Dünyanın en iyi gösteri ve konser merkezleri

Dünyanın en iyi gösteri ve konser merkezleri

Günümüzde sahne sanatları ve spor adına birçok mekân bulunuyor ki bunlardan bazıları popüler kültüre adını altın harflerle yazdırdı. Bu nedenle kültür sanat ve sporun buluştuğu dünyanın en iyi sahnelerini derledik. 

Sydney Opera Binası
Sydney Opera Binası

Sydney Opera Binası- Sydney, Avustralya

Sydney’in sembolü ve 20’nci yüzyılın en ünlü yapılarından biri olan Sydney Opera Binası, Danimarkalı mimar Jorn Utzon tarafından tasarlandı. 2003 yılında Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanan bu bina UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Mirasları Listesine alındı. İçinde beş salon içeren opera binası 2679 koltuklu konser salonu, 1547 koltuklu opera tiyatrosu, 544 koltuklu drama tiyatrosu, 398 koltuklu Playhouse ve 364 koltuklu stüdyo sahnesini bünyesinde barındırıyor.

Royal Albert Hall
Royal Albert Hall

Royal Albert Hall- Londra, İngiltere

I. Victoria ve Prens Albert tarafından sanat ve bilimin gelişmesi için kurulan Royal Albert Hall, Londra’nın Güney Kensington semtinde bulunuyor. Dört tarafı müze ve öğrenim yerleriyle bezenen Royal Albert Hall, Birleşik Krallık’ın en kıymetli binalarından biri olarak kabul ediliyor. Açıldığı günden beri Richard Wagner, Guiseppe Verdi, Edward Elgar, Frank Sinatra, The Beatles, Robbie Williams, Ennio Morricone, Lize Minelli, Jimi Hendrix, Oscar Peterson, The Who, Led Zeppelin, Eric Clapton, Sting, Elton John ve Adele gibi isimleri ağırladı. Royal Albert Hall’da sahne alan Türk sanatçılar ise Zeki Müren ve Sezen Aksu. 

Rudolfinum
Rudolfinum

Rudolfinum- Prag, Çekya

Mimar Josef Zitek ve Josef Schulz tarafından tasarlanan ve 1885’te açılan konser salonu, Avusturya Veliaht Prensi Rudolf’un onuruna Rudolfinum ismini aldı. 1919 ve 1939 yılları arasında Çekoslovak parlamentosunun merkezi olarak kullanılan Rudolfinum’da bulunan Dvořák salonu, Avrupa’daki en eski konser salonlarından biri. Rudolfinum 1946 yılından beridir Çek Filarmoni Orkestrası’nın evi ve her yıl mayıs ve haziran aylarında düzenlenen Prag Baharı Uluslararası Müzik Festivali’nin ana mekanlarındandır. 

Carnegie Hall
Carnegie Hall

Carnegie Hall- New York, ABD

Dünyanın en ünlü konser mekanlarından biri olan Carnegie Hall, 5 Mayıs 1891’de New York, Manhattan semtinde açıldı. İskoç asıllı hayırsever Andrew Carnegie tarafından yaptırılan Carnegie Hall, 1902 yılında geçirdiği bir yangının ardından yeniden aslına uygun inşa edilerek, kız okulu olarak hizmete sokuldu. Bugünkü amacıyla kullanıma geçmesi ise 1983 yılında gerçekleşti. Dünyanın en iyi müzisyenlerinin, her sezonda yaklaşık 100 performans sahnelediği Carnegie Hall, 1962 yılından bu yana New York Filarmoni Orkestrasına ev sahipliği yapıyor. Carnegie Hall’da sahne alan Türk müzisyenler ise şu şekilde: Karsu Dönmez, Sertab Erener, Hüsnü Şenlendirici, Ahmet Kannenci, Atilla Engin, Mertol Demirelli ve Fazıl Say. 

Bolşoy Tiyatrosu
Bolşoy Tiyatrosu

Bolşoy Tiyatrosu- Moskova, Rusya

Rus sanatının ikonik merkezi Bolşoy Tyatrosu, opera ve bale gösterileri için ünlü mimar Joseph Bové tarafından tasarlandı. Günümüzdeki Bolşoy binası, yanan Petrovka Tiyatrosu meydanının yanına 1824 yılında inşa edildi. “Büyük tiyatro” anlamına gelen Bolşoy, bugün kendi ekolünü oluşturmuş bale ve opera gösterilerinin yanında dünyadan misafir opera ve baleleri de ağırlıyor. Bolşoy’da oynayan ilk Türk operası ise Troya.

Madison Square Garden
Madison Square Garden

Madison Square Garden - New York, ABD

MSG veya The Garden olarak bilinen Madison Square Garden, spor ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor. 14 Şubat 1968 yılında şimdiki binasına taşınan Madison Square Garden, “Michael Jackson: 30th Anniversary Special” gösterisine 7 ve 10 Eylül 2001’de ev sahipliği yaptı. Ayrıca yine efsanevi grup The Beatles'in solisti John Lennon son konserini burada verdi.