30 Haziran Sosyal Medya Günü

30 Haziran Sosyal Medya Günü

Bugünlerde çoğumuz sosyal medyada çok fazla zaman geçirdiğimiz için aslında her günü sosyal medya günü olarak adlandırabiliriz. Ancak ister inanın ister inanmayın, sosyal medyayı kutlamak için ayrılmış gerçek bir gün var. Evet, 30 Haziran bugüne uygun bir şekilde Sosyal Medya Günü olarak adlandırılıyor ve bütün dünyada kutlanıyor. 

Mashable ekibi sosyal medya günü fikrini 2010 yılında ortaya attı ve bu şekilde sosyal medyanın son yıllarda dünya çapında iletişimde ne kadar etkili olmaya başladığını kutlamak istediler. O zamandan sonra her yıl dünyanın pek çok noktasında 30 Haziran, Sosyal Medya Günü olarak adlandırıldı ve birçok ülkede tanınan ve kutlanan dünya çapında bir etkinlik haline geldi.

Sosyal medya günümüzde her alanda kullanılıyor. İster yazı yazıyor olun, ister siyasi düşüncelerinizi paylaşmak ve haber almak ya da tatil fotoğraflarınızı arkadaşlarınıza göstermek isteyin farklı bir mecra yardımınıza koşuyor.

Bizim için artık sadece 30 Haziran değil, her gün Sosyal Medya Günü.
Bizim için artık sadece 30 Haziran değil, her gün Sosyal Medya Günü.

Sosyal Medya Günü kimler için?

Bazı sosyal medya mecraları herkes içindir ya da en azından bunun bir parçası olmak isteyen herkes için. Facebook ya da Twitter'ı örnek olarak düşünebilirsiniz. Diğerleri ise sadece belli gruptaki insanlara hitap ediyor. Kitap severler için Goodreads'i, fotoğrafçılık için Flickr'ı ve sizinle aynı hastalığa sahip başkalarını bulabileceğiniz PatientsLikeMe'yi aklınıza getirebilirsiniz.

Sadece bireyler değil işletmeler hatta şirketlerde sosyal medyaları aktif olarak kullanıyor. Farklı platformlarda müşteriler ve hayranlarla nasıl bağlantı kuracaklarını öğreniyorlar. Paylaşmak ve satmak arasındaki farkı araştırıyor ve bazen de bazı epik sosyal medya başarısızlıklarıyla bizi güldürüyorlar.

Kadınlar ve Sosyal Medya

Her ne kadar sosyal medya herkes için olsa da araştırmalar kadınlar ve sosyal medyanın özel bir ilişkisi olduğunu gösteriyor. "Kadınlar sosyal medyada çok aktifler ve benzer iletişim mantığını paylaştıkları için bu mecralarda doğal bir şekilde iletişim kuruyorlar. Tanımları gereği, çok etkileyiciler ve aynı anda birkaç konuşma yapmakta kendilerini rahat hissediyorlar," diyor Kurumsal İletişim uzmanı Gabriela Oliván.

Kadınların sosyal ağlardaki liderliği eski klişeleri ve demografik kategorileri yıkarak medya, reklam ve eğlence üzerinde gerçek bir etki yaratabiliyor. İnternette ve özellikle de sosyal uygulamalarda kadın liderliğini analiz eden uzmanlar ve çalışmalar bu şekilde görüyor.

Kadınlar sosyal medyada daha aktif; erkeklerden daha fazla kullanıyor ve daha fazla katılım gösteriyorlar. Bu nedenle, teknolojiye genellikle daha fazla ve daha iyi uyum sağladıkları için bundan böyle trendleri onların belirleyeceğine inanılıyor.

Farklı ilgi alanlarına uygun birçok sosyal medya platformu her gün insanları birleştiriyor.
Farklı ilgi alanlarına uygun birçok sosyal medya platformu her gün insanları birleştiriyor.

Oliván, kadınların sosyal ağ etkileşimlerinin çeşitli olduğunu, örneğin Instagram'a fotoğraf yükleyebildiklerini ve aynı zamanda Facebook'ta bir gönderiyi "beğenebildiklerini" ve LinkedIn'de bir bağlantı paylaşabildiklerini açıklıyor. Buna karşılık erkekler daha doğrusal bir katılım sergiliyor. "Genel olarak, sohbetlere katılırken daha seçici davranıyorlar ve benzer formatta içerik paylaşma eğilimindeler" diye ekliyor.

ConnectAmericas Sosyal Medya Stratejisti Soraya Fragueiro, kadınların ve gençlerin artan aktif katılımının kısmen, satın almalar da dahil olmak üzere sosyal ağlarda gerçekleştirdikleri her eylemde hakim olan duygusal bir bileşenden kaynaklandığını doğruluyor. Uzman, "Bu nedenle birçok marka ve kurum, dokunaklı resimler, sıcak renkler, doğrudan ama nazik bir dil ve akılda kalıcı ama sofistike müzik içeren videolar kullanarak doğrudan kadınları hedefleyen mesajlar içeren stratejilere sahip" diyor.

Fragueiro farklı ağlara ilişkin olarak Pinterest ve Instagram'ın çoğunlukla kadınsı hale gelen iki kanal olduğunu, Facebook'un ise üçüncü sırada yer aldığını belirtiyor. Bu durum, ağırlıklı olarak maskülen bir kitleye sahip olan Twitter ve Youtube için geçerli değil.

Kitle iletişim araçları ve eğlence uzmanı Johanna Blakey, sosyal ağların toplumsal cinsiyet ayrımlarının sona ermesi anlamına geldiğini, zira geleneksel reklamlarda yer alan ve kadın imajını çarpıtan aşağılayıcı klişeleri ortadan kaldırabileceklerini ileri sürüyor.

Sosyal medya kullanımında lider olan kadınlar olsa da mecralar her yaştan, cinsiyetten ve kültürden insanı kapsadığı için 30 Haziran Sosyal Medya Günü’nün sosyal medya kullanan herkes için olduğunu söyleyebiliriz.

Sosyal Medya Günü’nü kutlamanın 14 yolu

1. En sevdiğiniz sosyal medya platformu hakkındaki hikayenizi ve neden en sevdiğiniz platform olduğunu paylaşın.

2. Sosyal medyada paylaştığınız komik bir talihsizliği paylaşın.

3. Bir hobinizi veya tutkunuzu sergilemek için yeni bir sosyal medya hesabı açın.

4. Hayran olduğunuz bir sosyal medya fenomeninin veya kuruluşunun bir gönderisini paylaşın.

5. Sosyal medyayı neden sevdiğinize dair bir sosyal medya grafiği veya videosu oluşturun.

6. Favori sosyal medya ipuçlarınızı veya kaynaklarınızı başkalarıyla paylaşın.

7. Sosyal Medya Günü'nü kutlamak için bir sosyal medya partisi veya buluşması düzenleyin!

8. Blogunuzda veya web sitenizde sosyal medya temalı bir yarışma veya çekiliş düzenleyin.

9. Sosyal medyada harika işler yapan işletmelere veya bireylere sosyal medyada seslenin.

10. Gün için tüm sosyal medya güncellemelerinizde #SocialMediaDay hashtag'ini kullanın!

11. Sosyal Medya Günü'nü duyurun ve başkalarını da bu eğlenceye katılmaya teşvik edin!

12. Sosyal Medya Günü'nü kutlamak için çevrimiçi ve çevrimdışı diğer sosyal medya meraklılarıyla bağlantı kurun!

13. Sosyal medyanın geleceğini tahmin edin.

14. Ve en önemlisi, arkadaşlarınızla ve ailenizle bu günün tadını çıkarıp sosyal olun!



Kaynaklar

1. Connect Americas, https://connectamericas.com/content/women-are-driving-social-media-revolutioni, Erişim Tarihi: 22.06.2023

2. Holiday Smart, https://www.holidaysmart.com/holidays/daily/social-media-day, Erişim Tarihi: 22.06.2023

3. Non-Stop Celebrations, https://www.nonstopcelebrations.com/days/in-june/celebrate-social-media-day-every-june-30/, Erişim Tarihi: 22.06.2023