Karantina sonrasında da hesaplı harcama yolları

Karantina sonrasında da hesaplı harcama yolları

Karantina sürecinde istesek de istemesek de hesaplı olmak zorunda kaldık. Ancak sokağa çıkma yasakları, favori restoranımızın kapalı olması gibi sebepler artık geçerli değil. Karantina sonrası dönemde de paradan tasarruf etmenin ve hesaplı yaşamanın kolay yolları bu yazımızda…

COVID-19 salgını hepimizi farklı şekillerde etkiledi ve gelir ya da iş kaybıyla başa çıkmak çok zor. İster evden çalışırken yol ücreti vermediğimiz için olsun ister dışarıda yemek yeme olasılığımız daha düşük olduğu için, pandemi sürecinde paramızı cüzdanımızda tutmak normal yaşam standartlarımıza göre daha kolay oluyordu. Ancak artık pandemiden kaynaklı izolasyon yavaş yavaş elini üzerimizden çekerken biz de yeni normale adapte olmak zorundayız. Ancak bunu yaparken karantinada kazandığımız hesaplı olma becerilerini de beraberimizde yeni hayatımıza taşıyabiliriz! İşte yeni normalde de hesaplı yaşamanızı sağlayacak birkaç tüyo…

Mutfakta daha hesaplı olun

Yeni normalde mutfakta hesaplı olmanın da bir çok yolu var.
Yeni normalde mutfakta hesaplı olmanın da bir çok yolu var.

Şişelenmiş su ucuz görünüyor ancak pahalıya mal oluyor. Arıtma su filtresi alarak musluk suyu kullanabilirsiniz. Zamanla daha ucuza gelecek ve çevre için de daha iyi. İçecek konusunda bir öneri de kahve için söz konusu. Starbucks cazip olabilir ancak günlük kahve tüketen biriyseniz bu cüzdanınıza bir hayli etki ediyor demektir. Evinize alabileceğiniz bir kahve makinesi ile kahvenizi kendiniz yapabilir ve farklı tarifleri de deneyebilirsiniz.

Buzdolabının üst kısmındaki buzluk da aslında ekonomik olarak dostunuz! Henüz kullanamadığınız için bozulmak üzere olan sebzeleri buzluğa atabilirsiniz, böylece bozulmaları engellenir ve kullanmak istediğiniz zaman gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bakliyatlar, sebzeler, etler… Hepsi buzlukta daha güvende olacaktır. Buzluğunuzu dolu tutmak cüzdanınız için de iyidir. Buzluk dolu olduğunda içindekileri soğuk tutmak için daha az enerji harcadığı için daha az masrafa sebep olur. Aynı şekilde bulaşık makinesini de tamamen dolana kadar bekleterek çalıştırmak, su ve bulaşık deterjanı tasarrufu sağlar.

Organik gıdalar pahalı olabilir ve etik olarak yetiştirilen etler daha da pahalıdır. Bu nedenle böcek ilacı ve hormonlardan kaçınmak için yalnızca belirli bir grup ürünü organik alıp geri kalan alışveriş listenizi bakkalınızdan temin edebilirsiniz.

Çamaşır yıkamanın ekonomik hali!

Çamaşır yıkarken enerji tasarrufu sağlamak çok avantajlı olacaktır.
Çamaşır yıkarken enerji tasarrufu sağlamak çok avantajlı olacaktır.

Özellikle karantina zamanını egzersizle geçirmeye çalışan biriyseniz bu normalden çok daha fazla kirli çamaşır anlamına geliyor. Çamaşır kurutucunun fişini çekip çamaşırlarınızı asarak kurutmak ciddi tasarruf sağlayacaktır. Üstelik kimse gömleğinizdeki ufak kırışığı fark etmeyecektir. Maliyetleri azaltmanın bir başka yolu da çamaşırları soğuk suyla yıkamak. Sökmeye çalıştığınız ciddi lekeler veya kokular yoksa çoğu kıyafet soğuk suda yıkanabilir. Su sıcaklığından bahsetmişken, su ısıtıcısının ısısını da düşürebilirsiniz. Genellikle sıcaklığın 120 derecenin üzerinde olması gerekmez ve daha yüksek sıcaklıklar daha yüksek ücretleri de beraberinde getirir.

Cüzdanınızı sarsacak tek şey bunlar değil. Tesisatınızdaki bir problem de cüzdanınıza darbe vurabilir. Son zamanlarda filtresini değiştirmediyseniz eve bir usta çağırmak yararınıza olacaktır. Çamaşırları yıkarken bir diğer tüyo da çamaşır makinesini tam doldurarak çalıştırmak. İki türlü de aynı miktar su ve deterjan kullanacaksınız, tam dolu olması cüzdanınızın yararına olur.

Faturalarınız için ekonomik tüyolar…

Ekonomik rahatlamalar sağlamak için küçük adımlar atmalısınız.
Ekonomik rahatlamalar sağlamak için küçük adımlar atmalısınız.

Kimi kredi kartları, belirli alanlarda çokça yaptığınız harcamalar için para puan ya da ödüller verebiliyor. Bu tip avantajlı kredi kartlarına geçiş yapmak ekonomik olarak küçük rahatlamalar elde etmenizi sağlayabilir. Aynı şekilde aylık bütçe planı çıkarmak da avantajınıza olabilir. Bütçelemenin en yararlı kısımlarından biri harcama alışkanlıklarımız hakkında farkındalık geliştirmektir. Bir bütçeleme uygulaması kullanmak, dürtüsel alışverişlerinizin aylık bütçenizi nasıl şekillendirdiğini görmenin harika bir yolu! Bu uygulamaları kullanmanın bir avantajı da sizi internette kupon aramaya yöneltmeleri olabilir. İnternetten bir şeyler satın alırken kupon için 30 saniyelik bir arama yapmak genellikle yüzde 10 veya daha fazla tasarruf sağlar.

Pandemi sürecindeki dikkat dağınıklığımızdan en çok kâr elde eden bir diğer cephe de fatura şirketleri. Dalgınlıktan son ödeme tarihini geciktirebilir ve faiz bedeli ödemek zorunda kalabilirsiniz. O yüzden faturalarınızı otomatik ödemeye almak sizin için avantajlı olacaktır. Faturalar demişken Netflix veya fitness uygulamaları gibi abone olduğunuz hizmetleri kontrol edin. Ay boyunca kullanmadıklarınız varsa iptal edin. Fikrinizi değiştirirseniz, her zaman birkaç dakika içinde yeniden başlatabilirsiniz.

Hesaplı hobiler edinme zamanı!

Yeni normalde eğlence anlayışınızda küçük değişiklikler yapabilirsiniz.
Yeni normalde eğlence anlayışınızda küçük değişiklikler yapabilirsiniz.

Pencere pervazına küçük bir bitki bahçesi hazırlamak yalnızca toprak, saksı ve tohumlara mal olacaktır ancak aylarca ürün verebilir. Böylece mutfak masraflarını da kısmış olursunuz. Ya da pandemi sürecinde balkonda küçük bir bahçe yapmak da avantajlı olabilir. Az bir maliyetle balkonunuzun bir kısmını bahçeye çevirebilir ve kendi sebzelerinizi yetiştirebilirsiniz. Aynı şekilde stresi alması ve zaman geçirmenizi sağlaması açısından da yararlı bir tercih olacaktır. Ayrıca gıda atıklarınızı geri dönüşüm sağlayan bir çöp kutusuna atmaya başlarsanız, gelecek yıl bahçeniz için tonlarca gübre veya pahalı toprak satın almak zorunda kalmayacaksınız.

Kütüphane kartınız varsa, halk kütüphaneniz büyük olasılıkla e-kitaplar ve hatta çevrimiçi izleme gibi birçok ücretsiz çevrimiçi hizmet sunuyordur. Onlardan yararlanabilirsiniz. Aynı şekilde ücretsiz çevrimiçi e-kitap okumak için de pek çok kaynak mevcut.

Okuma yerine izlemeyi tercih ederseniz de HBO ve benzer platformlar, pandemi sırasında karantinadaki insanlar için ücretsiz seçimler sunuyor. Ücretsiz çevrimiçi platformları takip edebilirsiniz. Aynı şekilde Youtube üzerinden pek çok ücretsiz tiyatro oyununu izleme şansına da sahipsiniz, hem de üye olmak zorunda kalmadan!

Sosyal yaşama adım adım

Sosyal yaşama geri dönüşte de tasarrufu elden bırakmayın.
Sosyal yaşama geri dönüşte de tasarrufu elden bırakmayın.

Artık karantina süreci yavaş yavaş bitmeye başladığına göre sosyal hayata bebek adımlarıyla dönmeye başladık. Ancak pandemi öncesinde çok sosyal biriyseniz hemen sokaklara koşmamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca alışkanlıklarınızı değiştirmek tasarruflu olmanızda büyük önem taşıyor.

Dışarı çıkıp da arkadaşlarınızla hasret giderdiğinizde de pandemi yüzünden fiyatlarını ucuzlatmış mekanları tercih edebilirsiniz. Pek çok işletme pandemi sonrasında tekrar ideal müşteri oranına ulaşabilmek için indirimlere gidiyor. Siz de bu küçük avantajlardan faydalanabilirsiniz. Pandemi sürecinde bol bol online alışveriş yapmış olanlardansanız ihtiyaçlarınız büyük ölçüde karşılanmış olabilir. Ancak yine de alışverişe gitmeyi özlediyseniz ikinci el mağazaları tercih edebilirsiniz. Büyük markalar ekonomiden küçük butikler kadar etkilenmediği için indirim oranları daha düşük olacaktır. Ancak pandeminin sert vurduğu küçük işletmeler yüksek indirim oranları sunabilir.