Karantina günlerinde ev kazalarına dikkat!

Karantina günlerinde ev kazalarına dikkat!

Günlük hayatımızda çok sayıda kaza ile karşılaşıyoruz ya da kaza tehlikesi atlatıyoruz ancak evde olabilecek kazaları genelde unutuyoruz. Oysaki evde kaza geçirme ihtimalimiz, dışarıda olduğundan daha az değil. Evde de bizi bekleyen ve “görünmez” olan kazalar var… 

Evde yapılan işler günlük hayatın rutin birer parçası gibi görüldüğünden dolayı taşıdığı riskler de genellikle göz ardı ediliyor. Aslında tahmin edildiğinden çok daha fazla risk barındıran ev işleri nedeni ile pek çok kaza yaşanıyor. Tahmin edilebileceği gibi ev kazalarından en çok ev hanımları, çocuklar ve gene evde çokça vakit geçiren yaşlılar etkileniyor. Özellikle koronavirüs nedeni ile evde geçirdiğimiz zamanın arttığı şu günlerde, gerçekleşen kazaların sayısı da artmış durumda. Ayrıca bu kazaların fiziksel ve psikolojik sonuçları da oluyor. Peki evde en çok ne tür kazalarla karşılaşıyoruz?

Evde en tehlikeli yer mutfak

Mutfak, ev kazalarının en sık yaşandığı yer ancak bu görünmez kazalar, alınacak bazı basit önlemlerle engellenebiliyor. Örneğin sık kullandığınız yiyecek ve içecekleri kolay ulaşabileceğiniz ve mümkünse yüksekte olmayan bir alanda depolayabilirsiniz. Yüksekte olan malzemeleri almak için riskli hareketlere girişmeyin; sağlam bir tabure ya da küçük bir mutfak merdiveni kullanabilirsiniz. Böylece malzemelerin yüksekten üzerinize düşme ihtimalini de bertaraf etmiş olursunuz.

Dolap kapaklarını mutlaka kapalı tutun. Açık dolap kapaklarına çarpmak en sık yaşanan ev kazalarından birisi. Dolap kapaklarının kendi kendine kapanması için bazı aparatlar satılıyor. Bunlardan alıp dolap kapaklarınıza kolayca monte edebilirsiniz. Sebze ve meyveleri keserken parmağınızı kesmemek için parmak koruyucusu kullanabilirsiniz. Rende kullanırken de elinizi rendenin keskin tarafına çok yaklaştırmamaya dikkat edin. Keseceğiniz gıda çeşidine göre özel kesme tahtaları kullanabilir, kesme işi bittikten sonra bıçağı temizleyip kaldırabilirsiniz. Özellikle tezgâh üzerinde bırakılan bıçaklar, istenmeyen yaralanmalara sebep olabiliyor ve maalesef bazıları ciddi kesikler oluyor.

Mutfakta kesme işlemi yaparken parmak koruyucuyu gıdayı tuttuğunuz elinizin parmağına takmalısınız.
Mutfakta kesme işlemi yaparken parmak koruyucuyu gıdayı tuttuğunuz elinizin parmağına takmalısınız.

Mutfağı kendi haline bırakmayın

Mutfakta yemek pişirirken uzun süreli olarak mutfaktan ayrılmamak gerekiyor. Özellikle ocak açıksa, pişen yemek yanabilir, taşıp ocağı söndürebilir, doğalgaz kaçağı oluşabilir, açık ve çalışır durumdaki küçük ev aletleri kısa devre yapabilir. Yemek pişirme sırasında ısınan tava ve tencereleri tutarken dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Tencere ve tavaları güvenli şekilde tutmak için özel üretilen aparatlarından alınabilir.

Pişen yemeklerin buharının yüze temas etmemesine özen gösterilmesi gerekiyor. Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanılıyorsa, içindeki basıncın ve buharın tamamen boşaldığından emin olmadan kapağın açılmaması alınması gereken en önemli güvenlik önlemlerinden biri. Bir yetişkin yanlarında yokken küçük çocukların mutfağa girmemesine dikkat edilmesi gerekiyor. Açık unutulan ya da çalışan cam ocaklar çocuklar için mutfağın en tehlikeli alanlarından biri oluyor. 

Mutfak çocuklar için fazlasıyla tehlikeli bir alan olabiliyor. Özellikle ocakta pişen bir yemek varsa küçük çocuklar mutfakta tek başına bırakılmamalı.
Mutfak çocuklar için fazlasıyla tehlikeli bir alan olabiliyor. Özellikle ocakta pişen bir yemek varsa küçük çocuklar mutfakta tek başına bırakılmamalı.

Yağ sıçramasının tehlikeleri

Kızartma yaparken sıklıkla karşılaşılan yağ sıçraması nedeniyle çok sayıda kaza oluyor. Oldukça ciddi yanıkların oluşmasına sebep olabilen yağ sıçramalarına karşı da alınabilecek bazı basit önlemler var. Öncelikle kızartma yapılacaksa, kızartılacak gıda ıslakken ya da buzluktan çıkarır çıkarmaz kızgın yağın içine atılmamalı. Bir süre bekledikten, kızaracak olan gıda biraz kuruduktan ya da buzu çözüldükten sonra kızartma işlemine başlanmalı. Ayrıca kızartma yaparken bir kapak ya da yağ sıçramasını engelleyen özel tel kapaklardan kullanılarak muhtemel kazaların önüne geçilebiliyor. 

Yüksekte tutulan kırılabilecek mutfak eşyaları beklenmeyen zamanlarda tezgâh üzerine düşüp yaralanmalara sebep olabiliyor.
Yüksekte tutulan kırılabilecek mutfak eşyaları beklenmeyen zamanlarda tezgâh üzerine düşüp yaralanmalara sebep olabiliyor.

Elektrik kazaları

En sık yaşanan ev kazalarından birisi de elektrik kaynaklı olanlar. Genelde kazaların yaşanma sebebi elektrikli aletlerin fişte bırakılması oluyor. Kısa devre yapan küçük ev aletleri kısa sürede büyüyebilen yangınlara yol açıyor. Evde çıkabilecek yangınlara karşı anında müdahale edebilmek için bir yangın tüpü bulundurulması mutlaka tavsiye ediliyor. Elektrik kazaları, evde küçük çocuklar bulunuyorsa daha da tehlikeli bir hal alabiliyor. Ortada bırakılan fiş ve prizler çocuklar için büyük tehlikeler oluşturuyor. Fişe takılı halde bulunan açık prizler büyük tehlike arz ediyor.

Evdeki meraklı ufaklıklar ev kazaları ile en sık yüzleşenlerden oluyor. Ortada bırakılan her şey çocuklar için doğal oyuncaklara dönüşüyor.
Evdeki meraklı ufaklıklar ev kazaları ile en sık yüzleşenlerden oluyor. Ortada bırakılan her şey çocuklar için doğal oyuncaklara dönüşüyor.

Zemine dikkat!

Yüksekten düşme ya da kurulanmayan zeminler nedeni banyoda düşme gibi kazalarla sık sık karşılaşılıyor. Kaygan zeminlerin ortadan kaldırılması, evdeki halı, kilim gibi eşyaların kaymaz tabanlarla yere sabitlenmesi, takılmaya bağlı olarak düşmeleri engelleyebiliyor. Sıklıkla karşılaşılan ev kazalarının bazıları oldukça ciddi fiziksel yaralanmalara yol açıyor. Bunların dışında kesikler, çocuklarda görülen yabancı bir cisimle boğulma riski ya da yutma, sıcak su ve yağ yanıkları en çok karşılaşılan kazaların başında geliyor. 

Banyo sırasında ve sonrasında ıslak bırakılan zeminler nedeni ile çok sayıda kaza olabiliyor.
Banyo sırasında ve sonrasında ıslak bırakılan zeminler nedeni ile çok sayıda kaza olabiliyor.

Ağır şeyleri yanlış kaldırıyoruz

Evin şeklini şemalini değiştirmek, eski bir mobilyayı atmak veya temizlik sırasında ağır şeyler kaldırmamız, çekmemiz veya itmemiz gerekebilir. Bu gibi durumlarda yanlış bir hareket bel ağrılarına ve hatta daha ciddi bel incinmelerine yol açabiliyor. Uzmanlar bir şeyi yerden kaldırırken eğilmek yerine çömelinmesi gerektiğini belirtiyorlar. Kaldırılacak şeye mümkün olduğu kadar yakın durup çömeldikten sonra tutup kaldırmanız bacaklarınızdan güç almanıza ve belinizi korumanıza yardımcı olur. Yani ağır şeyleri hareket ettirirken bacaklarınız çalışsın beliniz değil.

Ev kazalarından dolayı oluşan acil durumlarda ne yapmak lazım?

Ev bazılarında acil müdahale gerektiğinden dolayı, evde en azından bir kişinin ilkyardım bilgisinin olması oldukça önem kazanıyor. Ancak bazı kazalarda da profesyonel yardım almak gerekiyor. Bu durumlarda ise ferdi kaza sigortaları hayat kurtarıcı olarak devreye giriyor. Hem evde oluşabilecek hasarlara karşı hem de kişinin geçirebileceği kazalara karşı önlem alan kaza sigortaları kapsamlı teminatları ile ihtiyaç anında yardıma koşuyor. Sürpriz kazalara karşı kendinizi güvence altına almak ve Quick Sigorta’nın ferdi kaza sigortasını incelemek için https://www.quicksigorta.com/ferdi-kaza-sigortasi adresini ziyaret edebilirsiniz.