Kitapçılar bulunduğu kente anlam katan buluşma noktaları. İşte kimi Türkiye’ye yayılan şubeleriyle öne çıkan kimi de kafe hizmeti de veren kitabevleri...
Pandora Kitabevi
Pandora Kitabevi 1991 yılında Beyoğlu’nda açıldı. Yakın zamanda artan kira maliyetleri nedeniyle Beyoğlu mağazasını ve Koç Üniversitesi şubesini kapatan Pandora, yoluna 2014 yılında açtığı Nişantaşı şubesi ile devam ediyor. Pandora, İngilizce yayınlar ve yabancı dillerdeki ders kitapları açısından kitap severlere zengin bir seçki sunuyor. Pandora kitabevinin koleksiyonunda, Türkçe ve farklı dillerde yayımlanmış; fotoğraf, sinema, arkeoloji, tarih, edebiyat, yemek, hobi gibi birçok kategoride kitap yer alıyor.
Robinson Crusoe 389
Robinson Crusoe, 1994 yılında Beyoğlu’nda açıldığında felsefesi; “duvarlar boyunca kitap” oldu. Uzun bir zamandır İstiklal Caddesi 389 numarada faaliyet gösteren Robinson Crusoe, kira artışına dayanamayarak 2014 yılında kendisine kapılarını açan SALT Beyoğlu’nun İstiklal Caddesi No:136’daki binasına taşındı. Taşınma sırasında Robinson’un yardım çağrısına koşan kitap severler, kitapları “elden ele” yeni yerine taşıdı. Bankalar Caddesi’ndeki SALT Galata binasının dördüncü katında da bir şube açan Robinson, değerli Türk yazarlar, yeni nesil yerli ve yabancı romancılar, bilim kurgu, sanat, korku gibi geniş bir yelpazede kitaplar barındırıyor.
Minoa Kitabevi
Beşiktaş Akaretler’de üç katlı mağazası bulunan bağımsız bir kitabevi kafe olan Minoa, 2014 yılından bu yana hizmette. Minoa’nın Maslak’ta sadece kitapların bulunduğu, Nişantaşı ve Levent’te ise hem kitabevi hem de kafe olarak hizmet veren şubeleri de bulunuyor. Kitabevinde edebiyattan sanata, bahçecilikten yeme-içme kültürüne kadar çok çeşitte kitap bulmak mümkün. 45 binin üzerindeki Türkçe ve İngilizce kitap, okurları bekliyor. Minoa’da, kırtasiye ve ev dekorasyonu alanında özel tasarım ürünler de beğeniye sunuluyor.
Patika Kitabevi
Teşvikiye Patika Kitabevi, Müslüm Uzun tarafından 2003 yılında kuruldu. Nişantaşı'ndaki kentsel açık alan Milli Reasürans Pasajı'nın alt katında kitap severleri ağırlayan Patika, çokça müdavimi olan bir kitabevi. Sanat, edebiyat, şiir, yabancı yayın arşivinin yanı sıra kalem, defter gibi kitapla alakalı kırtasiye ürünleri de satıyor. Kitabevinin ferah bir mekânı, geniş deri koltukları bulunuyor. Patika’da çağdaş ve klasik sanat kitapları, özel koleksiyonlar, eski ve değerli kitaplar, fotoğraf, mimari, tasarım, film, müzik ve genel kültür gibi kategorilerde yayınlar bulmak mümkün.
Denizler Kitabevi
1993 yılında Beyoğlu’nda kurulan Denizler Kitabevi, pandemi sürecinde karşılaştığı kira artışı sebebiyle çözümü Galata Kulesi’ne inen Galip Dede yokuşuna taşınmakta buldu. Yeni adresi de sıcak bir ortama sahip olan Denizler Kitabevi’nde edebiyat, sanat, tarih, polisiye gibi alanlarda yeni çıkan kitaplar ve kitabevine ait yayınların yanı sıra nadir eski haritalar, gravürler ve hat sanatıyla ilgili geniş bir koleksiyon bulunuyor.
Kırmızı Kedi Kitabevi
İstanbul Beyoğlu’nda 2008 yılında kurulan ve Tünel Meydanı’yla özdeşleşen Kırmızı Kedi Kitabevi; yayınevi, kitabevi, dağıtım ve bilgi teknolojileri alanlarında hizmet sunuyor. Türkiye’nin birçok ilinde 20’den fazla şubesi olan Kırmızı Kedi, 2010 yılıyla birlikte yayın yelpazesini de genişleterek farklı türlerde kitaplar basmaya başladı. Kırmızı Kedi, yayınevi ayağında bilimsel ve eleştirel içerikli ilginç ve farklı tarzlarda kitaplara yer veriyor.
D&R mağazaları
D&R, ilk mağazasını 1997’de İstanbul Erenköy'de açtı. D&R’ın şu anda Türkiye genelinde 51 ilde 200’den fazla mağazası bulunuyor. Kitaptan müziğe, filmden elektronik ürünlere, oyundan hobiye, hediyelik eşyadan kırtasiyeye kadar geniş bir yelpazede ürün sunan D&R’ların bazılarında oturup kitap okuyacak alanlar da mevcut.
Arkadaş Kitabevi
Yayınevi de bulunan ve Ankara’nın en büyük kitabevleri arasında yer alan Arkadaş Kitabevi’nin Çankaya Oran’daki ilk mağazası dışında, Kentpark ve Atlantis alışveriş merkezleri içinde de şubesi bulunuyor. Kitap-kafe tarzında hizmet veren Arkadaş Kitabevi, içeriye girildiği zaman bir kitapçıdan daha çok bir kütüphaneyi andırıyor. Arkadaş Kitabevi hem kitapseverlerin hem de ortamın ders çalışmak için elverişli olması sebebiyle öğrencilerin uğrak mekânı.
Remzi Kitabevi
Remzi Kitabevi’nin kökeni 1927 yılına kadar uzanıyor. Kitabevi olmadan önce, Remzi Bengi tarafından İstanbul'un Beyazıt ilçesinde kurulan bir yayınevi idi. Ardından Beyazıt'ta bir dükkânda kitabevi olarak faaliyet göstermeye başladı. İlk olarak Ümit Kitabevi adını aldı. 1930 yılına gelindiğinde ise adı Remzi Kitabevi olarak değişti. Günümüzde kitap-kafe konseptinde hizmet veren Remzi Kitabevi, Ankara’da Armada AVM; İstanbul’da Akmerkez, Kanyon AVM, Zorlu Center, Suadiye, Rumeli Caddesi; İzmir’de ise Agora ve Konak Pier’de kitap tutkunlarını ağırlıyor.
Türk Alman Kitabevi & Cafe
İstanbul Beyoğlu’nda 1955 yılında kurulan Türk Alman Kitabevi’nin babası, Avusturya vatandaşı olan Franz Mühlbauer. Türkçe, Almanca ve İngilizce kitapların çoğunlukta olduğu iki katlı modern kitapçıda, kahve ile tatlı servisi de yapılıyor. Almanca ders kitaplarının da aralarında olduğu farklı disiplinlerden birçok Almanca kitabın bulunduğu Türk Alman Kitabevi’nden ayrıca istenilen kitaplar da sipariş edilebiliyor. Türkiye’den yazarların Almanca baskısı yapılmış kitapları da Türk Alman Kitabevi’nde yer alıyor.