Otomobil arızası tatilinizi zehir etmesin

Otomobil arızası tatilinizi zehir etmesin

Tatiller ailenizle, sevdiklerinizle birlikte, iş stresinden, şehir yoğunluğundan kurtulmak için büyük bir fırsat. Eğer tatile otomobilinizle çıkmak istiyorsanız uzun yol bakımını mutlaka yaptırın.

Tatil planlarının en önemli bölümü tatil yöresine nasıl ulaşacağınızla ilgili... Bu konudaki kararınız otomobilinizle yolculuk etmekse daha öncesinde yapmanız gereken bakım rutinleri var. Bu bakımları yaptırmadan uzun yola çıkmanız halinde olası bir arıza size kötü bir tatil başlangıcı, keyifsizlik ve tatil sürenizin kısalması gibi tatsız sürprizler olarak geri dönebilir.

Motor ve motor yağı bakımı

Uzun yolculuklara çıkmadan önce otomobilinizin motorunun bakım ve kontrolünü yaptırmanız gerekiyor.
Uzun yolculuklara çıkmadan önce otomobilinizin motorunun bakım ve kontrolünü yaptırmanız gerekiyor.

Öncelikle uzun yolculuğa çıkmadan önce otomobilinizin motorunun bakımı ve kontrolünü yaptırmanız gerekiyor. Otomobil motorları, uzun yolda, şehirdekinden daha fazla performans göstereceğinden bir hayli yorulur ve yıpranır.

Yola çıkmadan önce motor yağını mutlaka kontrol edin. Motor yağının normal seviyeden eksik olması, renginin değişmesi yağın kalitesinin ve miktarının azaldığının göstergesidir. Bu durumda motor yağının değiştirilmesi ve yenilenmesi gerekir. Yağ değişimi size uzun tatil yolunda rahat ettirir ve motorunuzu korumaya alır. Motor yağı sızıntısı ise çok önemli bir sorundur. Bu sorun giderilmeden yola çıkmayın!

Bakım sonrası, uzun yolda, en fazla iki saatte bir aracınızı durdurup motoru bir süre dinlendirmeye de unutmayın.

Lastik kontrolü ve stepne

Kriko, bijon anahtarı, tornavida, pense gibi gereçler otomobilinizde bulunmalı.
Kriko, bijon anahtarı, tornavida, pense gibi gereçler otomobilinizde bulunmalı.

Lastikler uzun yol öncesi kontrol edilecek en önemli parçalardan. Lastikleriniz beş yıldan eskiyse mutlaka değiştirin. Çünkü eski ve yıpranmış lastikler yol tutuş özelliklerini yitirir. Lastiklerin diş derinliği en az 3 mm ve fazlası olmalıdır. Bu sayının altındaki lastikler yol tutmayabilir. Ayrıca lastiklerde oluşan baloncuklar da büyük tehlike yaratır.

Lastikleriniz ideal ise bir de lastik hava basıncını kontrol edin. Lastik basıncı azalmışsa aracın yol tutuş ve hareket kabiliyetinde rahatsızlık yaratır.

Stepne lastiği uzun tatil yolunun olmazsa olmazıdır. Yol öncesi sağlamlığı kontrol edin, havasının tam olduğundan emin olun ve kolay çıkarılabilir bir yere monte edin. Bunların dışında lastik tamir spreyinin de araçta bulunması yararlıdır.

Fren sistemi kontrölü

Fren sistemi her aracın can noktası. Bu yüzden uzun yol öncesi bakımının yapılması şart. Fren mekanizması gözden geçirilmesi hayati önem taşıyor. Fren hidroliğinin yağ seviyesi kontrol edin, eksilme ya da hidrolik yağının bozulması söz konusuysa değiştirin. Fren diski ve balataları eskimişlerse mutlaka değiştirin. Sistemde herhangi bir sızıntı olmadığından emin olun.

Soğutma suyu kontrolleri

Klimanız arıza yaparsa yolculuğunuz cehenneme döner!
Klimanız arıza yaparsa yolculuğunuz cehenneme döner!

Otomobilin soğutma suyunun kontrolü çok önemli. Soğutma sıvılarının miktarı mutlaka ölçülmeli ve yeterli ölçünün altındayda su veya antifiriz ile tamamlanması gerekli. Ayrıca uzun yolda soğutma suyunun azalması göz önünde tutularak en az iki litre yedek su bulundurulması şart.

Ayrıca tatil yolunda olumsuz hava koşullarını düşünerek cam suyu kontrolü yapmak da önemli. Cam suyu eksiği varsa mutlaka tamamlayın.

Klima ve havalandırma

Size uzun tatil yolunda ve özellikle yaz sıcağında en büyük konforu sağlayacak olan şey klima. Bu nedenle klima bakımlarının yapılıp filtrelerini değiştirmeniz gerekiyor. Yaz aylarında klimada çıkacak sorun yolculuğunuzu bir cehenneme çevirebilir.

Konforlu bir yolculuk için aracın klima ve havalandırma sistemi elden geçirin ve klima gazı bastırın. Polen filtresi de yenisi ile değiştirmekte fayda var. Yaz yolculuklarının daha rahat geçmesi için klima sisteminizi yola çıkmadan test edin.

Kasko ve trafik sigortası

Tüm kontroller tamamsa iyi yolculuklar...
Tüm kontroller tamamsa iyi yolculuklar...

Uzun yolda her türlü olumsuz duruma hazırlıklı olmak gerekiyor. Bunun en önemli ayrıntısı eksiksiz bir kasko ve trafik sigortasına sahip olmak. Otomobilinizin kaskosu yoksa, trafik sigortası hâlâ ödenmemişse yoldaki olası kaza ve sorunlar size beklediğinizden daha pahalıya mal olabilir.

Hele trafik sigortası olmadan yola çıkmak büyük bir risk. Zorunlu trafik sigortası sayesinde olası bir kaza sonucu üçüncü şahıslara gelen zararları güvenceye alabiliyorsunuz. Ayrıca kendi aracınızda oluşabilecek herhangi bir hasara karşı kasko sigortası yaptırmak çok önemli.

Covid-19 Destek Paketi'ni de içeren Quick Kasko ve Trafik Sigortası paketlerine göz atmak ve fırsatlardan faydalanmak için burayı tıklayın.

Bununla birlikte muayenesi eksik ya da süresi geçmiş otomobillerle yola çıkmak güvenliğiniz için sakıncalı. Bir trafik kontrolü sırasında cebinizden ödeyeceğiniz cezalar tatil keyfinizi bir hayli kaçırabilir.

Bu, temel bakım ve hazırlıklar dışında kontrol etmeniz ve dikkatli olmanız gereken diğer detayları şöyle sıralayabiliriz:

● Akünün ölçümü yapın, dinamonun aküyü şarj ettiğinden emin olun.

● Emniyet kemerleri çok önemli. Bu yüzden kemerlerin sağlamlığı mutlaka kontrol edin.

● Mutlaka ilk yardım çantası bulundurun.

● Hava ve yağ filtreleri çok eskimişse değiştirin veya hava filtresini basınçlı hava ile temizleyin.

● Rot ve balans ayarı uzun tatil yolunda sorunlara ve güvenlik zaaflarına neden olur. Otomobilinizde bir dengesizlik görüyorsanız yolculuk öncesi mutlaka rot-balans ayarlarını yaptırın.

● LPG tankı bakımını yaptırın.

● Farları kontrol edin, kırık ve çatlaklar varsa yenisiyle değiştirin. Tüm lambaların sağlam olduğundan emin olun.

● Ayna ve camların sağlamlığından emin olun. Kırık cam ve aynalar dikkatinizi dağıtır ve sizi yanlış yönlendirebilir.

● Otomobilinizde kriko, bijon anahtarı, tornavida, pense, çekme halatı ve takoz gibi gereçleri bulundurun.