göre en yaygın batıl inanç yabancılarla telefonda konuşurken "Evet" veya "Hayır" dememek!

Siber güvenlik tüm dünyada git gide daha da önem kazanıyor. Genel bir tanımlamayla, bilgisayarları, ağları, yazılım uygulamalarını, kritik sistemleri ve kayıt altındaki verileri olası dijital tehditlerden koruma uygulamaları, siber güvenliğin temel ayaklarını oluşturuyor. Dünya genelinde tüm resmi ve özel kuruluşlar, şirketler müşteri güvenliğini korumak, müşterinin kendilerine olan güvenini sürdürmek üzere verileri güvenceye alma sorumluluğu taşıyor.

Küresel siber güvenlik ve dijital gizlilik şirketi Kaspersky de dijital dünyada derin tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı alanında çalışıyor. Şirket, dünya genelindeki işletmeleri, kritik altyapıları, hükümetleri ve tüketicileri korumak amacıyla yenilikçi çözümler üretiyor. Şirketin kapsamlı güvenlik portföyü hem gelişmiş hem de gelişen dijital tehditlerle mücadele etmek için önde gelen uç nokta koruması, özel güvenlik ürünleri ve hizmetleri ile siber bağışıklık çözümleri içeriyor. 

Kaspersky verilerine göre 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafından korunuyor. Kaspersky’ın 220 binden fazla kurumsal müşterisi bulunuyor.
Kaspersky verilerine göre 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafından korunuyor. Kaspersky’ın 220 binden fazla kurumsal müşterisi bulunuyor.

Türkiye’de de şubesi bulunan Kaspersky’nin uzmanları, internet kullanıcılarının bugünlerde itibar gösterdikleri dijital batıl inançları analiz etmek üzere “Kaspersky Dijital Batıl İnançlar Araştırması” adlı bir anket çalışması düzenledi.

“Evet” ya da “Hayır” dememek: Türkiye’den ankete katıların yüzde 87’si, yabancılarla telefonda konuşmalarının kaydedilebileceğine ve hesaplarından para çalmak için kullanılabileceğine inanıyor. Buna bağlı olarak anketin en yaygın batıl inancı, yabancılarla telefonda konuşurken "Evet" veya "Hayır" dememek. Katılımcılar aksi durumda konuşmalarının kaydedilebileceğine ve bankacılık hesaplarının para çalmak amacıyla kullanılabileceğine inanıyor.

HTTPS protokolüne güven: Ankete katılanların yüzde 85'i ise bir web sitesinin HTTPS protokolünün o sitenin gerçekliğini garanti ettiği yönünde fikir bildiriyor. Aslına bakıldığında HTTPS sertifikası, kişisel verilere web sitesinin dışından erişilemeyeceği anlamına geliyor. Şayet amaç bir kimlik avı ise veriler, sitenin kendisi tarafından da çalınabiliyor.

Fabrika ayarlarına dönüş: Katılımcıların yüzde 56’sı bir akıllı telefondaki tüm bilgileri fabrika ayarlarına geri döndürerek silmenin mümkün olduğuna inanıyor. Gerçekte ise akıllı telefondaki veriler, fabrika ayarlarına dönülüp cihaz sıfırlandıktan ve biçimlendirildikten sonra da kurtarılabiliyor. Cihazlardaki depolama alanının özellikleri, verilerin yalnızca üzerine yazılması durumunda silindiği anlamına geliyor; bu durum da sıfırlama sırasında gerçekleşmiyor.

Kötü yazılım internetten geliyor: Türkiye'deki katılımcıların yüzde 62'si ise cihazları internete bağlı değilse kötü amaçlı yazılım bulaşmasının imkansız olduğunu düşünüyor. Gerçekte bir flash bellek veya başka bir çıkarılabilir disk kullanarak internete bağlı olmadan da cihaza virüs bulaştırılabiliyor.

“Gizli mod” gizliliği: Ankete katılanların yüzde 85’i tarayıcıdaki "Gizli" modun internette tam anonimlik sağladığını düşünüyor. Ancak "Gizli" modu, mutlak gizliliği garanti etmiyor. Bu moddaki tarayıcı sadece, ziyaret edilen web sitelerinin geçmişini, çerezleri, indirme geçmişini ve tam anonimliğe eşit olmayan yetkilendirme verilerini kaydetmiyor.

“Teknolojinin karmaşıklığı endişelendiriyor”

Araştırmayla ilgili açıklamada bulunan Kaspersky Türkiye Genel Müdürü İlkem Özar, dijital batıl inançların genellikle teknolojinin karmaşıklığı veya bilinmezlikleriyle ilişkilendirilen endişelerin bir sonucu olarak ortaya çıktığına dikkat çekerek “Teknoloji ve dijital dünya hakkında bilgilenmek ve gerçeklikle uyumlu bir şekilde düşünmek önemli. 25 yılı aşkın bir süredir, tehditlerle olduğu gibi aynı zamanda dijital batıl inançlarla da savaşıyoruz. Anketimize katılan kullanıcıların üçte birinden fazlasının hala kaktüs bitkilerinin bir monitörden yayılan zararlı olabilecek radyasyonu emdiğine inandığını görebiliyoruz. Bu nedenle dijital okuryazarlığı sürekli olarak geliştirmenin ve güvenlik çözümleri kullanmanın önemli olduğunu düşünüyoruz" diyor.

Verilerinizin güvenliği konusunda endişelenmemek için mobil cihazlar da dahil olmak üzere tüm cihazlara güvenlik çözümü yükleyebilirsiniz.
Verilerinizin güvenliği konusunda endişelenmemek için mobil cihazlar da dahil olmak üzere tüm cihazlara güvenlik çözümü yükleyebilirsiniz.

Kaspersky uzmanlarından güvenlik önerileri

Akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar kullanımı sırasında çeşitli siber tehditlere karşı korunmak için uzmanların önerdiği aşağıdaki ipuçları işinize yarayabilir:

  • Sosyal ağlarda ve popüler platformlarda gezerken gizlilik ayarlarına dikkat edin.
  • Tüm hesaplarınız için güçlü ve benzersiz şifreler kullanın. Örneğin farklı harfler, sayılar ve özel karakterler de içeren en az 12 karakterli bir şifre oluşturun. Bunları şifre yöneticilerinde saklayın.
  • İzin veren hizmetlerde, iki faktörlü yetkilendirme ayarlayın.
  • Uygulamaları yalnızca resmi mağazalardan indirin ve cihazda hangi programların yüklü olduğunu periyodik olarak kontrol edin.
  • Postadaki, anlık mesajlaşma programlarındaki veya sosyal ağlardaki şüpheli bağlantıları arkadaşlarınızdan dahi alsanız asla takip etmeyin.
  • Kişisel veya ödeme verilerinizi girmeden önce adres çubuğundaki sitenin adının baştan sona kadar doğru olduğuna emin olun.
  • Kulaktan dolma bilgilere, şehir efsanelerine itibar etmeyin. Dijital okuryazarlığınızı sürekli olarak geliştirin.
  • Verilerinizin güvenliği konusunda endişelenmemek için mobil cihazlar da dahil olmak üzere tüm cihazlara güvenlik çözümü yükleyin. Bu çözüm ortağınızın güvenilir bir şirket olmasına dikkat edin.
QKimlik Koruma Sigortası ile hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.
QKimlik Koruma Sigortası ile hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Quick Sigorta da dijital güvenlikte çözüm ortağınız

Quick Sigorta Bütünleşik Pazarlama Direktörü Funda Çakar Deniz, dijital kimlik hırsızlığından nasıl korunulabileceğine dair şu önerilerde bulunuyor: “Dijital kimlik hırsızlığında korunmak için kişisel bazı önlemler alabilirsiniz. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlarınızı koruyabilir, şüpheli sitelerden ve mesajlardan uzak durabilir, güvenli bağlantılara tıklayabilir ve güçlü şifreler oluşturabilirsiniz. Öte yandan banka hesaplarınızı sürekli izleyip denetleyebilir ve özellikle kimliğiniz, uçak biletiniz gibi kişisel bilgilerinizin olduğu sosyal medya paylaşımlarınızı sınırlandırabilirsiniz.”

Quick Sigorta tam da bu konuda fayda sağlayacak bir ürün sunuyor. QKimlik Koruma Sigortası ile hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi adresinden faydalanabilirsiniz.