Bazı kitaplar var ki yazarları ve içerikleriyle dönemdaşlarından ayrılıp öne çıkıyor. Bu nedenle son 10 yılın öne çıkan kitaplarından birkaçını derledik.
Yeraltı Demiryolu- Colson Whitehead
ABD’li yazar Colson Whitehead’in 2016 yılında kaleme aldığı Yeraltı Demiryolu, 19’uncu yüzyılda ABD İç Savaşı öncesi güneyde köle olan ve özgürlük için kuzeye kaçmaya çalışan Cora’nın hikayesine odaklanıyor. İç savaş dönemindeki kölelerin hikayelerinden örnekle yazılan kitap, yazıldığı sene en çok satanlar arasına girdi. ABD Eski Başkanı Barack Obama’nın da önerdiği kitaplar arasına giren Yeraltı Demiryolu, Pulitzer Kurgu Ödülü, Arthur C. Clarke Ödülü ve 2017 Andrew Carnegie Mükemmellik Madalyası kazandı.
Hayvanlardan Tanrılara Sapiens- Yuval Noah Harari
Hayvanlardan Tanrılara Sapiens, İsrailli akademisyen ve yazar Yuval Noah Harari’nin 2011’de yazdığı ve 2015’te Türkçeye çevrilen ünlü kitabı. Antik insanın taş devrinden 21’inci yüzyıla kadarki evrimini konu alan bu kitabın ana fikri ise homo sapiens’in iş birliği yapma yeteneği sayesinde dünyayı domine edebilmesi. Kitap ayrıca homo sapiens'in kendine özgü, tanrılar, milletler, para ve insan hakları gibi hayali şeylere inanma kabiliyeti sebebiyle kitleler halinde hareket edebildiğini savunuyor.
Seri Sonu- Paul Beatty
2016 yılında Man Booker ödülüne sahip olan ABD’li yazar Paul Beatty’nin kaleme aldığı Seri Sonu, ABD’deki ırk sorununu mizahi bir dille ele alıyor. Kısa zamanda çok satanlar listesine giren Seri Sonu, psikolog babasının evde eğitim verdiği ve kendi sosyal deneylerinde kullandığı “Bonbon” Ben’in babasının polis tarafından kazara öldürülmesinden sonraki trajikomik olaylara odaklanıyor.
Talebe- Tara Westover
Mormon bir aileye doğan Tara Westover’ın anılarını derlediği bir kitap olan Talebe, günümüze kadar 40 dile çevrildi. Çıktığı günden beri pek çok yayın organı tarafından yılın kitabı seçilen Talebe kısa sürede ABD ve dünya genelinde çok satanlar listesine girdi. Bilgiye duyduğu açlık sayesinde 16 yaşına geldiğinde kendi kendini eğitmeye karar veren Tara Westover’ın Harvard Üniversitesi’nden Cambridge Üniversitesi’ne uzanan yolculuğu etkileyici bir şekilde anlatılıyor.
Amerikana- Chimamanda Ngozi Adichie
Nijerya’nın en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Chimamanda Ngozi Adichie’nin ırk ve sosyal sınıf temasını ele aldığı Amerikana, cesur diliyle öne çıkıyor. Nijerya’dan ABD’de üniversite eğitimi için giden Nijeryalı bir kadının Afrikalı ve Afrikalı olmayı sorguladığı bu eser, National Book Critics Circle Ödülü’ne layık görüldü.
Kardeşimin Hikayesi- Zülfü Livaneli
Ülkemizde 2013’ün en çok okunan kitabı olan Kardeşimin Hikayesi, Zülfü Livaneli’nin en çarpıcı eserlerinden biri. Podima, Moskova, Minsk ve İstanbul’da geçen hikâye “Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir" temasıyla yazıldı.