Engelli raporu ile araç alımı ve şartları 2021

Engelli raporu ile araç alımı ve şartları 2021

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan engelli kişiler, araç alırken bazı avantajlara sahip oluyor. Bu avantajlar içinde yer alan ÖTV indirimli araç almanın bazı şartları mevcut. Aynı zamanda MTV ücretinden de muaf olabilen engelli kişilerin bu avantajlardan yararlanabilmesi için gerekli olan belgeler, raporlar ve ehliyet tipi hakkında bilgi verdik. 

Engelli araç alımı ve araç indirimi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan engelli kişiler, ÖTV indirimli olarak araç alma hakkında sahip. Bu ÖTV indiriminin uygulanabilmesi için kişinin ehliyet sahibi olması ve engelli raporuna sahip olması gibi bazı şartlar bulunuyor. Yazımızın devamında bu şartlar, uygulanma süreçleri ve ÖTV indirim hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Engelli araç alımı için şartlar

ÖTV indiriminden faydalanabilmek için bazı engelli araç alma şartları bulunuyor. Öncelikli şart kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 18 yaşından büyük olması. Diğer engelli araç alma şartları ise şöyle: ÖTV indirimli aracın sıfır araç olması, beş yıl süresince başkasına satılmaması, ÖTV indirimli sıfır aracın satış fiyatının 303.200 TL’nin altında olması, yüzde 40 veya yüzde 90 oranlarıyla alınan engelli raporlarının tam teşekküllü devlet hastanesinden alınması, engelli aracı kullanmasına aykırı bir durum olmadığını belirten sürücü belgesine sahip olması veya aracı kullanacak ehliyetli kişinin resmi olarak belirtilmesi.

Engelli araç satışı

ÖTV indirimli ve sıfır engelli aracı alındığında, tekrar satış işleminin gerçekleşmesi için üzerinden belirli bir süre geçmesi gibi bazı kuralları bulunuyor. Engelli araçların ikinci kişiye satış işlemi için, araç alım tarihi üzerinden beş sene geçmesi gerekiyor. Eğer engelli kişiden, engelli kişiye satışı gerçekleşecekse üç yıl geçmesi yeterli oluyor. Eğer bu süreç geçmeden engelli aracı satılırsa ÖTV indiriminin geri ödenmesi gerekiyor.

% 40 ve % 90 engelli raporuyla araç alımı

Engelli araç indiriminden yararlanmak için; sürücü belgesi, aracı kullanabileceğini ve yüzde 40 engeli olduğunu ispat eden rapor gereklidir. ÖTV indiriminden faydalanarak engelli araç alımı yapmak isteyen kişiler öncelikle, yüzde 40 engellilik durumlarını gösteren ve bu aracı kullanabileceğini belirten resmi raporu almalıdır. Daha sonra bu araca, kişinin engeline uygun yedek parçalar ve aksamlar yerleştirilir; böylelikle engelli ÖTV indirimi uygulanarak araç satın alınır.

Engelli raporuyla araba almak için yüzde 90 engelli kişilerin de benzer bir süreci bulunuyor. Engelli ÖTV indirimi uygulanması için öncelikle ehliyet gerekmektedir. Kişinin aldığı engelli raporunda, aracı kullanmaya engel bir durum olmadığı belirtilmiş ise ÖTV indirimli araç satın alma hakkına sahip olur. Fakat kişinin engeli bu aracı kullanmaya uygun değilse ve aracı kullanamayacağı şeklinde rapor verilmiş ise kişinin birinci, ikinci veya üçüncü derece olan bir yakını ÖTV indirimli aracı satın alabilir. Engelli araç alımı esnasında, kişinin bu yakını da bulunmalı ve durumu bildirmesi gerekir. 

Quick Zorunlu Trafik Sigortası

7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsayan zorunlu trafik sigortan ekonomik fiyatlarla ve anında hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/zorunlu-trafik-sigortasi

Engelli araç indiriminden yararlanmak için sürücü belgesi, aracı kullanabileceğini ve yüzde 40 engeli olduğunu ispat eden rapor gereklidir.
Engelli araç indiriminden yararlanmak için sürücü belgesi, aracı kullanabileceğini ve yüzde 40 engeli olduğunu ispat eden rapor gereklidir.

Engelli ÖTV indirimi nasıl hesaplanır?

ÖTV kanununun 7/2. maddesine göre araçlarda engelli ÖTV indirimi uygulanıyor. ÖTV indirimli araç satın alabilmek için kişilerin en az yüzde 40 engel derecesine sahip olmaları gerekiyor. Bu ÖTV indirimi, kişinin engel derecesi üzerinden belirleniyor. Yüzde 40 derecesinde engelli olan kişilerin engelli ÖTV indirimi yüzde 26,3 olurken, yüzde 90 derecesinde olanlar ise yüzde 100 ÖTV indirimi alıyor.

Engelli araç hesaplama 2021:

● Örneğin vergiler dahil 200 bin TL olan bir araç üzerinden hesaplayalım.

● Yüzde 18 KDV indirimini hesaplayıp toplam miktardan düşün.

● ÖTV indirimini hesaplayıp kalan miktardan düşün.

● Bu kalan tutara yüzde 18 oranındaki KDV’yi geri ekleyin.

● Çıkan tutar, ÖTV indirimli araç tutarıdır.

H sınıfı ehliyet nedir? Nasıl alınır?

Engelli ehliyeti almak için kişideki engel oranı en az yüzde 40 olmalıdır. Engelli aracını kullanabilmek için gereken ehliyet, H sınıfı sürücü belgesi olarak bilinirdi. Fakat 2016 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Kara yolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında engelliler için olan H sınıfı ehliyet, A ve B sınıfı olarak değiştirildi. 2016 yılından önce H sınıfı ehliyet alan kişilerin ise en kısa zamanda ehliyetini yenilemesi ve A veya B sınıfı ehliyetini alması gerekiyor. Engelli kişi, özel olarak tasarlanmış bir engelli aracıyla sınava girdikten sonra başarılı olursa sürücü belgesi almaya hak kazanır. Engellinin alacağı ehliyette mutlaka araca yapılan eklemeler, tertibatlar ve parçalar belirtilmelidir.

2021 yılında ilk kez engelli ehliyeti alacak kişilerin; A sınıfı ehliyet için en az 20 yaşında, B sınıfı motosiklet için ise en az 21 yaşında olması gerekiyor. Ayrıca, A sınıfı sürücü belgesi almak için iki yıllık A2 ehliyetine sahip olma şartı aranıyor.

Engelli ehliyeti almak için gerekli belgeler ise şu şekilde:

● Yazılı sınavdan ve direksiyon sınavından geçtiğini gösteren belge

● En az ilkokul mezunu olduğunu gösteren diploma

● İlgili sağlık raporu

● Adli sicil kaydı

● Son 2-3 ay içinde çekilmiş iki tane biyometrik fotoğraf

● Önlü arkalı kimlik fotokopisi

Engelli araç ehliyeti alabilmek için ayrı bir sağlık raporu gerekmemektedir. Engelli kişi, sürücü belgesi için gereken sağlık raporunu almak için aile hekimine, tıp merkezine veya hastanelere başvurabilir. Engel oranını tespit edilmesi için doktorun yönlendirilmesiyle ilgili yerlere başvurulur ve araç kullanmaya engel yoksa rapor verilir.

Engelli aracını kimler kullanabilir?

Engelli araba indirimi kullanılarak araç satın alındı, peki engelli aracını kimler kullanabilir? Bu konuda farklı bilgiler bulunuyor. Yeni düzenleme öncesi aracı sadece engelli kişinin birinci, ikinci veya üçüncü derece yakınları kullanabiliyordu. Düzenleme sonrasında ise yüzde 90 raporlu olan kişilerin herhangi bir tanıdığının, yardım etmek amaçlı engelli aracını kullanması serbest hale geldi. Fakat mutlaka bu kişi adının noter yoluyla resmileşmesi ve ruhsatta yer alması gerekiyor. Yurt dışından alınan engelli araçlarını da sadece engelli kişinin birinci, ikinci veya üçüncü derece yakınları kullanabiliyor.

Engelli araçlarının sahip olduğu haklar

Engelli araçları havalimanı ve belediye otoparklarına ücretsiz, İSPARK otoparklarına ise üç veya sekiz saat ücretsiz park edebiliyor.
Engelli araçları havalimanı ve belediye otoparklarına ücretsiz, İSPARK otoparklarına ise üç veya sekiz saat ücretsiz park edebiliyor.

Engelli araçlarının trafikteyken bazı ayrıcalıkları bulunuyor. Engelli ÖTV indirimiyle araç alan kişiler, aynı zamanda park yerleri için de ayrıcalıklı oluyor. Bu engelli araçları; havalimanı ve belediye otoparklarına ücretsiz, İSPARK otoparklarına ise üç veya sekiz saat ücretsiz park edebiliyor. Ayrıca MTV indiriminden de bahsetmemiz gerekir. MTV yani motorlu taşıtlar vergisi; her aracın yaşına, motor gücüne ve modeline göre değişen ve yılda iki kez ödenen zorunlu bir araç vergisi. Engelli kişilerin alacağı araçlarda MTV için de bir indirim mevcut. Yüzde 40 oranında engel raporuna sahip kişiler, araçtaki ek ekipmanları kanıtlayan tescil belgesini belirterek MTV’den muaf olabiliyor. Yüzde 90 oranında engel raporuna sahip kişiler ise herhangi bir belge belirtmeden MTV’den muaf tutuluyor. 

Quick Zorunlu Trafik Sigortası

7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsayan zorunlu trafik sigortan ekonomik fiyatlarla ve anında hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/zorunlu-trafik-sigortasi