Sosyal medya platformu Twitter, algoritmasını kamuoyuyla paylaştı. Böylece Twiter’da neden bazı tweetler’in daha fazla etkileşim aldığı ortaya çıktı. Biz de açıklamayı baz alarak etkileşim almayı sağlayacak formülleri derledik.
Sanal dünyanın en bilinen kuşu “Twitter”, en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarından biri. Elon Musk’un satın almasıyla birlikte de birçok farklı açıdan adından söz ettiriyor. Ünlü sosyal medya uygulaması bu kez de “önerilenler” algoritmasının nasıl işlediğini GitHub üzerinden paylaştı.
Basında yer alan açıklamaya göre Twitter, kaynak kodunu şeffaflığa önem verdiği için paylaştı! Şirket açıklamasına zemin olarak “İnternetin kent meydanı olarak platformumuzu şeffaf hale getirme sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla bugün, yeni bir şeffaflık çağına ilk adımı atıyoruz ve kaynak kodumuzu küresel topluluğa açıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama sonrasında, bir anlamda hangi konuların daha sık karşımıza çıktığı, uygulamanın hangi tweetleri bize neyi baz alarak gösterdiği, hangi adımların izlenmesi halinde tweetlerin daha çok kişiye ulaşacağı gibi konular da açıklık kazandı. Popüler uygulamanın merak edilen algoritmasını göz önüne alarak daha kolay ve fazla etkileşim almak mümkün olabilir.
Bu noktada algoritmanın göz önüne alınması gereken üç adet veri serisi bulunuyor:
● Etkileşim verisi: Like, retweet, cevap
● Kullanıcı verisi: Sessize alma, blok, spam bildirimi
● Takipçi grafiği: Sizi kim takip ediyor, siz kimi takip ediyorsunuz
İşte bu üç veri serisi göz önüne alınarak “görünür olmak ya da olmamak!” adına dikkat edilmesi gerekenler, bir anlamda Twitter’ın şifreleri…
Görünürlüğü neler getiriyor
● Ne kadar like o kadar görünürlük: Bir tweet ne kadar like alırsa o kadar görünür oluyor. Onu retweet’ler ve cevapların olumlu etkisi takip ediyor. Her like 30 kat, her retweet 20 kat, her video ve fotoğraf kullanımı görünürlüğü 2 kat artırıyor.
● Tweet’inizde zaman geçirilmesi artı puan: Takipçiler hesaba ne kadar çekilir ve orada tutulursa o kadar öne çıkılıyor. Takipçilerin söz konusu hesapta bir şekilde vakit geçirmeleri gerekiyor. Takipçiye hesapta iki dakikadan fazla zaman geçirtmek önemli. Kişilerin bir tweet’te iki dakikadan fazla kalması, profile bakması tweet’i like etmekten 22 kat fazla görünürlük sağlıyor.
● Yüksek takipçili hesap takip ediyorsa: Eğer etkileşimi yüksek, onaylı ve yüksek takipçili hesaplar sizi takip ediyorsa bu görünürlüğünüzü ciddi oranda artırıyor.
● Ücretli abonelik: Elbette Twitter Blue’ya ücretli abonelik de görünürlüğü artırıyor!
Görünmezliğe sebep olanlar
● Etkileşim düşükken link paylaşılması: Eğer genel olarak hesabın etkileşimi düşükse, link paylaşılması görünürlüğü azaltıyor. Özellikle haber sitelerine ya da medyaya gitmeyen linkler söz konusuysa paylaşım dezenformasyon olarak kategorize ediliyor, bu da görünürlükte dibi görmeye yol açabiliyor.
● Spam ve kural ihlali bildirimi: Hesap hakkında spam ve kural ihlali bildirimi yapılması da ciddi bir görünürlük kaybı demek.
● Sessize alma: Hesabın sessize alınması da görünürlüğü azaltıyor.
● Kategori dışı içerik olumsuz etki ediyor: Bu da önemli bir konu. Burada algoritmanın sık yapılan paylaşımlara göre hesabı nasıl algıladığı öne çıkıyor. Örneğin genellikle siyaset paylaşımları yapan bir hesap arada moda paylaşımları yapıyorsa görünürlüğü sekteye uğruyor.
● Dil kullanımı: Twitter’da kullanılan dil dışında paylaşım yapılırsa görünürlük düşüyor. Twitter’ı Çince kullanan bir kişi İngilizce Tweet attığında bu algoritmanın bir anlamda ceza verme nedeni. Yazım hataları ve uydurma kelimeler de sorun oluyor ve kişi eksi puan alıyor.
● Takipçi sayısı etkisi: Eğer takipçi sayısı takip edilenden azsa görünüm düşüyor.
● Düşük takipçili hesapla etkileşim: Düşük takipçili bir hesapla etkileşime girmek ya da etkileşimi artırmak görünürlük konusunda olumsuz etki ediyor.
● Şikayet etmeni: Şikayet edilmemek önemli! Diyelim ki kişi ‘tweet’ ya da ‘like’ üzerinden profile girdi, 2 dakikadan fazla da zaman geçirdi ama sonra tweet’i şikayet etti. Böyle bir durumda, tamı tamına “-738” kat daha az görünüm alınıyor.
“Sana Özel (For You)” bölümünde görünmek için!
“Sana özel” bölümünde bir tweet’in görünürlüğünü sağlayan durumlara bakalım:
● Yayımlanan tweet’in yüksek retweet edilmesi ve like alması
● Profile tweet aracılığıyla ya da bir like aracılığıyla girilmesi. Hatırlayalım, bu durum bir like’tan 24 kat daha fazla görünürlük sağlıyordu.
● Ardından tweet’e cevap verilmesi. Bu da tam 54 kat daha fazla görünürlük demek.
● Sonrasında tweet sahibinin cevap vermesi. Bu da 150 kat daha fazla görünürlük anlamına geliyor.
Elon Musk’ın neredeyse her hafta yeni gündemlerle canlı tuttuğu Twitter aleminden son bir haberle bitirelim. Akıllı televizyonlar için “Twitter Video” uygulaması geliştiriliyor. Elon Musk, televizyonda bir Twitter Video uygulamasına ihtiyaç olduğunu öne süren bir tweet'e yanıt olarak "Geliyor" cevabını verdi. Yeni gelişmeler beklenirken bakalım algoritma şeffaflığı açıklaması like’ları artıracak mı?