Pandemi seyahat sigortalarına nasıl bir yaklaşım getirdi?

Pandemi seyahat sigortalarına nasıl bir yaklaşım getirdi?

Pandemi etkilerinin azalmasıyla birlikte raflardan inen tatil planları, seyahat sigortalarına talebi artırdı. Pandemi öncesinde özellikle yurt dışı seyahatlerinde vize evrakı olarak görülen seyahat sigortaları, günümüzde seyahatlerin olmazsa olmazı haline geldi. Küresel salgının seyahat sigortalarına etkisini tüm yönleriyle ele aldık.

Seyahat sigortaları pandemi ile vize evrakı olmaktan çıktı
Seyahat sigortaları pandemi ile vize evrakı olmaktan çıktı

Yaşamın tüm alanlarında değişim yaratan pandemi, seyahat alışkanlıklarını da değiştirdi. Bu süreçte tüm dünyada yaşanan seyahat kısıtlamaları, seyahat sigortalarını derinden etkiledi. Pandemi etkilerinin hafiflemesinin ardından başlayan normalleşme süreciyle seyahat sigortalarına yönelik talep yeniden yükselişe geçti. Sigorta şirketi temsilcileri söz konusu talep artışının önümüzdeki dönemde daha da yükselmesini bekliyor.


Pirim artışı yüzde 140’ı buldu

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte artışa geçen seyahatler, küresel salgınla önemi daha da iyi anlaşılan seyahat sigortalarının popülerliğini artırdı. Tatilciler olası bir salgın karşısında önlem almanın izini sürdü. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından açıklanan en güncel veriler de küresel salgınla prim üretimi düşen seyahat sağlık sigortasında artış yaşandığını gösteriyor. 2022 yılının haziran ayı toplam prim üretim verilerine göre seyahat sağlık branşında 2021’in aynı dönemine göre yüzde 140’ı bulan bir artışla 515 milyon TL prim üretildi. Pandemi nedeniyle seyahat yasaklarının uygulandığı 2021 yılının aynı döneminde prim üretimi 120 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Salgının etkilerinin zirveye ulaştığı 2020 yılı mayıs ayında ise seyahat sağlık sigortalarında prim üretimi 38 milyon TL seviyelerindeydi. 2021’de yüzde 205 artışla toplam 1 milyon 145 bin kişi seyahat sağlık sigortası yaptırırken 2020’de bu rakam 375 bin sınırında kalmıştı. Söz konusu veriler, normalleşme süreciyle seyahat sağlık sigortasının atağa geçtiğini ortaya koyuyor.


Yolcu trafiği hareketlendi

Öte yandan seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla yolcu trafiği de hareketlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en güncel verilerine göre yılın ilk çeyreğinde yurt dışına seyahat edenlerin sayısı bir önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 269,6 artarak 1 milyon 39 bin 666 kişi oldu. Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde148,1 artarak 6 milyon 451 bin 657 kişi oldu.


Seyahat sigortalarına yönelik farkındalık arttı

Küresel salgının ardından seyahat sigortasına yönelik talep artışını değerlendiren sektör temsilcileri, pandeminin seyahat sigortalarına yönelik farkındalığı artırdığı noktasında birleşiyor. Pandemi öncesince yurt dışı seyahatler odağında adeta vize evrakı olarak görülen bu sigorta türü, seyahatlerin olmazsa olmazı haline geldi. Tatilciler seyahat planları sırasında seyahat sigortalarının kapsamını iyice araştırırken farklı teminat taleplerinde bulunmaya başladı. Bu durum şirketler arasında rekabeti artırırken ürünleri de çeşitlendirdi. Farklı amaçlarla seyahat eden sigortalılara yönelik özelleştirilebilir sigorta ürünleri geliştirildi. Bu sayede eskiden tek bir ürün olarak pazarlanan seyahat sigortası farklı alternatifleriyle farklı sorunlara çözüm getirdi. 

Sigorta şirketleri farklı amaçlarla seyahat eden sigortalılara yönelik özelleştirilebilir ürünler geliştiriyor.
Sigorta şirketleri farklı amaçlarla seyahat eden sigortalılara yönelik özelleştirilebilir ürünler geliştiriyor.

COVID-19 teminatı gereklilik haline geldi

Sigortalıları olası risklere karşı güvence altına almayı sağlayan seyahat sigortaları, özellikle yurt dışına çıkacaklar açısından büyük önem taşıyor. Yurt dışı seyahatlerde acil durum, hastalanma, kaza geçirme, yakın bir aile üyesinin vefatı nedeniyle acil geri dönüş, bavul kaybetme gibi istenmeyen olaylar karşısında sigortalıları güvence altına alıyor. Öte yandan küresel salgın, COVID-19 teminatını da bir gereklilik haline getirdi. Sigorta şirketleri farklı ihtiyaç ve beklentilere uygun ek teminatlarla sigorta poliçesini genişletebiliyor. Pek çok konsolosluğun vize başvurusu sırasında zorunlu olarak istediği yurt dışı seyahat sağlık sigortası, seyahat boyunca yaşanabilecek acil sağlık sorunlarına güvence sağlarken aynı zamanda isteğe bağlı olarak COVID-19 dahil olmak üzere tüm salgın hastalıklar nedeniyle oluşabilecek tedavi giderlerini kapsayabiliyor. 

Seyahat sigortaları COVİD-19 gibi salgın hastalıkların tedavilerini karşılıyor
Seyahat sigortaları COVİD-19 gibi salgın hastalıkların tedavilerini karşılıyor

Poliçelerin kapsamı genişliyor

Turistik ve kısa süreli ticari vize başvuruları kapsamında yurt dışından Türkiye’ye seyahat eden yabancı uyruklu kişiler, seyahat sağlık sigortasıyla karşılaşabilecekleri acil sağlık sorunlarını teminat altına alabiliyor. Ayakta tedavi ve hastane harcamaları teminat limitleri dâhilinde karşılanıyor. Bunların yanında zorunlu nedenlerle tur iptali, tıbbi nakil teminatı, sigortalının tıbbi nedenlerle geri dönüş teminatı ile tıbbi danışma gibi hizmetler de poliçe kapsamında sunulabiliyor.

Seyahat sigortaları ayakta tedavi ve hastane harcamaları teminat limitleri dâhilinde karşılanıyor
Seyahat sigortaları ayakta tedavi ve hastane harcamaları teminat limitleri dâhilinde karşılanıyor

Seyahat sağlık sigortası hangi teminatları kapsıyor?

  • Ferdi kaza kapsamında ölüm ve sakatlanma
  • Cenaze nakli
  • Tatil süresince hastalık veya yaralanma durumunda tıbbi tedavi giderleri
  • Tatil sırasında hastalanma veya yaralanma halinde uygun bir tıbbi merkeze nakil giderleri
  • Tedavi bittikten sonra ikametgâha dönüş
  • Konaklama süresinin uzadığı durumlarda aile üyelerinden birinin hastanenin bulunduğu yere seyahat giderleri
  • Seyahat esnasında kayıp bagajın bulunması halinde sigortalının evine veya seyahat için tasarlanan varış yerine gönderilmesi giderleri
  • Seyahatin iptal edilmesi durumunda bu iptal işleminden dolayı ortaya çıkabilecek zararların güvence altına alınması
Seyahat sigortaları sakatlanma nedeniyle oluşan sağlık sorunlarını teminat altına alıyor
Seyahat sigortaları sakatlanma nedeniyle oluşan sağlık sorunlarını teminat altına alıyor