Ünlü milyarder Elon Musk'un yılan hikayesine dönen Twitter’ı alma girişimi aylar sonra nihayet sonuçlandı. Twitter Yönetim Kurulu, hissedarların sosyal medya devinin Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi Elon Musk'a 44 milyar dolara satışını onaylamasını oy birliğiyle tavsiye etti. Twitter Yönetim Kurulu tarafından ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yapılan bildirimde, "Twitter Yönetim Kurulu, oy birliğiyle birleşme sözleşmesinin kabulü için oy vermenizi tavsiye ediyor" ifadesine yer verildi. Aylar süren satın alma girişimi sürecinde yaşananları ve Twitter’ı bekleyen yenilikleri sizler için derledik.
Daha önce Twitter'da yüzde 9,2'lik hisse satın alan Elon Musk, 14 Nisan'da ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na yaptığı bildirimde, Twitter'ın tamamı için hisse başına 54,2 dolarlık teklifte bulundu. Ardından Twitter, 15 Nisan’da Elon Musk’ın bu girişimine engel olabilmek için "zehir hapı" olarak adlandırılan bir önlem aldı. Şirketin yönetim kurulu oybirliğiyle sınırlı süreli hissedar hakları planı devreye alındı. Söz konusu önlemle potansiyel alıcı dışındaki hissedarların daha düşük fiyata şirketten daha fazla hisse satın alma hakkı korundu.
Elon Musk “Yes!!” dedi
Twitter, 25 Nisan'da ise Elon Musk ile anlaşmaya yakın olduklarını duyurdu. Twitter'dan yapılan açıklamada, şirketin hisse başına 54,2 dolara Musk'a satılmasına yönelik anlaşmanın sağlandığı bildirildi. Açıklamada, işlemin tamamlanmasının ardından Twitter'ın özel bir şirket haline geleceği kaydedildi. Elon Musk, satın alma haberinin duyurulmasından sonra Twitter'dan yaptığı ilk paylaşımda kalp ve roket emojisi kullandı ve “Yes!!!” (Evet) yazdı.
Spam hesaplar satışı askıya aldı
Bu gelişmelerin ardından ünlü milyarder, 13 Mayıs'ta sosyal medya şirketi Twitter'ı yaklaşık 44 milyar dolara satın alma anlaşmasının spam hesaplardan dolayı geçici olarak askıya alındığını duyurdu. Twitter'ı, kullanıcı tabanı hakkında daha fazla bilgi edinme hakkını engellemekle suçlayan Elon Musk, spam ve sahte hesapların, Twitter'ın herkese açık şekilde bildirdiği gibi günlük kullanıcıların yüzde 5'inden daha azına değil, çok daha büyük bir paya sahip olduğunu iddia etti. Avukatı aracılığıyla spam hesaplarla ilgili kendi ölçümlerini yapma hakkını kullanacağını beyan etti.
Çalışanlara işten çıkarma sinyali verdi
100 milyon takipçi sayısıyla Twitter’da en çok takipçisi olan dünyanın ilk 6 insan arasında yer alan Elon Musk, Twitter çalışanlarıyla yaptığı toplantıda, sosyal medya şirketi için 44 milyar dolarlık devralma teklifinin başarılı olması halinde olası işten çıkarmalar olabileceğini ima etti. Toplantıda sosyal medya platformunun üye sayısını, mevcut sayısının yaklaşık 4 katı olan 1 milyarın üzerine çıkarmak istediğini ve uzun zamandır şirketin potansiyelinin yeterince kullanılmadığını vurguladı. Musk, Twitter'daki işten çıkarmaların şirketin mali durumuna bağlı olacağını belirterek "Şirketin sağlıklı olması gerekiyor. Şu anda maliyetler gelirleri aşıyor" diyerek çalışanlar arasında endişe yarattı. Ayrıca uzaktan çalışma, konuşma özgürlüğü ve potansiyel dünya dışı yaşam gibi konulara da değinen Musk uzaktan çalışmanın sona ereceğini de duyurdu.
“İfade özgürlüğü” vurgusu
Geldiğimiz son aşamada Twitter’ın tamamına sahip olan Elon Musk, satın almaya ilişkin yaptığı açıklamasında "İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır" ifadesini kullandı. Twitter'ı her zamankinden daha iyi hale getirmek istediğini belirten Musk, Twitter'ın muazzam bir potansiyeli olduğunu, onu ortaya çıkarmak için şirket ve kullanıcılarla birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini kaydetti.
Değişim dönemi başladı
Elon Musk’ın yönetici koltuğuna geçmesiyle Twitter’da içerik ve algoritma odaklı değişim dönemi de başladı. Twitter’da 280 karakter sınırını aşan tweet’ler oluşturmaya ve yayınlanan tweet’leri düzenlemeye izin verileceği açıklandı. Twitter Notes isimli yeni özellik sayesinde kullanıcılar, sosyal medya ağında çok daha kapsamlı tweet’ler oluşturabiliyor. Daha önce “Article” adıyla sızdırılan kapsamlı tweet paylaşma özelliği böylece hayata geçmiş oldu. “Notes” adındaki yenilik; platformda fotoğraf, GIF, gömülü tweet ve video içeren paylaşımlar yapmayı mümkün kılıyor. Elon Musk’ın yönetime geçmesiyle şirketin önemsediği noktalarda da değişim yaşandı. 2018’de şirketin CEO’su Jack Dorsey beğen butonunun kaldırılacağını açıklamış, bu özelliğin Twitter tarafından önemsenmediğini belirtmişti. Elon Musk, bundan tam 4 yıl sonra daha önce mavi ile simgelenen beğeni butonunu kırmızıya dönüştürerek Dorsey’e cevap verdi.
Sahte kullanıcılar sorunu gündem maddesi
Birçok sosyal medya platformunun gündeminde yer bulan sahte kullanıcılar sorunu, Twitter için ana gündem maddesi özelliği taşıyor. Elon Musk bu soruna yönelik onay mekanizmaları üzerinde değişikliklere gitmeyi planlıyor. Twitter algoritmasına açık kaynak kodu özelliğinin getirilmesi ise yine Musk’ın üzerinde durduğu maddeler arasında önceliğini koruyor. Açık kaynak kodu özelliği; ortalık, esneklik ve iş birliği unsurlarıyla Elon Musk’ın sürekli vurguladığı gelişim ve daha iyiye ulaşmak kavramlarıyla uyum sağlıyor. Ayrıca ünlü milyarderin anlaşma sonrası yaptığı paylaşımda yer alan ‘Twitter'ı yeni ürünlerle hiç olmadığı kadar iyi bir yere taşımak istiyorum’ ifadeleri ise Twitter’ın iş modelini ve değer önerisini farklılaştıracağını gösteriyor.
Daha mı özgür olacak?
Piyasa analistleri ve Musk'ın Twitter akışını takip edenler, teknoloji liderinin birincil hedefinin özgür konuşma politikalarında değişiklik yapmak olduğunu öne sürüyor. Son yıllarda Twitter, platformunda yanlış bilgilerle ve şiddet içeren veya kışkırtıcı konuşmalarla mücadele etmek için eylemlerini hızlandırdı. Hatta eski ABD Başkanı Donald Trump gibi kural ihlalinde bulunan kullanıcıları saf dışı bıraktı. Uzmanlar, şirketin bu yolda daha da ileri gitmesi gerektiğini ifade ederken Elon Musk ise bu konuda farklı bir cephede yer alarak insanların düşüncelerini özgürce ifade etmeleri gerektiğini savunuyor. Uzmanlar Twitter’da denetim ve sansür mekanizmasının ortadan kaldırılmasının bir iletişim krizlerine neden olabileceğinden endişe duyuyor.