Evde tasarruf zamanı!

Evde tasarruf zamanı!

Türkiye’yi ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, günlük hayatı da baştan aşağı değiştirdi. Salgının ne zaman geçeceği, normal hayata tam anlamıyla ne zaman dönüleceği konusunda belirsizlik sürerken karantinayı avantajlı hale getirmek de kendi elinizde. Evde kalınan süreç boyunca tasarruf ederek normale döndükçe biriktirdiklerinizle gurur duyabilirsiniz. İşte evdeyken yapabileceğiniz tasarruflar için tavsiyeler…

Dışarıda yemek yemek, sinemaya ya da tiyatroya gitmek, yakınlarımızla dışarıda vakit geçirmek gibi masraf yapabileceğiniz birçok harcama şimdilik raflara kalktı. Ancak bu durumun tek başına yeterli olduğunu düşünmek hata olur çünkü evde kalınan süre boyunca daha önce yapmadığımız yeni harcamaların faturası da bütçeyi pekala zorlayabilir. Günlük hayatın salgınla birlikte değiştiğini ve harcamaların farklılaştığını kabul etmek gerekiyor.

Evde vakit geçirmek için yeni uğraşlar arıyor, mutfakta her zaman olduğundan fazla vakit geçiriyor, abur cubura daha önce yüz vermediğimiz kadar yüz veriyoruz. Bu durum bütçemizi sarstığı gibi sağlığımızı da etkiliyor. Yani yapacağımız tasarruflarla para biriktirirken sağlığımıza da dikkat edebiliriz. Peki nereden başlamalı?

Bütçe planlaması yapmaya başlayın

Ne için ne kadar harcadığınızı bilmek için bütçe planlaması yapmalısınız.
Ne için ne kadar harcadığınızı bilmek için bütçe planlaması yapmalısınız.

Günlük harcamaların ağırlığı değişti diye daha az masraf yaptığınızı düşünmeyin. Gelir ve giderlerinizin listesini yapmayı unutmayın. Evde kalınan günlerde neye ne kadar harcadığınızın listesini tutun. Böylelikle yaptığınız gereksiz harcamalar hemen gözünüze batmaya başlayacak. Bu listeyi kendiniz tutabileceğiniz gibi telefonunuza indireceğiniz birçok uygulamayla da işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bütçenizi düzenli olarak yaparak kenara koyacağınız, tasarruf edeceğiniz rakamı da ay başında görmüş olacaksınız. Kendi hedefinize ne kadar uyup uymadığınızı da ay sonunda kontrol ederek bir sonraki ayın programını da ona göre planlayabilirsiniz.

Market alışverişinde dikkatli olun

Karantina günlerinde en çok dikkat edilmesi gereken tasarruf alanı: Market alışverişi.
Karantina günlerinde en çok dikkat edilmesi gereken tasarruf alanı: Market alışverişi.

Her ne kadar karantinanın ilk dönemindeki panik alışverişine son vermiş olsak da gereksiz mutfak harcamaları hâlâ devam ediyor. Alışverişe çıkmadan önce yapacağınız alışveriş listesi bu harcamalarınızın birçoğunun önüne geçebilir. Ayrıca aynı üründen çok alıp erzak depolamanın sandığınız kadar iyi bir düşünce olmadığını belirtmekte fayda var. Bu tür girişimler genelde bozulmuş ya da çürümüş ürünlerle sonlanıyor. O yüzden uzun süre muhafaza edebileceğiniz ürünler dışında gereğinden fazla ürün stoklamamaya dikkat edin.

Alışverişinizi online olarak yapanlardansanız, sizin için de bir önerimiz olacak. Alışverişinizi kredi kartı yerine debit kart yani banka kartıyla yaparsanız bunun takibini yapmak sizin için daha kolay olacak. Her ne kadar kredi kartının yapılan harcamaları taksitlendirme avantajı olsa da harcamalarda kontrolü kaybetme ve fazla borçlanmaya yol açabileceğini de unutmamak gerek.

Kullanmadığınız aboneliklerinizi iptal edin

Elbet lazım olur diye ödemeye devam ettiğiniz abonelikleri askıya almanın tam zamanı.
Elbet lazım olur diye ödemeye devam ettiğiniz abonelikleri askıya almanın tam zamanı.

Karantina öncesi kullandığınız aboneliklerin bir kısmı otomatik olarak yenileniyor olabilir. Kullanmadığınız ya da dönemsel olarak tercih etmeyeceğiniz aboneliklerinizi iptal edebilirsiniz. Örneğin spor salonu aboneliğinizi şimdilik iptal edebilirsiniz. Daha sonra süreç normalleştiğinde üyeliğinizi yenileyebilirsiniz. Bunun dışında şu an için kullanmadığınız / kullanamadığınız online platform veya aplikasyon aboneliklerinizi de bir süre rafa kaldırabilirsiniz. Kullanmadığınız ya da yararlanmadığınız üyeliklere para vermek zorunda değilsiniz.

Kıyafet ve kozmetik alışverişlerinizi erteleyebilirsiniz 

Şu anda ihtiyacınız olmadığını bildiğiniz kıyafet ve kozmetik alışverişlerine ara vermeyi ertelemeyin.
Şu anda ihtiyacınız olmadığını bildiğiniz kıyafet ve kozmetik alışverişlerine ara vermeyi ertelemeyin.

Kıyafet alışverişi birçoğumuz için vazgeçilmezdir. Ancak evde vakit geçirdiğimiz bu günlerde gardırobumuzdaki birçok kıyafet uzun süredir giyilmeyi bekliyor. Haliyle yeni kıyafetler almanın çok da sırası değil. En çok kullandığımız rahat kıyafetler, pijamalar ya da eşofmanlar dışında yapacağımız kıyafet harcamalarını bu süreçte ertelemekte fayda var. Aynı şekilde kozmetik ürünler için de benzer bir durum geçerli. Evde geçen günlerde kozmetik ürünlerden tasarruf etmek de oldukça kolay. Özellikle makyaj ürünleri ve parfüm harcamalarımızı da bir süreliğine askıya alabiliriz.

Yemeklerinizi evde kendiniz hazırlayın

Ailecek mutfakta yemek yaparken keyifli zaman geçirebilir, yemek yapmayı eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Ailecek mutfakta yemek yaparken keyifli zaman geçirebilir, yemek yapmayı eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Hazır zaman bolken içinizdeki aşçıyı ortaya çıkarmanın zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Dışarıdan sipariş vermek yerine mutfağınızda harikalar yaratabilirsiniz. Bunun bütçe dostu bir seçim olduğunu da göz önünde bulundurduğunuzda geriye sadece kendi yemeklerinizi çeşitlendirmek kalıyor. Bunun için de sofistike tatlar yerine daha basit ve sağlıklı seçimler tercih edebilirsiniz. Market alışverişinizde aldığınız ürünlerle yapabileceğiniz çok fazla seçenek olduğunu unutmayın. Basit ve sağlıklı ürünlere odaklanmak bu dönem için mantıklı bir seçim olacaktır. Hatta küçük bir bahçeniz, terasınız ya da balkonunuz varsa kendi ürünlerinizi de yetiştirebilirsiniz. Organik bahçenizde yetiştirdiğiniz ürünlerle hem sofranızın lezzeti artacak hem de bütçenizde tasarrufa gitmiş olacaksınız.

Faturalarınızı kontrol altına alın

Tasarrufun önce evden başladığını unutmayın.
Tasarrufun önce evden başladığını unutmayın.

Tasarruf deyince evdeki faturalardan bahsetmemek olmaz. Doğal gaz, elektrik, su, internet hatta telefon faturalarınızı gözden geçirmek için bundan daha müsait bir zaman olamaz. Evdeki su sızdıran muslukları ya da boruları tamir ederek işe başlayabilirsiniz. Bulaşık ya da çamaşır makinenizi sık sık çalıştırmak zorunda değilsiniz, dolmasını bekleyebilirsiniz. Ayrıca evde vakit geçiriyorsunuz diye bütün ışıkları açmak, bulaşıkları elde yıkamak, duşta bol bol vakit geçirmek, TV’yi sürekli açık tutmak ya da elektronik aletlerinizi sürekli şarjda bırakmanız gerekmiyor. Evde bulunduğunuz sürece faturaların kontrolü sizde olsun. Örneğin evde internetiniz varsa telefonunuzdaki internet paketine ihtiyacınız yok. Paketinizi değiştirebilir, daha avantajlı tarifeleri tercih edebilirsiniz.