Brave Browser, Goggles özelliğiyle kişiselleştirilebilir arama deneyimi sunuyor

Brave Browser, Goggles özelliğiyle kişiselleştirilebilir arama deneyimi sunuyor

Google’a meydan okuyan Brave Browser, gelişmiş yeni özelliği Goggles ile kullanıcılara kişiselleştirmiş arama yapma imkânı tanıyor. Arama sonuçlarını kategorize edip filtrelemeyi sağlayan bu özelliğiyle arama motoru optimizasyonuna şeffaf ve kullanıcı dostu yeni bir yaklaşım getiriyor. Peki Goggles arama alışkanlıklarımızı değiştirebilir mi?

İlk yılında 2,5 milyar aramayı geçen Brave Browser, kullanıcıların kişisel tercihlerini belirleyerek arama motorunu kendilerine göre şekillendirmelerine olanak sağlayan Goggles özelliğini kullanıma sundu. Arama sonuçlarının sıralamasını değiştirme ve kişiselleştirilmiş filtreler oluşturabilme avantajı sunan bu özellik, Google gibi geleneksel arama motorlarında hemen bulunamayacak kaynakları saniyeler içinde kullanıcıların önüne getiriyor.


Kullanıcı dostu deneyim

Kullanıcı tabanını ikiye katlayarak geçtiğimiz yıl 50 milyon aktif kullanıcıya ulaşan Brave Browser, platformuna eklediği yeni özelliklerle kullanıcı dostu bir deneyim sunuyor. Geçtiğimiz yıl 1,3 milyon içerik üreticisi tarafından desteklenen Brave Browser, yeni özellikleriyle rekabette öne çıkıyor. Satışlarını da 4 kat artırarak piyasanın hakimi Goggle’ın tekelini kırmak için adım adım ilerliyor.


Beta sürümünden çıktı

Brave Browser, Goggles özelliğini kullanıma sunmanın yanı sıra, arama motorunun beta sürümünden çıktığını açıkladı. Geçtiğimiz nisan ayında kullanıcıların aramalarının sonuna reddit ekleme ihtiyacını ortadan kaldıran şirket, kullanıcıların yalnızca anahtar kelimelerin yer aldığı içerikleri değil, ilgili toplulukların söz konusu içeriklerle ilgili paylaşımlarını da görmelerine olanak sağlıyor.


Goggles nasıl çalışıyor?

Goggles, kullanıcıların arama sonuçlarına filtreler ve kurallar ekleyerek sonuçları kişiselleştirmelerini sağlıyor. Bu filtreler birbirinden farklı kriterlere bağlı olarak sıralanan içeriklere erişimi destekliyor. Kullanıcılar arama sonuçlarında görmek istemediği alanları çıkarabilirken aramanın kapsamını da genişletebiliyor. Böylece arama motoru sonuçlarında tek bir sıralama düzeni yerine, sınırsız sıralama seçeneğine kavuşabiliyor. Kullanıcılar, search.brave.com'a üzerinde yer alan Goggles sekmesi üzerinden bu özellikten faydalanabiliyor. Brave Browser’ın Github hesabı da kullanıcıların kendi kişiselleştirilmiş Googles sayfasını tasarlanmasına yardımcı oluyor.


Bağımsızlığa ve yeniliğe öncelik veriyor

Kısa sürede Google ve Bing gibi diğer yerleşik arama motorlarıyla rekabet edebilecek bir hizmet kalitesine ulaşan Brave Search’te arama yöneticisi koltuğunda oturan Josep M. Pujol, “Brave Search olarak 1 yıl önce başlayan yolculuğumuzda her zaman kullanıcılara hak ettikleri gizliliği sağlamak için bağımsızlığa ve yeniliğe öncelik verdik. Dijital teknolojilerin gücüyle web değişiyor ve bir yılda elde ettiğimiz mesafe, kullanıcıları ilk sıraya koyan yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunun kanıtı niteliğinde” dedi.

Goggles, filtreler kullanarak arama sonuçlarını kişiselleştiriyor.
Goggles, filtreler kullanarak arama sonuçlarını kişiselleştiriyor.

Kaliteli içerik geliştiricilerinin sesini dünyaya duyuracak

Brave Search’ün Goggles özelliğiyle Google’ın arama listesine girmeyen kaliteli içerik üreticilerinin web’de daha görünür olması bekleniyor. Arama motorlarının kalıplaşmış iş yapış şeklini değiştirerek kullanıcılara kişiselleştirilmiş arama yapma özgürlüğü kazandırdıklarını söyleyen Josep M. Pujol, “Web’in sunduğu içerik dünyası, karmaşık ve zengin bir yapıya sahip. Goggles ile her kesimden insanın Brave Search’te kolaylıkla kişiselleştirilmiş arama yapmasını sağlarken içerik geliştiricilerin seslerini duyurmalarına da fırsat tanıyoruz” diye belirtti.


Nokta atışı arama özelliği

Brave Search, Goggles özelliğiyle neredeyse sınırsız sayıda sıralama seçeneği sunabiliyor. Böylece genel amaçlı bir arama motoru için oldukça spesifik kullanım sağlıyor. Arama motorlarındaki içsel önyargıları rafa kaldıran bu özellik, kullanıcıların algoritmadaki herhangi bir içsel önyargıya karşı koymasına olanak tanıyor. Yalnızca belirli konulara ve kaynaklara odaklanmak isteyenlere rehberlik ediyor. İçeriklere nokta atışı arama yaparak ulaşabilen kullanıcılar, bilgi kirliliği yaşamadan istedikleri bilgilere erişebiliyor.

Goggles belli konulara ve kaynaklara odaklanmak isteyenlere yol haritası sunuyor.
Goggles belli konulara ve kaynaklara odaklanmak isteyenlere yol haritası sunuyor.

“Cesur Yürek”

Oldukça şeffaf bir bakış açısına sahip olan Goggles özelliği, reklam ve siyasi eğilimler gibi nedenlere bağlı olarak arama sıralamalarına müdahale etmeyen yönüyle kullanıcılarla kurduğu dostluğu pekiştiriyor. Kullanıcıların arama sonuçlarının sıralamasını seçmesine, değiştirmesine veya genişletmesine izin vererek kullanıcılara özgürĺük veriyor.

Brave Search kullanıcıları, şirketin bağımsızlığına yüz üzerinden 92 puan veriyor. Bir yıl önce faaliyete başladığında bu oran 87’ydi. Dünya çapında arama hacminin %85'ine ve masaüstü tarayıcı kullanımının %60'ından fazlasına hakim olan Google’un tekelini kırmak adına oldukça cüretkar bir yaklaşım benimseyen şirket, bu yönüyle de “Cesur Yürek” olarak anılıyor.

Hızlı bir kullanıcı büyümesi elde eden Brave Browser, birbiri ardına kullanıma sunduğu yenilikçi özellikleriyle teknoloji tekellerine adeta meydan okuyor. Şirket, yeni özelliklerin çıkış noktasını şu temel ilkelere dayandırıyor:


5 temel ilkeye sahip

Bağımsızlık: Kullanıcılarımıza web aracılığıyla sıfırdan oluşturdukları dizilimlerin sonuçlarını sunuyoruz.

Gizlilik: Kullanıcılarımızın aramalarını ve tıklamalarını izlemiyoruz.

Kullanıcı Odaklılık: Reklam veya veri odaklı değil kullanıcı odaklı bir yaklaşıma sahibiz.

Şeffaflık: Sonuçları sansürlemiyor, gizlilikten ödün vermiyor, önyargıyla yaklaşıp kendi inisiyatifimizle filtreleme yapmıyor, yasal olarak gerekmedikçe sıralamaya müdahale etmiyoruz.

Sorunsuz: Tarayıcı ve arama arasında sınıfının en iyisi bir entegrasyon yeteneğine sahibiz, anlık sonuçlarda bile kullanıcılarla çözüm ortaklığı kuruyoruz.

Goggles, bağımsızlık, gizlilik, kullanıcı odaklılık, şeffaflık ve sorunsuzluk ilkeleriyle tasarlandı.
Goggles, bağımsızlık, gizlilik, kullanıcı odaklılık, şeffaflık ve sorunsuzluk ilkeleriyle tasarlandı.