Video içeriklerinde en yeni trendler neler?

Video içeriklerinde en yeni trendler neler?

YouTube Kültür Trendleri 2022 Raporu, pandeminin tüm dünyaya diz çöktürdüğü bir dönemde yükselişe geçen yaratıcı trendleri ve bu trendlerin video içeriklerine nasıl yansıdığını gösteriyor. Tüm dünyadan yüzlerce videonun analizi yapılarak hazırlanan rapor, Ipsos tarafından 20’den fazla ülkede yapılan anketlerden elde edilen verilere ve uzman görüşlerine dayanıyor.

Video içeriğinin yükselişine ışık tutuyor

Dünyanın en büyük çevrim içi dijital video içerik platformu YouTube, raporla pandemi döneminde insanların video izleme alışkanlıklarının nasıl şekillendiğini ortaya koyarken video içeriğinin yükselişine de ışık tutuyor. Verilerin dilinden faydalanarak ortaya çıkardığı Topluluk Yaratıcılığı, Çok Formatlı ve Duyarlı Yaratıcılık olmak üzere üç temel eğilimi derinlemesine inceleyen raporda şu dikkat çekiyor: Canlı ve eşzamanlı izlenmeler, pandemide evlere kapanan insanların bir topluluğun parçası olma ve bağlantıda olma hissi kazanmalarına yardımcı oluyor.


Viral videolar popülerliğini yitiriyor

Görüntüleme, içerik biçimleri ve yaratıcılığın rotasını anlamak için en son video trendlerine ve analizlerine odaklanan raporun, verilere dayalı tespitlerinin yanı sıra geleceğe dair sunduğu yaklaşım da oldukça dikkat çekici. Küresel Kültür ve Trendler Direktörü Kevin Alloca rapora ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor: “Dijital kültürün artık tamamen kişisel içerikle şekilleniyor. Aslında, 18- 24 yaş arasını temsil eden Z kuşağının yüzde 65’i kendileriyle kişisel olarak alakalı içeriğin, diğer birçok insanın bahsettiği içerikten daha önemli olduğu konusunda hemfikirdir. Dolayısıyla kişiselleştirilmiş içerikler yeni dönemin trendleri arasında yer alıyor. İlgi çekmek adına oluşturulan viral videolar, içerik geliştiricilerinin kendileri ve yaşamları için önemli olan anlara öncelik verdiği bir dünyadan giderek uzaklaşıyor” diyor.

Z kuşağı kişiselleştirilmiş içeriklerle dolu videolar izliyor
Z kuşağı kişiselleştirilmiş içeriklerle dolu videolar izliyor

Video içerikleri sosyalleşmenin anahtarı oldu

Rapor analizleri ve nokta atışı yaklaşımıyla video tüketim alışkanlıklarındaki değişimi yansıtırken içerik geliştiriciler için de pusula görevi görüyor. Topluluğun bir parçası olma, aynı anda sohbet kurabilme, bağlantıda olma hissi kazanılmasını sağlayan canlı yayınların yükselen trendler arasında zirvede yer aldığını gösteriyor. Rapora göre küresel salgının etkisiyle canlı yayınları bir topluluk aktivitesi olarak görmeye başlayan insanlar, bu yayınlar sayesinde diğer insanlarla bağlantıda kalma hissini pekiştirdi. Video içerikleri sokağa çıkma ve karantinalarla geçen iki yılda sosyalleşmenin anahtarını sundu.


Video izleme aktivitesi topluluk odaklı hale geldi

55 sayfadan oluşan raporun önemli satır başları şöyle:

Pandemi öncesinde bireysel izlemeler öne çıkarken küresel salgın video izleme aktivitesini topluluk odaklı hale getirdi. Kullanıcıların yüzde 85’i geçtiğimiz 12 ay boyunca canlı yayınlarda buluştu. “Benimle” videoları gibi eşzamanlı içerikler 2020'de 2 milyardan fazla izlendi. Rapor kapsamında yapılan ankette kullanıcıların yüzde 79’u başkalarıyla birlikte YouTube seyrederken daha derin bağlantılar kurduklarını ifade etti. Başkalarıyla aynı odada televizyon ekranında YouTube içeriği izleyenlerin oranı ise yüzde 67’yi buluyor.


Bilgi ve deneyime dayalı videolar yükselişte

Genel ve özel alanlar arasındaki sınırlar ortadan kalkarken, izleyiciler YouTube’da daha çok ilgili içerikler arıyor ve bu içeriklerle daha fazla etkileşim kuruyor. İnsanlar, içerik üreticilerinin kendi benliklerini ortaya koydukları, kişisel görüş ve düşüncelerini aktardıkları, ilgi alanları hakkında en yeni gelişmeleri paylaştıkları bilgi ve deneyime dayalı videolarla daha derin bağlantılar kurabiliyor. Raporun analiz kısmında satrançla ilgili içeriklerde yüzde 100’ün üzerinde artış yaşanması bu tespitle açıklanıyor. Raporda insanların yüzde 82'sinin ayda en az bir kez bir şeyi nasıl yapacaklarını öğrenmelerine yardımcı olacak videolar izlediği belirtiliyor.


Deneysel formatlar popülerlik kazandı

Dijital video içerikleri görsel-işitsel kuralların ötesine geçerek giderek daha deneyimsel bir hale geliyor. Rapor, geçtiğimiz 12 ayda daha deneysel video formatların popülerlik kazandığını gösteriyor. En yeni trendlerden ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) videoları ilgi çekerken, son 12 ayda insanların yüzde 51’inin en az bir kere izlediği video podcast’ler ve ses öncelikli ya da sinematik birinci şahıs videoları gibi diğer duyusal formatlar ortaya çıktı. Dünyayı kasıp kavuran Minecraft oyunundaki “Dream SMP” (Survival Multiplayer) sunucusunun videoları, Mayıs 2020’den itibaren 1 milyardan fazla izlenme ile son altı ayın en popüler eğlence fenomeni haline dönüştü.

Video podcast gibi deneysel formatların yükselişi sürüyor
Video podcast gibi deneysel formatların yükselişi sürüyor

Türkiye’de canlı yayın izlenme oranı artıyor

Raporun Türkiye özelindeki tespitleri ise şöyle:

Türkiye’de dünyada olduğu gibi canlı yayın izlenme oranlarında artış yaşanıyor. Ankete katılanların yüzde 92’si geçtiğimiz 12 ayda en az bir kez canlı yayın izlediğini belirtti. Son 12 ayda online video içeriği izleyenlerin oranı yüzde 92, online video içerik paylaşanların oranı ise yüzde 80’i buldu. Katılımcıların yüzde 63’ü insanlarla iletişim kurmak için ayda en az bir kez video izlerken, yüzde 92’si öğretici içeriğe sahip videoları ayda en az bir kez ya da daha fazla sıklıkta izliyor. YouTube içeriğini TV üzerinden ayda en az bir kez başkalarıyla birlikte aynı odada TV üzerinden izleyenlerin oranı yüzde ise yüzde 73.

Türkiye’de 12 ayda online video içeriği izleyenlerin oranı yüzde 92’yi buldu
Türkiye’de 12 ayda online video içeriği izleyenlerin oranı yüzde 92’yi buldu