Huzursuz bacak sendromuna dikkat!

Huzursuz bacak sendromuna dikkat!

Çoğu zaman çok can sıkıcı bir hâl alabilen huzursuz bacak sendromu, fizyolojik olabileceği gibi psikolojik nedenlerden de ortaya çıkabiliyor. Bacaklarımızı istemsizce hareket ettirme isteği yaratan bu hastalığın tedavisi olsa da altında yatan sebebi bulmak zaman alabiliyor. 

Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen Huzursuz Bacak Sendromu, bireyin rahatsız edici bir his sebebiyle bacaklarını kontrol edemediği dürtüye deniyor. Kronik bir hareket bozukluğu olan Huzursuz Bacak Sendromu, bireyde genelde otururken, uyurken ya da uzanırken akşam ya da gece saatlerinde ortaya çıkıyor. Hareket etmek ise rahatsızlık hissini geçici olarak hafifletiyor.

Bu sendrom her yaşta başlayabileceği gibi ilerleyen yaşlarda kötüleşebiliyor. Uyku problemine yol açacak düzeye geldiğinde ise günlük hayatı etkileyen Huzursuz Bacak Sendromu, psikolojik sorunlara da neden olabiliyor.

Bu sendrom neden oluyor?

Huzursuz bacak sendromunun kesin nedeni çoğu vakada saptanamıyor fakat durumun kas hareketlerini kontrol etmek için beynin salgıladığı dopamindeki bir dengesizlikten kaynaklandığı düşünülüyor. Bunun yanı sıra, bu sendrom ortada bilinen herhangi bir neden olmadan başlayabileceği gibi metabolizmadaki bozukluklar, bazı kronik hastalıklar ve bazı ilaçların yan etkileri nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.

Eğer vakalar 40 yaş altında görülüyorsa huzursuz bacak sendromunun kalıtsal olarak aileden geldiği düşünülüyor. Kadınlarda hamilelik ve hormonal değişiklikler sendromun semptomlarını geçici bir süreliğine ağırlaştırabiliyor. Örneğin, bazı kadınlar hamileliklerinin son üç ayında bu sendrom ile tanışıyor. Hormonal dengenin normale dönmesiyle semptomlar ya azalıyor ya da kayboluyor. 

Huzursuz bacak sendromu kadınlarda erkeklerden daha çok görülüyor.
Huzursuz bacak sendromu kadınlarda erkeklerden daha çok görülüyor.

Prof Dr. Füsun Şahin’e göre bu sendromun iki türlüsü bulunuyor. Nedeni bulunmayan birincil tip yapılan tüm muayene, laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinde herhangi bir sorun bulmazken ikinci tipinde ise demir eksikliği, gebelik, böbrek yetmezliği, iltihaplı romatizma ya da diyabet gibi hastalıklar tedavi edildiğinde iyileşme sağlanıyor.

Tanı nasıl konuyor?

Bu sendromda tanı genelde hastanın yaptığı tarif ve bacaklarındaki şikayetlerini açıklayacak başka bir neden bulamaması ile konuyor. Yani nörolojik muayene yapıldığında herhangi bir nöropati, hareket bozukluğu hastalığı, bel, kalça, diz ve ayak bileği problemi olup olmadığına bakıldıktan sonra damarlarda ya da damarlarda da bir problem yoksa akıllara huzursuz bacak sendromu tanısı gelebiliyor. Ek olarak, huzursuz bacak sendromuna çok benzeyen bazı semptomların da araştırılması hastalığın tanısının konulmasına yardımcı oluyor.

Ne olursa huzursuz bacak sendromu olabilir?

● Bacaklarda rahatsız edici his ile birlikte hareket ettirme isteği

● Uyku ve dinlenme esnasında giderek artan bacaklardaki rahatsızlık

● Hareket ettirdikten sonra bacaklarda bölgesel ya da tamamında rahatlama hissi

Huzursuz bacak sendromlu bireylerde depresyon ve anksiyete bozukluklarının görülme oranı daha yüksek olabiliyor.
Huzursuz bacak sendromlu bireylerde depresyon ve anksiyete bozukluklarının görülme oranı daha yüksek olabiliyor.

Nasıl tedavi ediliyor?

Hastalığın uzman tarafından tanısı konulduktan sonra, bireye en uygun tedavi yöntemi seçiliyor. Bunların arasında ilaç tedavisi olduğu gibi yoga da bulunuyor:

● İlaç tedavisi: Bu tedavi yönteminde en fazla tercih edilen ilaç grubu, Parkinson hastalığında kullanılan dopaminerjik ve epilepside kullanılan antikonvülzan ilaçlar.

● Akapunktur: Akapunktur, vücuttaki enerji sistemlerini düzenliyor. Hem ağrı kontrolünde hem uyku kontrolünde hem de psikolojik durumun düzenlenmesinde bu yöntemden faydalabiliniyor.

● Nöral terapi: Lokal anestezik kullanarak sinir sistemini düzenleyen ve hastanın kendi iyileşme mekanizmalarının harekete geçmesini sağlayan nöral terapi, bu sendromda kullanılıyor.

● Ozon terapisi: Hastalardaki antioksidan mekanizmayı harekete geçirip dolaşımı düzenleyerek etki eden ozon tedavisi ile çok başarılı sonuçlar alınabiliyor.

Rahatlama yöntemleri: Sendroma sahip olan bireylere gevşeme eğitimi veriliyor.

● Egzersiz: Eklem hareketleri koruyup kısalmış kasları uzatarak ve güçlendirerek bacakların stabil olmasını sağlayan egzersiz, en az sekiz hafta yapıldığında hastalığın seyrinde ciddi bir değişmeye sebep oluyor.

● Yoga: Yoga, kendine özgü duruşları, nefes çalışması, gevşeme metodları ile hem germe güçlendirme hem de gevşeme sağlayan ve çok faydalanılan yöntemlerden biri.

● Masaj: Kas gevşemesi sağlaması açısından öneriliyor.

● Diyet: Hastaların şikayetlerini arttırdığı için alkol, sigara, kafein, çikolatadan uzak durmaları öneriliyor.

● Uyku düzeni: Bu sendromun en çok geceleri çıkması nedeniyle hastalara yatağa girmek ve uykuyu beklemek oldukça sıkıntılı zamanlar yaşatıyor. Bu nedenle uyku öncesi ılık duş, aynı saatlerde yatağa girme; televizyon, telefon, teblet bilgisayar gibi elektronik cihazların yatak odasında bulunmaması, akşam yediden sonra uykuyu kaçırabilecek çay ve kahve gibi içeceklerin içilmemesi öneriliyor.  

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Şehrin en iyi hastanesi bana yeter.

Farkı Quick öder.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/tamamlayici-saglik-sigortasi