Su tasarrufu nasıl yapılmalı?

Su tasarrufu nasıl yapılmalı?

Geleceğimizi kurtarmak ve daha yaşanabilir bir dünyaya gözümüzü açmak için yediden yetmişe hepimizin yapması gereken en önemli şeylerden biri su tasarrufu yapmak. Su israfını önlemek için alabileceğimiz birçok aksiyon buluyor. 

Su tasarrufu nedir?

Su tasarrufu nasıl yapılır sorusunun cevabını vermeden önce suyu tasarruflu kullanmanın ne demek olduğunu açıklamak gerekir. Su tasarrufu, suyu kişisel temizlik ve ihtiyaçlarımızın karşılanmasında herhangi bir azalmaya gitmeden verimli kullanmak olarak tanımlanabilir. Aynı işi suyu israf etmeden yapmak olarak da ifade edilebilir.

Su tüketiminde doğruyu ve suyu tasarruflu kullanmanın önemini anlatmak dünyamızın hâlihazırda içinde bulunduğu durumda elzem bir konu. Tüketimi azaltmanın, sıcak su üretimi için harcanan enerji maliyetlerini düşürmenin ve su kaynaklarını korumanın en kolay yolu elbette su tasarrufu ile sağlanabilir.

Su israfını önlemek için tasarruf yapmak aslında çok basit. Örneğin mutfak ve banyolarda akan musluktan kullanılan suyun çok büyük bir bölümü israftır. Elde bulaşık yıkamak, diş fırçalarken suyu açık bırakmak ya da sifonu gereksiz yere çekmek bunlardan bazıları.

Su tasarrufu örnekleri neler olabilir?

Su tasarrufu yapmanın birçok yolu var. Suyu tasarruflu kullanmanın önemini kavramamızı sağlayan bazı yöntemleri aşağıda derledik:

● Muslukları boş yere açık bırakmayın: Tasarruf için en temelde yapılması gereken şey musluğu boş yere açık tutmamak. Örneğin, bulaşıklarınızı makinede yıkıyorsanız ve öncesinde sudan geçiriyorsanız bu huyunuzdan vazgeçebilirsiniz. Bunun yerine yemek artıklarını bir peçeteyle sıyırmak mümkün.

● Musluk bataryası değiştirilmeli: Eğer musluk bataryalarınız sorunluysa büyük ihtimalle su akıtacak, demektir. Su israfına neden olan bu durumu engellemek için mutlaka muslukların su bataryalarının değiştirilmesi icap ediyor. Su tasarrufu yapmak için el hareketlerini algılayan ve bu sayede otomatik olarak açılıp kapanan fotoselli bataryaları tercih edebilirsiniz. Su borularında da herhangi bir sorun varsa tesisatınızı yenilemeniz hem su basması gibi sorunların önüne geçebilir hem de su tasarrufu yapmanıza katkı sağlayabilir.

10 dakikada bir kahve fincanını dolduracak bir delik, yılda 11 bin litre suyun boşa gitmesine yol açıyor.
10 dakikada bir kahve fincanını dolduracak bir delik, yılda 11 bin litre suyun boşa gitmesine yol açıyor.

● Sebze ve meyveleri akan suda yıkamayın: Sebze meyveleri bir mutfak kabının içine su doldurarak yıkamanız, sudan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Böylece kap içerisinde bekleyen sebze ve meyveler kirlerinden arınır ve akan su altındaki yıkama işleminiz daha kısa sürer, yani su tasarrufu yapabilirsiniz. Bu arada yemek yaparken sebze haşladığınız suyu da değerlendirebilirsiniz. Örneğin bu sular sayesinde lezzetli makarna sosları yapabilir ya da oda sıcaklığına geldiğinde bu suyla evinizdeki bitkilerinizi sulayabilirsiniz.

● Bulaşık ve çamaşır makinesi kullanın: Bulaşık ve çamaşırları elde yıkamamak önemli miktarda sudan tasarruf etmemizi sağlıyor ancak burada da dikkat etmek gereken bazı noktalar var. Örneğin, çamaşır ve bulaşık makinelerinin eko programlarında yıkamak daha az su ve elektrik harcanmasına olanak veriyor.

● Gri suyu deneyebilirsiniz: Gri su ismiyle bilinen ancak temizlik haricinde kullanılmayacak bir su çeşidi bulunuyor. Gri su denmesinin sebebi ise lavabolardan çıkan suyun evin dışındaki bir tankerde toplanması ve tuvaletlere aktarılması. Böylece ev içerisinde suyun geri dönüşümü de sağlanabilir.

.

● Duş suyu boşa akmasın: Duş sürelerini kısaltmak ve duş başlığının tazyiğini ayarlamak, şüphesiz su tasarrufu için evde yapılacak en basit uygulamalardan biri. Bunun yanı sıra duşa girmeden önce, su tasarrufu için musluktan akan sıcak suyu bir kovada biriktirebilir ve temizlik yaparken kullanabilirsiniz. 

Su akıtan bir tuvalet sifonu bir yılda 83 bin litre suyun boşa gitmesine sebep oluyor.
Su akıtan bir tuvalet sifonu bir yılda 83 bin litre suyun boşa gitmesine sebep oluyor.

● Sulama aparatı kullanın: Bahçe sulamak için hortum kullanıyorsanız gereğinden fazla su kullanıp su israfına sebebiyet verebiliyor olabilirsiniz. Bahçenizi sularken ya da balkonunuzu yıkarken tazyiki kısan ya da sadece ihtiyaç halinde basarak açılan hortum aparatlarını kullanabilirsiniz.

Bunları biliyor muydunuz?

● Doğa yeniden su üretemez. Geri dönüşen su milyonlarca yıl önceki suyun aynısı.

● Türkiye'de kişi başına düşen yıllık su miktarı 1430 metreküp.

● Duş alırken bir dakikada ortalama 18 litre su tüketiyoruz. Bu da 90 bardak suya eşit.

● Bahçenizi buharlaşmanın az olduğu sabah ve akşam saatlerinde sularsanız sudan tasarruf edebilirsiniz.

● Dünyada 2,3 milyar insan temiz suya ulaşamıyor.

● 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısı 54'e, bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanların sayısı 3,76 milyara yükseleceği öngörülüyor. Bu durum 2050’de 9,4 milyar olması beklenen dünya nüfusunun yüzde 40'ının su sıkıntısı çekeceği anlamına geliyor.

● Yeryüzünde her yıl çoğunluğu çocuk olmak üzere 2 milyon insan uygunsuz su kullanımı ve kötü hijyenik şartlar neticesinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonlarından hayatını kaybediyor.

● Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için, kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8 bin ila 10 bin metreküp arasında olmalı. Bu açıdan bakıldığında Türkiye su zengini bir ülke değil. Türkiye'de kişi başına düşen yıllık su miktarı 1430 metreküp. 

Su kıtlığı sebebiyle dünyanın birçok yerinde endemik hastalıklar da yaşanıyor.
Su kıtlığı sebebiyle dünyanın birçok yerinde endemik hastalıklar da yaşanıyor.

Sadece tatlı suyu içebiliyoruz!

Küresel ısınma ve nüfus artışı nedeniyle tatlı su kaynakları günden güne azalıyor. Dünyanın yüzde 70’i su ile kaplı ve bu suyun yüzde 97,3’ü de tuzlu su. Bunun anlamı ise sadece geriye kalan su miktarını tüketebilir oluşumuz. Günümüzde hem kuraklık hem de sıcaklık arttığından tatlı su rezervleri de tükeniyor. Bunun yanı sıra BBC’nin haberine göre dünyanın en büyük 37 akiferinden (çakıl ve kum dolu yeraltı havuzları) 21’i küçülüyor. Hindistan’daki Ganj Havzası’ndaki yeraltı su seviyesi ise nüfus artışı ve sulama nedeniyle yılda 6,31 santimetre düşüyor. Tüm bu veriler de su tasarrufunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.