Sosyal medya platformlarının ücretli abonelik rekabeti

Sosyal medya platformlarının ücretli abonelik rekabeti

Sosyal medya platformlarının ücretli abonelik özelliğine Youtube’un “katıl” butonu ile alıştık sayılır. Meraklıları ise aynı özelliği daha önce Twitch uygulamasında görmüştü. Uygulamayı indirmenin ve kullanmanın ücretsiz olduğu Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları da abonelik sistemini devreye sokuyor ve içerik üreticilerinin daha fazla para kazanmasına olanak sağlıyor. Sistemin işleyişi ve benzer platformlarla ilgili bilgileri yazımızda okuyabilirsiniz. 

Instagram abonelik ücreti 10,99 TL’den başlayacak

2021 yılı sonunda şahsi Twitter hesabından Instagram’ın hedeflerini paylaşan Instagram Başkanı Adam Mosseri, içerik üreticilerinin platform üzerinden para kazanması için daha fazla araç sunacaklarını açıklamıştı. Ücretli abonelik sistemini geçtiğimiz ocak ayında ilk önce Amerika Birleşik Devletleri’nde hizmete sunan Instagram, ilerleyen günlerde bu özelliğini Türkiye’de de aktif hale getirecek. Ücreti, yurt dışında aylık 0,99 dolar ile 99 dolar arasında değişen bu abonelik sisteminde; takip edilen içerik üreticisinin abonelere özel hikayelerine, içeriklerine ve canlı yayınlarına erişilebiliyor. Türkiye'deki Instagram abonelik ücretinin ise 10,99-54,99 TL arasında olacağı söyleniyor. Instagram uygulaması yüklemenin veya kullanmanın ücretli olmayacağını da belirtelim. 

Türkiye'deki Instagram abonelik ücretinin10,99-54,99 TL arasında olacağı söyleniyor.
Türkiye'deki Instagram abonelik ücretinin10,99-54,99 TL arasında olacağı söyleniyor.

TikTok, Instagram’ın hemen arkasında

Instagram’ın açıklamasından bir gün sonra da TikTok’tan açıklama geldi. Ücretli abonelik sistemini aslında bir süredir test ettiği söylenen platform, yakında benzer bir özelliği içerik üreticilerine sunmaya hazırlanıyor fakat TikTok yetkilileri sistemin detaylarını henüz açıklamadı.

Twitter’ın benzer özelliği ise süper takip

Twitter’ın 2021 yılının Şubat ayında tanıtılan “süper takip” aboneliği, henüz sadece test grubundaki kullanıcılara sunuluyor. Yine Twitter kullanıcılarını ve içerik üreticilerini destekleme üzerine kurulu olan sistemin aylık abonelik ücreti; 2,99, 4,99 veya 9,99 dolar olarak belirlenmiş. Twitter tarafından “süper takipçi” olarak adlandırılan ücretli abonelik kullanıcıları, onlara özel oluşturulan Tweet’lere, sohbet odalarına, bültenlere ve bonus içeriklere ulaşabiliyor.

Twitch Prime fiyatları geçen yıl güncellendi

Oyun platformu Twitch ise bu abonelik sistemlerinin en eskilerinden birine sahip. Farklı ücretlerle abone olunan Twitch Prime, yine yayıncıyı yani içerik üreticisini desteklemeyi amaçlıyor. Twitch Prime aboneleri ayrıca reklamsız yayın izleme hakkına da erişiyor. 2016 yılında ilk önce İngiltere, Amerika, Kanada, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya‘da kullanıma açılan özellik, bir süredir Türkiye’de de aktif. Daha önce 38,90 TL olan aboneliğin fiyatı ise Mayıs 2021’den beri 9,90 TL. Bilmeyenler için bir not daha; Amazon, 2014 yılından beri Twitch’in sahibi.

Youtube katıl özelliği ve bağlılık rozeti 

Youtube katıl özelliği, 2019 yılından beri Türkiye'de kullanılıyor.
Youtube katıl özelliği, 2019 yılından beri Türkiye'de kullanılıyor.

Birkaç yıldır aktif olan Youtube’un “katıl butonu” ile tanımlanan abonelik özelliğinde, yine abonelere özel canlı yayınlar ve içerikler mevcut. Kanal sahibi olan içerik üreticilerini destekleyen özellikte; yorum ve canlı sohbetlerde abone adı yanında bağlılık rozeti bulunuyor, kanal ile canlı sohbet edilebiliyor; abonelere özel anketler, videolar ve özel indirimler yer alıyor. Youtube Katıl adındaki abonelik sisteminde, ücretler kanala göre değişiklik gösteriyor ve kullanıcıların tercih edebilmesi için birkaç farklı ücret sunuluyor. Youtube katıl sistemini kullanmak isteyen kanalın; 30 binden fazla abonesinin bulunması, YouTube İş Ortağı Programı üyesi olması gibi birkaç koşul bulunuyor. 

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Şehrin en iyi hastanesi bana yeter.

Farkı Quick öder.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/tamamlayici-saglik-sigortasi