Çağımızda garip hastalıklarla karşılaşabiliyoruz. Alice Harikalar Diyarında Sendromu da tıp literatürüne girmiş ilginç hastalıklardan yalnızca biri. Çeşitli hastalıklar ya da yüksek dozda ilaç kullanımı sonucunda beynin etrafındaki nesneleri olağandan büyük ya da küçük algılanmasına neden olan bu sendroma yakından bakıyoruz.
Alice Harikalar Diyarında Sendromu nedir?
Alice Harikalar Diyarında Sendromu ya da orijinal ismiyle mikropsi, eşyaları/cisimleri olağandan daha küçük görme hastalığına deniyor. Bu hastalıktan muzdarip olan kişiler etraflarındaki nesnelerin boyutlarını beyinden gelen yanlış mesajlar sebebiyle farklı algılıyor. Bu sendromda zaman ve mekân algısı karmakarışıktır. Hatta mikropsisi olan kişiler, adım atarken ayaklarını yere basmadıkları halde yere basıyor, herhangi bir cismi tutmadıkları halde tutuyor sanabilirler.
Bu hastalık neden oluyor?
Uzmanlara göre bu hastalık pek çok kişide zaman zaman görülebiliyor, ancak kısa süreli oluyor. Eğer mikropsi nöbeti, günde iki üç defa olmak üzere sık sık yaşanıyorsa bu, hastalığın seyrinin tehlikeli boyutlara ulaştığına bir işaret olarak nitelendiriliyor. Aynı zamanda bu hastalık, gündüz değil gece saatlerinde daha çok kendini gösteriyor. Mikropsinin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber migrenin, epilepsinin ve Epstein-Barr virüsünün mikropsiye neden olabileceği söyleniyor.
Hastalık kimlerde görülüyor?
● Beş ile on yaş arasındaki çocuklar genelde mikropsiye yatkın olabiliyor. Çocuklarda bu durum paniğe yol açabiliyor veya ciddi rahatsızlık hissi verebiliyor.
● Mikropsi, hidrokodon ve oksikodon gibi hem halüsinojenik hem de afyon bazlı ilaçların kullanımının yaygın bir belirtisi olarak da görülüyor. Bilhassa morfin ve eroin gibi uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle mekansal algı değişebiliyor.
● Sürekli yüksek dozda ağrı kesici alanlarda da mikropsi hastalığı görülebiliyor.
● Nadir durumlarda psikolojik olarak da mikropsi görülebiliyor.
Nasıl tedavi ediliyor?
Alice Harikalar Diyarında Sendromu’na ilişkin standart bir tedavi bulunmuyor. Tedavi planları arasında migren hastalarına uygulanan yöntemlerden birkaçı var. Bununla beraber, antikonvülsanlar, antidepresanlar, kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerleri uygulanabiliyor.
Bu sendrom nasıl anlaşılıyor?
Alice Harikalar Diyarında Sendromu yani mikropsinin tanısını koymak için herhangi bir test yok. Uzmanlar, şikayetlerin diğer olası nedenlerini eleyerek tanı koyabilirler. Bunun için çeşitli görüntüleme yöntemlerinden yararlanabilirler.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG): MRG ile beyin de dahil olmak üzere organ ve dokuların oldukça ayrıntılı görüntüleri elde edilebilir. MRG beyin tümörü ya da hasarını gösterebilir.
Elektroensefalografi (EEG): EEG ile beynin elektriksel aktivitesi ölçülür. Epilepsi teşhisinde oldukça önemli bir testtir.
Kan testleri: Kan testleri ile EBV gibi AIWS semptomlarına neden olabilecek virüsler veya enfeksiyonlar teşhis edilebilir.
Popüler kültürdeki yeri
Bu hastalık genellikle mikropsi olarak görülse de makropsi (olağandan büyük algılama), teleopsi (olağandan uzak algılama), pelopsi (olağandan yakın algılama), metamorfosia (şekil bozuklukları) olarak da karşımıza çıkabiliyor. Alice Harikalar Diyarında Sendromu olarak bilinse de, Jonathan Swift’in “Gulliver’in Gezileri” kitabındaki “Lilliput görüşü” ve “Lilliput halüsinasyonları” da bu sendrom içinde tanımlanabiliyor. Ayrıca bu sendrom, House dizisinin sekizinci sezonundaki “Risky Business” bölümünde; BBC’nin Doctors dizisinde de Hazel Gilmore adındaki bir hasta üzerinden işlendi.
“Alice Harikalar Diyarında”yı hatırlayalım
Alice Harikalar Diyarında, 1865 yılında Lewis Carroll mahlası ile Charles Lutwidge Dodgson tarafından yazıldı. Roman, Alice adında bir kız çocuğunun bir tavşan deliğinden geçerek girdiği fantastik bir dünyada başından geçen hikâyeleri anlatır. Alice Harikalar Diyarında, dünya çocuk edebiyatının en tanınmış klasiklerinden birisi olarak kabul edilmekle beraber yalnızca çocuklara değil, yetişkinlere de hitap eden eser olarak da değerlendirilebilir.
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Şehrin en iyi hastanesi bana yeter.
Farkı Quick öder.
Detaylar: